Havekalender maj: Hvad kan man lave i haven nu? | ECOstyle

Havekalender maj: Hvad kan man lave i haven nu?

  • , skrevet af Nikki Lund
Havekalender maj: Hvad kan man lave i haven nu?

Der kommer for alvor gang i haven nu. Hold bl.a. øje med ukrudt og skadedyr, ret fokus mod køkkenhaven og sørg for at give havens planter en omgang næring. Se her, hvad du kan gå i gang med i haven nu.


Haven i maj

Foråret er i gang og det er så skønt at se blomsterne springe ud i haven og grøntsagerne, der så småt spirer frem i køkkenhaven. I denne måned kan du virkelig følge havens udvikling dag for dag og komme i gang med en masse forskelligt havearbejde. Læs vores gode råd til haven i maj her. 

  • Plant grøntsager, bær og frugt i køkkenhave og drivhus.
  • Gør vanding af køkkenhaven nemmere for dig selv: Lav en olla - dit helt eget vandingssystem.
  • Sådan passer du rhododendron i maj.
  • Bekæmp ukrudt løbende.
  • Hold øje med vejret.
  • Hold dræbersnegle ude af køkkenhave og blomsterbed.
  • Plant krukker og bede til med blomster.
  • Det kan du beskære i maj.
  • Bliv fri for myrer inde og ude.
  • Husk at give havens planter næring.

Plant grøntsager, bær og frugt i køkkenhave og drivhus

Plant grøntsager, bær og frugt i køkkenhave og drivhus

Det er nu, det for alvor går løs i køkkenhaven. Vil du gerne høste en masse lækre grøntsager til sommer? Så er det nu, du skal smøge ærmerne op. 

Har du været i gang med at forspire grøntsager, er det også nu, du skal plante dem ud. Inden du planter dem direkte i jorden, er det dog en god idé at forberede dem på de noget hårdere vejrforhold, der venter dem udenfor. Start derfor med at stille dem ud et par timer om dagen på en lun placering med læ. Øg varigheden udenfor over de næste par uger, inden du planter dem i jorden. 

Husk også at holde øje med drivhuset. Når vejret bliver varmere, er det vigtigt at prioritere en god ventilation i drivhuset. Sørg for at tynde ud i planterne og lufte godt ud. 

Det kan du plante ud i maj: Agurk, chili, fersken- og figentræer, krydderurter, peberfrugt, porrer og tomat - se flere grøntsager nederst i denne artikel.

Gør vanding af køkkenhaven nemmere for dig selv: Lav en olla - dit helt eget vandingssystem

Temperaturerne stiger støt i maj, og jorden begynder ofte at tørre ud. Det stiller større krav til dig og din vanding. Generelt anbefaler vi, at du vander morgen eller aften, så du minimerer mængden af vand, der fordamper - og alternativt kan du lave dit helt eget smarte vandingssystem med en olla.

En olla er en simpel "vandingspotte" og har været brugt i mere end tusinde år. Den fungerer ved, at lerkrukken suger vandet til sig, som jorden derefter optager. Det sker i et roligt og solidt tempo, som sikrer, at dine planter hverken får for meget eller for lidt vand. Når dine planter får den rette mængde vand, vil du også opleve, at de enten giver flere blomster eller afgrøder. Afhængig af krukkens størrelse og vejret, kan den holde i dagevis, uden du behøver at gå rundt med vandkanden.

Læs vores guide her: Sådan laver du en olla.

Sådan passer du rhododendron i maj

Maj er rhododendron-tid: Det er i denne måned, de blomstrer og lyser op med deres store flotte og farverige blomster. Har du rhododendron i din have? Så er det nu, du skal være særligt opmærksom på gødning og skadedyr.

  1. Tjek jordens surhed med en pH-jordbundstest. Rhododendron er en surbundsplante og har det derfor bedst i sur jord (pH værdi 4,5-5,5). Mål jordens pH-værdi (surhedsgrad) med en jordbundstest, så du kan tjekke og justere surheden, hvis den ikke er sur nok.
  2. Giv dine rhododendron gødning. Vi anbefaler, at du bruger en god organisk rhododendrongødning, da den giver dine planter lige præcis den mængde gødning, de har brug for. Hverken mere eller mindre. Gød dine planter inden blomstring og igen i sensommeren. Spred gødningen med udsigt til regn eller vand kort tid efter for den bedste effekt.
  3. Hold øje med øresnudebiller. Har du fundet de såkaldte "billetklip" i bladene på din rhododendron? Så har du med stor sandsynlighed fået besøg af øresnudebiller. De voksne øresnudebiller forvolder egentligt ikke nogen decideret skade på dine planter, udover at de efterlader grimme klip i bladene. De egentlige syndere er derimod dens larver, som æder løs af rødderne. Det kan resultere i dårlig plantevækst og i værste tilfælde kan det tage livet af dine elskede rhododendron. Bekæmp øresnudebiller med nematoder. De er 100% naturlige og biologisk bekæmpelse.

bekæmp-ukrudt-med-ukrudtsfri

Bekæmp ukrudt løbende

Det er dejligt, når haven blomstrer og det hele gror. Men når haven blomstrer, gør ukrudtet det også. Mælkebøtter, tidsler, skvalderkål, brændenælde m.m. trives nemlig under de samme forhold som dine blomster. 

Gør derfor dig selv en tjeneste: fjern ukrudtet løbende, så snart du ser det og mens det stadig er småt. 

Fordelen er, at ukrudtet endnu ikke har sat frø, som kan sprede sig. Det er desuden også en hel del nemmere at fjerne ukrudtet i det tidlige stadie, hvor rodnettet endnu er småt. 

