Havekalender august: Hvad kan man lave i haven nu? | ECOstyle

Havekalender august: Hvad kan man lave i haven nu?

 • , skrevet af Nikki Lund
Havekalender august: Hvad kan man lave i haven nu?

Haven står i fuld flor og høsten topper netop nu. Forlæng sæsonen og gør haven klar til efteråret. Se her, hvad du skal være opmærksom på i haven lige nu.


5 tips til haven i august

Kalenderen siger august og det vil sige, at vi er trådt ind i den sidste store havemåned for i år. Selvom nogen vil mene, at havesæsonen er ved at være ovre, er der stadig mange ting, du kan give dig til og måder, hvorpå du kan forlænge sæsonen. Læs vores 5 gode råd til haven i august her. 

 • Læg forårsløg ud.
 • Beskær hække, buske og frugttræer.
 • Byg et insekthotel.
 • Høst løs i køkkenhaven og forlæng sæsonen.
 • Undgå at din høst går til spilde.

Læg forårsløg ud

Læg forårsløg ud

I august kan du begynde forberedelserne til det nye haveår. Planter du ud nu, når planterne nemlig at få nogle gode og stærke rødder, så de kan skyde sig til vejrs i foråret. 

Drømmer du om blomster i haven allerede i det tidlige forår, er det altså nu, du skal i gang med arbejdet. 

Uanset om du vælger at plante forårsløgene i bede eller krukker, skal du huske at vælge solrige steder til dem. 

Plant fx: tulipanløg, påskeliljer eller krokus.

Beskær hække

Beskær hække, buske og frugttræer

Har du buksbom, er det tid til at klippe den igen. I modsætning til mange andre stedsegrønne hække skal buksbom nemlig klippes i både foråret og efteråret.   

Beskær din buksbom på en overskyet dag. Du risikerer nemlig, at de nyklippede grene får brandsår, hvis de får sol efter klipningen. 

Andre stedsegrønne hække har også godt af en beskæring i august og det samme gælder frugttræer med stenfrugt. 

Beskær dette i august: Blomme, kirsebær og andre stenfrugter, slyngroser, stikkelsbær, ribs, buksbom og andre stedsegrønne hække.

Byg dit eget insekthotel

Byg dit eget insekthotel

Insekthoteller blevet vanvittigt populære - og med god grund! Ved at sætte insekthoteller op er du nemlig med til at give insekterne bedre levevilkår og du tiltrækker samtidig flere insekter, hvilket fremmer biodiversiteten i haven. 

Mangler du et hyggeligt projekt med familien, er et hjemmelavet insekthotel derfor det oplagte valg. 

Det kan du bruge: 

 • Gamle brædder til at bygge rammen og rummene.
 • Hammer, søm og evt. hønsenet.
 • Fyld i form af fx bambuspinde, grene, bark, kogler, mos, mursten med huller, kogler mv.

Byg gerne insekthotellet med en dybde på min. 20 cm. Når insekthotellet er min. 20 cm i dybden, er der større sandsynlighed for, at havens insekter også vil lægge æg i det.

Høst løs i køkkenhaven

Høst løs i køkkenhaven og forlæng sæsonen

Der er fuld gang i køkkenhaven lige nu, men i takt med at du høster dine lækre frugter og grøntsager, bliver det tyndet ud i køkkenhaven. 

Synes du, det er synd og skam, kan du udnytte de bare pletter og så dem efter med lækkert bladgrønt. Så du nu, kan du nemlig nå at høste en omgang mere i efteråret. 

Så dette nu: Salat, spinat, rucola og radiser.

Undgå at din høst går til spilde

Undgå at din høst går til spilde

August er virkelig overflodens måned. Det er højdepunktet på høsten og for at dine lækre afgrøder ikke skal gå til spilde, er det en god idé at planlægge, hvordan du kan opbevare dem. Så kan du nemlig få glæde af dem endnu længere. 

Her er 3 tips til, hvordan du kan få det meste ud af din høst: 

 1. Gå i gang med syltningen. Sylt dine grøntsager eller lav en lækker omgang marmelade. Hold dig til de klassiske smagsvarianter eller prøv at eksperimentere.
 2. Frys ned. Bær og frugt kan du med fordel fryse ned og bruge i både grød, smoothies og desserter. Bønner og andre grøntsager kan også fryses ned og det samme kan krydderurterne.
 3. Tør dem. Krydderurter er fabelagtige til tørringen, men du kan også sagtens tørre bær, frugt og grøntsager. De søde dele går sig godt som snacks eller i müsli til morgenmaden.

Klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account