Havekalender marts: Hvad kan man lave i haven nu? | ECOstyle

Havekalender marts: Hvad kan man lave i haven nu?

 • , skrevet af Nikki Lund
Havekalender marts: Hvad kan man lave i haven nu?

Det er officielt forår og haven begynder for alvor at vågne op i denne måned - lige fra den lille spire til den glubske dræbersnegl. Se her, hvad du skal være opmærksom på nu.


5 tips til haven i marts

Det er blevet forår - måske ikke i haven, men i hvert fald på kalenderen. Det begynder at blive både lysere og varmere og haven springer derfor ud inden længe. Læs vores 5 gode råd til haven i marts her. 

 • Fjern ukrudt løbende
 • Gå i gang med beskæringen
 • Fjern alger
 • Forspir grøntsager og blomster
 • Bekæmp dræbersnegle allerede nu

Fjern ukrudt

Fjern ukrudt løbende

Har vinteren budt på mildt vejr, gror ukrudtet sikkert allerede. De lune temperaturer giver nemlig gode forhold for ukrudtet, som i så fald gror lystigt. 

Gør det nemt for dig selv: fjern ukrudtet løbende og mens det stadig er småt. 

Fordelen er, at ukrudtet endnu ikke har sat frø, som kan sprede sig. Det er desuden også en hel del nemmere at fjerne ukrudtet i det tidlige stadie, hvor rodnettet endnu er småt. 

Fjerner du det nu - og løbende - gør du både dig selv og dine planter en tjeneste og kommer noget af det hårde havearbejde i forkøbet. 

Læs mere her: 6 gode råd mod ukrudt

Beskæring i marts

Gå i gang med beskæringen 

Det er nemt at gå hen og få forårskuller, når vejret bliver varmere. Man kan hurtigt få lyst til at tage en tur rundt i hele haven og gøre den forårsklar. 

Vejret kan dog nå at ændre sig en del endnu og vi anbefaler derfor, at du holder lidt igen. Særligt ang. beskæringen, da dine planter kan tage skade, hvis de bliver beskåret for tidligt. 

Dette kan du beskære nu: 

 • Frugttræer (med undtagelse af kirsebær- og blommetræer)
 • Stauder
 • Prydbuske
 • Roser
 • Klematis, der blomstrer fra juli til september

 Fjern alger på terrasse

Fjern alger

Er din terrasse grøn af alger? Så er det en god idé at holde øje med temperaturen. Ligger den nogenlunde stabilt omkring de 10 grader, kan du gå i gang med at fjerne alger i drivhuset, indkørslen og på terrassen. 

Der findes flere forskellige måder, du kan fjerne algerne på. Uanset hvilken du vælger, er det dog vigtigt at være grundig. Kom godt ind i hjørner og sprækker, ellers spreder algerne sig igen. 

Læs vores artikel med 6 gode råd mod alger, hvor vi giver dig tips og tricks til at fjerne algerne - uanset om du er til den hårde løsning med en god omgang knofedt eller til den nemme og hurtige løsning med AlgeFri.  

Forspiring

Forspir grøntsager og blomster

Det er nu, du rigtigt kan komme i gang med haveforberedelserne: marts er nemlig en af de helt store måneder til forspiring. 

Selvom det er forholdsvis nemt at forspire, er det ikke lige meget, hvordan du bærer dig ad: som udgangspunkt kan du bruge hvad som helst som beholder, så længe du bare sørger for at bruge en god spiremuld. Frøene skal placeres jævnt, men ikke for tæt og samtidig skal de holdes fugtigt, men må ikke overvandes.   

Er du ny indenfor forspiring, kan du komme godt i gang med vores guide: Sådan forspirer du

Det kan du forspire i marts: tomat, agurk, chili, basilikum, dahlia, kartofler, georginer, begonier og andre sommerblomster. 

Bekæmp dræbersnegle i det tidlige forår

Bekæmp dræbersnegle allerede nu 

Vidste du, at sneglene overvintrer i kompostbunker og andre steder, hvor der er lunt og løst jord i haven? De har derfor været i haven hele vinteren - dog i dvale. 

Når temperaturen i marts når op på ca. 8-10 grader, begynder de at vågne op og komme frem fra deres skjul igen. 

Hvis vinteren har været mild, risikerer du, at sneglene kommer endnu tidligere, end de plejer. Gå derfor i gang med sneglebekæmpelsen i det tidlige forår. På den måde forhindrer du dem i at lægge æg og formere sig. 

Du kan gribe bekæmpelsen an på flere måder; enten ved indsamling og aflivning af sneglene og deres æg, med sneglefælder, nematoder, med et sneglemiddel m.v.. Læs mere om de mange forskellige metoder og find den, der passer bedst til dig i vores 6 gode råd mod snegle

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account