DIY: Sådan laver du en kokedama | ECOstyle

DIY: Sådan laver du en kokedama - Smuk japansk mosbold til ophæng

  • , skrevet af Nikki Lund
DIY: Sådan laver du en kokedama - Smuk japansk mosbold til ophæng

Du har nok set de smukke grønne mosbolde før, som ofte hænger dekorativt fra loftet eller i vinduer. De svævende kokedamaer er fascinerende at kigge på og tilfører et botanisk touch i indretningen. Læs videre og få en trin-for-trin guide til at lave din egen kokedama.


Hvad er en kokedama?

Kokedama er en japansk blomsterdekoration, som kan spores tilbage til det 17. århundrede. På japansk betyder kokedama 'mosbold', hvilket er ret sigende for dekorationen, da planten er omsluttet af mos og har form som en bold.

Du kan enten hænge din kokedama op i fx loftet eller vinduet, eller du kan lave bunden mere flad og stille den til pynt i stedet. Vil du gå all in, kan du skabe et flot blikfang ved at hænge flere kokedamaer op i forskellige niveauer. 

Lav en kokedama

Kokedama: Sådan gør du

Materialer du skal bruge til din kokedama:

  • Mindre planter, fx bregne, monstera og guldranke.
  • Spagnumfri pottemuld.
  • Mos.
  • Jutesnor, ståltråd eller lignende. 

Trin 1: Vælg plante til din kokedama

Start med at vælge plante. Det skal gerne være en plante, som egner sig til kokedama miljøet og som ikke kræver alt for meget vanding, som fx bregner, hængeplanter eller orkidéer. Du kan også vælge andre typer planter, men hver opmærksom på, at de kan kræve mere vanding.

Trin 2: Klargør din plante

Tag planten ud af potten og stil den i noget vand et par minutter, så den kan suge noget fugt til sig. Når planten er let fugtig, kan du begynde at forme en bold af pottemulden rundt om plantens rod. Bland evt. pottemulden med lidt vand, så det er nemmere at forme 'bolden'.

Trin 3: Dæk bolden i mos

Læg mossen på bordet. Er det et stort stykke mos, kan du placere planten i midten og vikl mosset rundt om kuglen, så det hele er dækket. Hvis du har flere små stykker mos, kan du sætte et stykke på ad gangen og fastgøre dem undervejs.

Trin 4: Fastgør mossen

Fastgør mossen med ståltråd eller ved hjælp af fx jutesnor. Ønsker du et svævende look, hvor mosbolden fremstår så "ren" som muligt, er det en god idé at fastgøre mosset med ståltråd.

Trin 5: Vand din kokedama og hæng den op

Dyp kokedamaen i en skål med vand, indtil den er helt mættet. Lad din kokedama dryppe grundigt af, inden du hænger den op eller stiller den frem på fx en bakke. Skal din kokedama hænges op, kan du binde noget jutesnor omkring mosbolden, eller du kan fastgøre det til ståltråden, hvis du ønsker et lettere look.

Pasning af kokedama

Du har måske allerede tænkt tanken: Hvordan passer og vander man en kokedama? En kokedama er jo en svævende mosbold, som ikke på samme måde kan suge vand til sig ligesom dine andre stueplanter, som (nok) står i en krukke.  

En kokedama tørrer nemmere ud og det er derfor en god idé først og fremmest at sørge for, at den ikke står eller hænger i direkte sollys. Placér din kokedama et sted med indirekte lys og sørg for at sprøjte den regelmæssigt med en forstøver, så mosset ikke tørrer ud. Når du skal vande din kokedama, dypper du den i en skål med vand, indtil den er helt mættet. Lad overskydende vand løbe ud og lad den dryppe grundigt af, inden du hænger den den op igen. 

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account