Sørgemyg | ECOstyle

Sørgemyg: Er der små fluer i dine planter?

  • , skrevet af Nikki Lund
Sørgemyg: Er der små fluer i dine planter?

Vrimler det med små fluer i dine planter? Så er det højst sandsynligt sørgemyg. Har du sørgemyg, har du med garanti også sørgemyg æg og larver. Se her, hvordan du bliver fri for dem.


Sørgemyg (fungus gnats)

Familie: Sciaridae.

Du har måske oplevet, at det vrimler med små sorte fluer i dine stueplanter eller i drivhuset. Måske tænker du, at det er bananfluer på grund af størrelsen, men faktisk er de små fluer i planterne slet ikke fluer, men myg kaldet sørgemyg.

Med det menneskelige øje kan det være svært at se, hvorfor de små sorte fluer slet ikke er fluer, men myg. Kommer man helt tæt på, kan man dog tydeligt se, at det er myg. Sørgemyg har nemlig samme spinkle krop som stikmyg.

Sørgemyg kan være irriterende at have i sine stueplanter og i drivhuset, men i virkeligheden er det faktisk deres larver, der er det store problem. Sørgemyggens larver lever nemlig nede i jorden, hvor de spiser af planterødderne.

I denne artikel om sørgemyg kan du læse:

  • Hvordan ser sørgemyg ud?
  • Hvorfor kommer der sørgemyg?
  • Hvor længe lever sørgemyg?
  • Sørgemyg i planter.
  • Hvordan fjerner man sørgemyg?

hvordan ser sørgemyg ud

Hvordan ser sørgemyg ud?

De voksne sørgemyg bliver som regel ikke mere end 3,5 mm lange. Nogle arter bliver faktisk kun omkring 1 mm lang.  

Sørgemyg er små myg med sorte vinger. Det er de sorte dunkle vinger, som har givet den sit danske navn sørgemyg.  

På de sorte vinger finder man ofte et flot og karakteristisk vingemønster. Mens vingerne er helt sorte, kan kropsfarven godt variere på en sørgemyg. Nogle arter af sørgemyg har en mørk bagkrop, mens andre har en mere i øjenfaldende farve, som fx gul.  

Der findes hundredevis af forskellige arter, men de kan være meget svære at artsbestemme. 

Hvorfor kommer der sørgemyg?

Sørgemyg har en forkærlighed for fugtige miljøer. Du finder derfor ofte sørgemyg i skove eller sumpe, hvor de sidder på fugtige overflader som blade og gerne i dansende flokke. Grunden til, at du har sørgemyg i dine planter, skyldes derfor for det meste, at jorden er fugtig.  

Under jorden finder du sørgemyggens larver, som opholder sig tæt på planternes rødder, som de lever af.

sørgemyg larver 

Hvor længe lever sørgemyg?

Voksne sørgemyg lever i ca. 6-7 dage.  

I den tid spiser de ikke noget, men lægger kun æg. I løbet af sørgemyggens korte levetid, kan den faktisk nå at lægge op til 150 æg.  

Æggene lægger sørgemyggen i fugtig jord, hvor der er et højt indhold af organisk materiale, fx ved dine stueplanter. Efter 4-6 uger udklækker æggene til små gennemsigtige larver med sorte hoveder. Efter lidt tid kan man se larvernes mørke tarme igennem deres hud.  

Sørgemyggens larver lever af organisk materiale, fx planterødder og -rester, samt svampe, som den finder i jorden. Larverne lever i ca. 10-14 dage og spinder derefter en puppe af silke og jordpartikler. Puppen klækker efter 4-6 dage og ud af den kommer en voksen sørgemyg.

Sørgemyg i planter 

Voksne sørgemyg gør som regel ikke skade på dine planter, men det gør deres larver derimod. Sørgemyggens larver spiser nemlig af dine planters rødder, som kan svække dem, hæmme væksten og i værste tilfælde få dem til at gå ud.  

Når larverne spiser af rødderne, gør de det svært for planten at optage vand og næringsstoffer. Planten bliver også mere sårbar overfor andre plantesygdomme.  

I forbindelse med stiklinger eller frøformering er sørgemyggens larver en særlig stor trussel. Spirer og frø er nemlig sårbare overfor sultne larver, som nemt kan ødelægge dem, så de ikke spirer.

hvordan fjerner man sørgemyg

Hvordan fjerner man sørgemyg?

Undgå overvanding  

Sørgemyg elsker fugtige forhold, hvilket som regel også er årsagen til, at de bliver tiltrukket af dine planter. Den nemmeste måde at forebygge sørgemyg er derfor at undgå overvanding og ved at holde planten forholdsvis tør. Stik en finger i jorden og vand kun dine planter, når de har behov for det og da kun i moderate mængder.  

Bekæmp sørgemyg med nematoder  

Har du problemer med sørgemyg i planter? Så kan du bekæmpe sørgemyggens larver med nematoder, som er 100% naturlig og biologisk bekæmpelse.  

Fang voksne sørgemyg med en fangstplade  

Sæt en InsektFri Fangstplade ned i potteplantens jord eller hæng den på planten. Fangstpladen er 100% giftfri og de voksne bliver tiltrukket af den gule farve, hvorefter de sidder fast i limen. Kombinér fangstpladen med nematoder for at blive helt fri for sørgemyg.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account