Hvilken have drømmer du om?
Få din drømmehave med ECOstyle
Der sker ikke så mange ting i haven lige nu og det er derfor et godt tidspunkt at få ordnet nogle af de praktiske gøremål, du sjældent får gjort. Se her, hvad du kan gå i gang med i haven denne måned.
Der er kommet lyskæder op i de fleste haver og det er så hyggeligt her i mørket. Der sker ikke så mange ting i haven i øjeblikket. Slap af og hyg dig med familien og få ordnet nogle af de ting, du ellers ikke har tid til. Læs vores 5 gode råd til haven i december her.
Vinteren er det perfekte tidspunkt til at tage dig af dine haveredskaber. Giver du dem lidt kærlighed, virker de bedre under havearbejdet og du forlænger deres levetid.
Start med at fjerne jord og planterester med lunkent vand og fjern evt. rust på redskaberne.
Brug noget sandpapir til at slibe trædele, så du undgår splinter i fingrene. Slut af med at give træ- og metaldele en omgang olie, så de er helt klar til den nye sæson.
Frosten er på vej, hvis ikke den allerede har gjort sit indtog. Har du endnu ikke fået vintersikret dine frostfølsomme planter, kan du ofte stadig nå det i starten af december.
Sådan beskytter du dine planter mod frost:
Eksempler på frostfølsomme planter: middelhavsplanter, nogle sorter af roser og hortensia, pampasgræs, samt andre planter med oprindelse i varmere lande.
Haven ser så smuk ud i et fint lag sne - og sne i december tilføjer ekstra skøn julestemning. Falder der sne i haven i december, kan det både være en glæde og en udfordring. Udover at skabe et magisk vinterlandskab, kan sneen nemlig også skade dine planter og have.
Se her, hvad du skal gøre og ikke gøre, når der falder sne i haven.
Vil du gerne have et juletræ, men går du op i, at det skal belaste klimaet mindst muligt? Så er der mange, der vil argumentere for, at årets juletræ skal være en rødgran.
Rødgran vokser hurtigere og optager dermed mere CO2 end fx nordmannsgran. Når rødgran vokser hurtigere, optager produktionen også mindre plads, da der over tid kan dyrkes flere træer.
Sørg også for at hente juletræet så tæt på dit hjem som muligt. Det er trods alt bedre at køre 5 km efter dit juletræ end fx 25 km.
Hvis man tænker over det, er det egentligt synd og skam at så mange træer hvert eneste år bliver fældet for at stå og pynte indendøre i ganske få dage. For at balancere regnskabet kan du derfor sørge for at genbruge juletræet i stedet for blot at smide det ud.
Du kan genbruge juletræet som vinterdækning i bed, bruge nålene til jordforbedring, aflevere træet til genbrug hvor det laves til flis eller fx bruge stammen som søjle til et fuglefoderbræt.
Det er hårdt at være en stueplante om vinteren, når der bliver fyret godt op for varmen indenfor. Sørg for at holde ekstra øje med dine stueplanter og tjek jævnligt, om de trænger til vand. Stik en finger i jorden eller brug en vandmåler.
Luften er meget tør indenfor om vinteren, så foruden grundig vanding, er det også en god idé at være flittig med forstøveren. Når du sprayer bladene eller tørrer dem af med en fugtig klud, fjerner du evt. støv, så dine planter bedre kan ånde. Du kan også forebygge støvbelægninger på bladene ved at bruge bladglans.
Synes du også, det kan være svært det med julegaver? Så har vi et godt tip til dig, hvis du har en planteglad ven; lav et planteterrarie og giv vedkommende!
Det er en skøn, levende og ikke mindst personlig gave, som helt sikkert vil vække glæde hos modtageren. Og så er det oven i købet rimelig let at gå til. Se hvordan laver man et planteterrarie.
Det er måske ikke det sjoveste arbejde, du kan give dig til, men det er nok noget af det mest fornuftige. Hvis du udskyder opgaven for længe, kan din tagrende nemlig stoppe til.
Derfor er det en god idé at rense tagrenden:
Gør derfor dig selv en tjeneste og tjek tagrenden. Sørg for at fjerne blade og andet snavs fra tagrenden, så den fortsat kan tage sig af eventuelle store mængder vand. Det tager ikke mange minutter at tømme den.
Når der er frostgrader om natten, skal vejsaltet frem, men husk at passe på havens planter. Vejsaltet er nemlig hård mod både hæk, blomster og græsplæne og kan gøre skade.
Strøer du salt ud på terrassen, i indkørslen, på stier eller fortovet skal du derfor undgå at smide vejsaltet alt for tæt på planterne, hvis du vil sikre dig, at de står smukt, grønne og sunde til sommer.
Det er ikke kun dine planter, der kan tage skade af kulden; det kan din vandslange også! Derfor er det en god idé at pakke den væk for sæsonen. Luk for vandet og sørg for at tømme haveslangen helt.
Er der stadig er vand tilbage i slangen, risikerer du nemlig at stå med en hullet og utæt vandslange i foråret. Når vand fryser til is, udvider det sig og i en haveslange, kan det resultere i, at slangen sprænger og får huller.
Nu og i de kommende måneder er naturens fødekammer på sit laveste, og havens fugle får derfor sværere og sværere ved at finde mad. Du kan hjælpe fuglene på vej og give dem bedre vilkår ved at sørge for, at de har adgang til både mad og vand i din have. Du kan fx lave dine egne fuglefoderkugler eller smide gamle æbler og pærer ud i haven til dem.
I takt med at det bliver koldere og maden svinder ind, søger mus og rotter tættere på vores hjem. Det gør de både for at få varme og fordi, der er uanede mængder føde for dem i vores hjem.
Det er derfor vigtigt, at du sikrer dit hjem, så mus og rotter har sværere ved at trænge ind. Er adgangen nem, er sandsynligheden for ubudne gæster meget stor. Følg vores 6 gode råd mod mus og rotter, så du kan bruge december på at hygge dig med familien - uden ubudne gæster.
Dyrker du lækre rosenkål, som du glæder dig til at høste henover vinteren? Så er det en god idé at binde dine vintersorter op. Kommer der sne, risikerer du nemlig, at de bliver tynget ned af sneen. Brug gerne en solid pæl, så dine rosenkål ikke vælter.
Tip: Du kan sagtens plukke dine rosenkål i frostperioder, men gør det gerne dagen i forvejen, så de kan nå at tø op før brug.
Har du stadig et forråd liggende fra sommerens høst, er det en god idé at gå det igennem en gang imellem. Gå kasser igennem og fjern alt, der er råddent eller skimlet. Lader du de dårlige frugter og grøntsager ligge, risikerer du nemlig, at de fordærver resten af dit forråd.
Tip: I stedet for at smide de dårlige madvarer direkte ud, kan du med fordel smide dårlige æbler og pærer ud til fuglene, så de kan få gavn af det. Mange fugle elsker at guffe nedfaldsæbler og -pærer i sig.
Få din drømmehave med ECOstyle