Havekalender oktober: Hvad kan man lave i haven nu? | ECOstyle

Havekalender oktober: Hvad kan man lave i haven nu?

  • , skrevet af Nikki Lund
Havekalender oktober: Hvad kan man lave i haven nu?

Oktober er en rigtig dejlig havemåned. Der er stadig godt gang i haven, og det er nu, du kan gå i gang med diverse plante-projekter. Så hvis du tror, at havesæsonen er ved at være ovre, kan du godt tro om igen. Se her, hvad du kan gå i gang med i haven lige nu.


Haven i oktober

I oktober gennemgår haven en forvandling og over de næste par uger vil du nærmest kunne følge udviklingen dag for dag. De orange/rødlige farver er så smukke, men selvom havesæsonen er ved at gå på hæld, betyder det ikke, at der ikke er noget at lave derude; oktober er bl.a. en af årets bedste plantemåneder. Læs vores gode råd til haven i oktober her. 

  • Giv plænen gode forudsætninger til foråret.
  • Plant hvidløg nu.
  • Fjern nedfaldsblade - eller ej?
  • Opdatér efterårskrukkerne med insektvenlige planter.
  • Læg forårsløg og lav en løglasagne.
  • Bekæmp de små fluer i stueplanterne.
  • Plant frugttræer.
  • Hvad sker der ellers i haven?
Kalk til plænen

Giv din plæne kalk og gødning i efteråret

Det er ikke mange, der skænker græsplænen en tanke på nuværende tidspunkt. Men hvis du ikke allerede har kalket græsplænen, kan du nå det endnu. Selvom mange traditionelt set først spreder kalk i foråret, er det faktisk en rigtig god idé at gøre det i efteråret.   

Lægger du kalken ud nu og sørger for at eftergøde med en god organisk plænegødning, vil du nemlig få en sund og mere tæt plæne til foråret, der bedre kan udkonkurrere mos og ukrudt. 

Tip: Gør arbejdet nemt for dig selv og brug AQUA-Kalk. Kalken er 100 % støvfri genbrugskalk fra vandværker og smitter derfor ikke af på hænder og tøj.

Plant hvidløg i oktober

Hvidløg er en lækker ingrediens i mange retter, og så er det utroligt nemt at dyrke selv - måske endda en af de nemmeste grøntsager, du kan dyrke. Hvidløg kræver nemlig minimal pleje, men kan give stort udbytte, hvis blot du gør de rette forberedelser.

Drømmer du om at dyrke dine egne velsmagende hvidløg? Så er det faktisk nu, du skal i gang. Hvidløg kan dyrkes både i det tidlige forår og efteråret, men det mest optimale tidspunkt er nu. Når du planter dine hvidløg i oktober, får de nemlig en længere vækstperiode, samt en god kuldeperiode som får løgene til at dele sig.

Find vores udførlige dyrkningsguide i Sådan dyrker du hvidløg.

Nedfaldsblade på græsplæne

Skal man fjerne nedfaldsblade, eller ej?

Det er på denne tid af året, at efterårsbladene begynder at drysse af træer og buske, og det er derfor nu, du skal ud med riven, hvis du gerne vil fjerne nedfaldsblade.

Mange fjerner bladene hvert år, fordi de altid har gjort det, fordi de ser andre gøre det, eller fordi de synes, haven ser pænest ud uden. Men faktisk er der både fordele og ulemper ved at fjerne bladene i haven.

Fordele ved at FJERNE nedfaldsblade i haven:

  • Når du fjerner nedfaldsblade i haven, forebygger du svampesygdomme og skadedyrsangreb. Svampesporer og insekter overvintrer nemlig i bladene. Har du fx haft problemer med svampeangreb, er det derfor en god idé at fjerne bladene.
  • Store dynger blade kan desuden også kvæle græsset. Lidt blade her og der på græsplænen gør ikke spor, men fjern gerne større bunker, så græsset kan få lys og luft.

Fordele ved at lade bladene BLIVE i haven:

  • Nedfaldsblade er godt for biodiversiteten i haven. Regnorme spiser og nedbryder bladene, som er med til at forbedre jordstrukturen i din have, og mange insekter overvintrer i bladene. Her kan de holde sig beskyttet mod vinterens hårde forhold.
  • Brug gerne nedfaldsbladene som vinterdækning i dine bede. Du kan fx fjerne de største bunker fra græsplænen og lægge dem over i dine blomsterbed. Så behøver du ikke at købe eller anskaffe gran, filtduge m.m.

