Hvilken have drømmer du om?
Få din drømmehave med ECOstyle
Leder du efter en sjov, kreativ og måske unik måde at bringe flere planter ind i dit hjem? Så er et planteterrarie det oplagte DIY-projekt at kaste dig ud i! Et planteterrarie er ikke kun en smuk tilføjelse i indretning, men også en rigtig god måde at bringe lidt af naturen indenfor på. Læs videre og få en trin-for-trin guide til at skabe dit eget planteterrarie.
Et planteterrarie er lille lukket økosystem, hvor planterne lever i et perfekt selvforsynende miljø. Et lukket planteterrarie holder på fugt og varme, hvilket skaber et gunstigt mikroklima for dine planters vækst. Planterne lever af næringsstofferne i dette lille økosystem og afgiver ilt til hinanden. Det er den helt perfekte balance, hvor planterne har alt det, de skal bruge, næsten uden din indvirkning.
Planteterrarier bliver mere og mere populære, fordi de både er smukke og betagende at kigge på og samtidig kræver meget lidt vedligeholdelse. Vil du gerne prøve at skabe dit eget lille økosystem? Så er det forholdsvist nemt at lave dit eget planteterrarie!
Materialer du skal bruge til dit planteterrarie:
Start med at vælge en glasbeholder eller krukke til dit planteterrarie. Det kan være en traditionel glaskrukke med låg eller fx en gammel glasklokke eller vintage akvarie. Sørg for at rengøre beholderen grundigt, inden du går i gang med at bygge dit nye planteterrarie.
Læg et lag lecakugler, småsten eller fx grus i bunden af beholder. På den måde skaber du et godt dræn i dit planteterrarie, så planterne ikke står og sopper i vand og rødderne rådner.
Oven på drænlaget lægger du nu et lag pottemuld. Sørg for, at laget er tykt nok til at plante dine planter i, men samtidig ikke for højt.
Nu kommer vi til den sjove del! Vælg forskellige miniplanter til dit terrarie, fx sukkulenter, bregner, calathea og fittonia. De kræver meget lidt vedligeholdelse og vokser godt i fugtige omgivelser.
Placer dine planter i pottemulden på en smuk og spændende måde. Du kan også tilføje dekorative elementer som fx mos, sten, træflis eller skaller for at give dit minilandskab ekstra finish.
Sprøjt planterne let med vand, luk glasbeholderen med låget og stil dit fine nye planterrarie et lyst sted, men undgå direkte sollys. Planteterrariet kan dugge til de første par uger, hvilket skyldes, at økosystemet endnu ikke er helt på plads - det skal først dannes! Åben glasbeholderen i ny og næ og mærk efter. Er miljøet meget tørt? Så kan du sprøjte lidt vand. Efter nogle uger er økosystemet i balance og vil ikke længere kræve vedligeholdelse.
Terrarie planter er nøje udvalgte arter, der vokser og trives godt i lukkede miljøer, som fx et planteterrarie. Der findes forskellige typer, alt efter om dit terrarie skal være tørt, fugtigt eller midt i mellem. Et planteterrarie er typisk lidt fugtig for at kunne vedligeholde sig selv og gode planter hertil er fx bregne, ficus, sukkulenter og calathea. Brogede planter som fittonia tilføjer farve og gør dit planteterrarie spændende at se på. Det er vigtigt at vælge planter, der matcher godt i størrelse og vækstadfærd, så du får et sundt terrarie, der vokser på en afbalanceret måde.
At lave sit eget planteterrarie er ikke kun sjovt, men også givende. Resultatet er smukt og pynter godt i hjemmet. Ved at lege med forskellige planter og dekorative elementer, kan du skabe dit eget unikke økosystem, som du og dine gæster kan beundre.
Så hvad venter du på? Med denne handy guide fra ECOstyle er det nemt at komme i gang med at lave dit eget planteterrarium!
Få din drømmehave med ECOstyle