Få 6 gode råd mod ukrudt og gør havearbejdet nemmere for dig selv.

Vand planter

Hold øje med vejret

Temperaturerne stiger i maj, og det er derfor en god idé at holde øje med vejret. Nu hvor det bliver varmere og varmere, er der nemlig en større sandsynlighed for, at jorden udtørrer. Hold derfor godt øje med, om dine planter får det vand, de har behov for og sørg for at vande dem godt i tørre perioder. 

Udover at vande dine planter, er det også vigtigt, at du tænker over, hvordan du gør det. Vi anbefaler altid: 

  • Undgå at vande midt på dagen, hvor solen står højt på himlen og temperaturerne er ekstra høje. Ellers risikerer du, at store dele af vandet fordamper.
  • Vand i stedet morgen eller aften. Så får både du og dine planter mere ud af vandet.
  • Vand hellere en del få gange end lidt flere gange.

Hold dræbersnegle ude af køkkenhave og blomsterbed

Uanset vejret i maj er det sikkert som vidst: Dræbersneglene er der. Afhængig af vejret har sneglene allerede været aktive i nogle måneder - og det er nu her i maj, du for alvor vil opleve, at de kan gøre skade, når de æder toppe og spirer på dine planter. Og æder de dem nu, ja, så får du ikke ret meget mere at se af dine planter.

Vil du gerne undgå, at dræbersneglene æder løs af din have? Så er det NU, du skal i gang.

Læs vores guide her: 6 gode råd mod dræbersnegle.

Plant blomster i krukker

Plant krukker og bede til med blomster

Hvis nattetemperaturen er stabil og på minimum 8 grader, kan du gå i gang med at plante dine krukker til med blomster. 

Sådan planter du bedst blomster i krukker: 

  • Fyld en spand med vand og stil blomster og krukker frem, så du er klar til at gå i gang.
  • Tag blomsterne ud af plastikbøtten og dyp jordklumpen i vandet.
  • Plant dem over i krukkerne og sørg for at bruge krukker med dræn i, så vandet kan løbe fra i våde perioder.

Blomster du bl.a. kan plante ud i maj: Stauder, roser, sommerblomster og løgplanter.

Beskær buksbom i maj

Det kan du beskære i maj

Buksbom: Har du buksbom, er det nu, du skal huske at klippe den. I modsætning til mange andre stedsegrønne hække skal buksbom nemlig klippes i både foråret og efteråret. Beskær din buksbom på en overskyet dag. Du risikerer nemlig, at de nyklippede grene får brandsår, hvis de får sol efter klipningen. 

Timian: Klip planten let tilbage og klip kun ned i de grønne, nyere skud.

Hortensia: Fjern visne blomsterhoveder, hvis du ikke allerede har gjort det, men pas på, at du ikke klipper de nye blomsterknopper væk.

Sommerfuglebusk: Klip den helt ned til ca. 30 cm over jorden.

Forsythia: Klip de ældste grene helt ned til jorden og tynd let ud i resten.

Lavendel: Klip ned til lige over de nye skud, men undgå at klippe ned i gammelt træ.

Bambus: Fjern døde eller beskadigede stængler.

Figen: Har du ikke beskåret dit træ endnu, kan du stadig nå at fjerne frostskadede grene og justere formen let, men undgå hård beskæring.

Kamelia: Fjern visne blomster og form planten let.

genopfyldelige myrelokkedåser, til bruge ude eller mod myrer i køkkenet

Bliv fri for myrer inde og ude

Myrerne bliver for alvor aktive i maj, og de fleste hus- og haveejere vil derfor opleve at få besøg af dem i denne måned. Har du problemer med myrer i køkkenet? Undergraver myrerne dine fliser på terrassen? Eller er myrerne måske flyttet ind i drivhuset?

Der findes mange forskellige tips og tricks mod myrerne, men de er ikke alle sammen lige hensigtsmæssige - eller effektive. Bliv fri for myrer med 6 gode råd fra ECOstyle.

Husk at give havens planter næring

Drømmer du om flere smukke blomster i haven? En flot grøn græsplæne? Flere og mere smagfulde frugter og grøntsager i køkkenhaven? Frodige buske og krukker, der strutter? Så er det en god idé at give dine planter næring i form af gødning.

Planterne i dine krukker har brug for at få tilført næring, da jorden deri hurtigt bliver udpint og planterne ikke har mulighed for at trække næring andetsteds fra. Og i køkkenhaven skal planterne bruge meget energi på at danne frugter. Også dine blomster vil takke dig for ekstra næring, så de kan sætte endnu flere blomster.

Ligesom os mennesker har planter nemlig brug for næring for at trives og bedre kunne stå imod sygdomme.

Se vores store udvalg af gødninger her: Organisk gødning fra ECOstyle.


Hvad sker der ellers i haven i maj?

  • Mælkebøtterne blomstrer i tusindvis. Uanset om man ser mælkebøtter som ukrudt eller ej, er det et skønt syn at se marker og grøftekanter malet gule af den sejlivede lille plante.
  • Det er nu, hvepsene går i gang med at bygge rede. Oplever du ekstra hvepse-aktivitet netop nu, kan det være et tegn på, at hvepsene er ved at anlægge et hvepsebo på eller i nærheden af din grund. Sæt evt. en HvepseFri Skræmmer op. Når hvepsene ser den, vil de tro, der er et andet hvepsebo indenfor territoriet og vil derfor forsøge at finde et andet sted til deres bo.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account