Havekalender april: Hvad kan man lave i haven nu? | ECOstyle

Havekalender april: Hvad kan man lave i haven nu?

 • , skrevet af Nikki Lund
Havekalender april: Hvad kan man lave i haven nu?

Græsset gror, blomsterne begynder at springe ud og det er nu, haven skal have næring. Se her, hvad du kan gå i gang med i haven nu.


5 tips til haven i april

I april begynder havesæsonen for alvor. Inden længe springer træerne ud, spirerne i køkkenhaven pibler frem og haven bliver fuld af liv igen. Der bliver nok at se til. Læs vores 5 gode råd til haven i april og kom godt i gang. 

 • Læg kartoflerne i jorden nu.
 • Giv rosenbedet en omgang.
 • Bekæmp dræbersnegle.
 • Læg kompost ud.
 • Giv græsplænen en kærlig hånd.

Læg kartofler i april

Læg kartofler i jorden nu

Hvis du lagde dine læggekartofler til forspiring i februar/marts og spirerne på dem nu er blevet ca. 1 cm lange,  er de klar til at blive lagt ud. 

Læg kartoflerne i jorden i perioden fra slut marts til midt april. 

Gør evt. jorden klar inden ved at dække den med klar plast to uger i forvejen. Når du dækker jorden med plast, opvarmer du nemlig jorden og styrker kartoflernes vækst. 

Tip: Vær forsigtig, når du lægger kartoflerne, så spirerne ikke knækker. Sørg også for at siden med flest spirer vender opad.

Rosenbedet i april

Giv rosenbedet en omgang

Faren for nattefrost er som regel ved at være ovre i april og det er derfor et godt tidspunkt at give dine roser lidt ekstra opmærksomhed. 

Sådan plejer du rosenbedet i april: 

 • Hold øje med vejret. Roser er satye planter og da vejret kan svinge en del i april, er det en god idé at være opmærksom på, om dine roser får nok vand. Husk derfor at vande i tørre perioder.
 • Beskær dine roser. Hvis du mangler at beskære rosenbedet, lyder tommelfingerreglen, at de skal beskæres når risikoen for nattefrost er ovre, men inden knopsætningen.
 • Giv gødning. Roserne har brug for ekstra energi i foråret, specielt oven på en beskæring. Sørg derfor for at give dem en god organisk rosengødning, så de kan vokse sig store og flotte.

Læs også: 6 uundværlige tips til smukke roser

Bekæmp dræbersnegle

Bekæmp dræbersnegle

Selvom du måske endnu ikke har set en dræbersnegl, så er de derude - og de er allerede aktive. 

Når temperaturerne når op på ca. 8-10 grader bliver sneglene nemlig aktive og begynder at spise sig gennem haven. Inden længe har de vokset sig store og det bliver sværere for dig at få bugt med dem. 

Gå derfor i gang med sneglebekæmpelsen nu. På den måde forhindrer du dem i at lægge æg og formere sig. 

Du kan gribe bekæmpelsen an på flere måder; enten ved indsamling og aflivning af sneglene og deres æg, med sneglefælder, nematoder, med et sneglemiddel m.v.. Læs mere om de mange forskellige metoder og find den, der passer bedst til dig i vores 6 gode råd mod snegle

Læg kompost ud

Læg kompost ud 

Foråret er det perfekte tidspunkt at lægge kompost ud. Det er nemlig nu, haven har brug for en masse god næring til at blomstre og gro. 

Der er desuden mange fordele ved at bruge kompost i haven: 

 • Kompost forbedrer jordstrukturen og mikrolivet i haven.
 • Den tilfører næring (og kan derfor bruges som gødning).
 • Lægger du kompost ud, kan det faktisk også være med til at begrænse ukrudtets vækst - til glæde for dine planter.

Har du ikke din egen kompostbeholder, kan du på mange genbrugsstationer hente det gratis eller få det for et par håndører. 

Vil du gerne i gang med at lave din egen kompost, kan du med fordel tjekke vores kompostguide ud. 

Græsplænen i april

Giv græsplænen en kærlig hånd

Græsplænen indbyder til hygge og aktiviteter. Hvis du vil have en flot, sund og grøn græsplæne til sommer, er det nu, du skal i gang. 

Start med at fjerne mosset og efterså med græsfrø af høj kvalitet. 

Giv herefter din græsplæne de bedste betingelser for at vokse sig tæt og grøn med en omgang kalk og slut af med at give din græsplæne en god organisk gødning. Så har den næring til at vokse sig sund og stærk. 

Læs vores guide til græsplænen, hvor du bl.a. kan lære mere om klippehøjder og hvilke forskellige metoder, du kan benytte til at fjerne mos.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account