Opdatér dine efterårskrukker med insektvenlige planter

Efteråret er her, haven skifter kulør og måske dine havekrukker er begyndt at se en anelse kedelige ud? Så kan du med fordel pifte dem op med skønne efterårsblomster i smukke farver - og samtidig hjælpe havens insekter på vej.  

Det skiftende vejr og de køligere temperaturer gør, at insekterne får færre og færre fødekilder fra nu af. Gå derfor gerne efter insektvenlige efterårsplanter, hvis du skal ud og opdatere dine krukker.

Vi har samlet 6 insektvenlige planter til dine efterårskrukker til dig her.

Læg forårsløg og lav en løglasagne

Drømmer du om et skønt blomsterflor i det tidlige forår, så er det nu, du skal i gang. Erantis, hyacinter, krokus, tulipaner, vintergækker, narcisser og perlehyacinter skal alle i jorden i efteråret, så de kan få en god kuldeperiode inden blomstring.

Læg derfor forårsløg nu og læg gerne løgene en dybde svarende til 3 gange løgets højde.

Som noget ekstra kan du også gå i gang med at lave en af de populære løglasagner! Så har du en flot forårsblomstrende krukke med lang blomstringstid. Sådan laver du en løglasagne.

Bekæmp de små fluer i stueplanterne

Har du problemer med små sorte fluer, der sværmer rundt i dine stueplanter? Så er det højst sandsynligt sørgemyg. De voksne sørgemyg gør ikke umiddelbar skade på dine planter, men nede i jorden lægger de deres æg, som med tiden bliver til larver - og de æder løs af rødderne. Når sørgemyggens larver gnaver i og æder af planterødderne, svækker det din plante, som i værste tilfælde kan gå ud af skaderne.

Sæt en 100% giftfri fangstplade op. Den tiltrækker de voksne sørgemyg, som derefter sidder fast på den. For at bekæmpe de skadelige larver i jorden, kan du bruge nematoder mod sørgemyg. Problemer med sørgemyg kræver vedvarende behandling, indtil mængden svinder ind.

Anlæg en blomstrende have - året rundt

Elsker du blomster og drømmer du om store flotte blomsterbed i haven året rundt? Så kan du stadig nå det! Årets to første efterårsmåneder, september og oktober, er nemlig de bedste måneder til at plante i.

I vores 'Sådan skaber du en skøn blomsterhave året rundt'-guide, finder du en stor blomstringsoversigt, så du fx ved hvilke planter, der blomstrer om vinteren.

Plant æbletræ i oktober

Plant frugttræer

I bund og grund kan du plante dine frugttræer både i foråret og efteråret. Vil du være sikker på at få det bedste resultat, er det dog en god idé at plante ud i efteråret. Her er solen nemlig mild og vandmængderne som regel idéelle til etablering af nye planter. 

Sådan planter du dit nye frugttræ: 

  • Start med at grave et hul, der er stort nok til, at du kan stille frugttræet ned i uden at bukke rødderne.
  • Vand jorden godt igennem både før og efter plantningen.
  • Placér træet i samme dybde, som det stod i potten og fyld jord i hullet.

Tip: Sæt en støttepæl i jorden ved stammen og fastgør en sele omkring frugttræet. Så står det bedre imod vind og vejr.


Hvad sker der ellers i haven i oktober?

  • Bladene skifter farve. Men hvorfor skifter bladene farve? Det gør de, fordi træerne trækker det værdifulde næringsstof klorofyl tilbage i grenene for at kunne genbruge det igen næste år. Det er klorofyl, der gør bladene grønne og uden, skifter bladene farve til gul og rød.
  • Sneglene går i skjul. Det er særligt omkring august og september, at sneglene lægger deres æg, som bliver til den nye generation tidligt næste år. Herefter begynder de så småt at gå i skjul, efterhånden som temperaturerne daler. Vil du forebygge dræbersnegleangreb, er det derfor en god idé at gå på jagt efter deres æg nu. De befinder sig typisk i kvasbunker, ved komposten eller lignende steder. Destruér dem, når du finder dem og husk altid at bruge handsker.
  • Pindsvinet gør klar til at gå i vinterhi. Den bygger sig en rede af blade og græs, hvor den gemmer sig, mens den er i vinterhi.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account