Hvilken have drømmer du om?
Få din drømmehave med ECOstyle
Der er mange fordele ved at bruge kompost i haven og så er det ovenikøbet ret simpelt at lave. Se her, hvordan du laver din egen kompost.
Vidste du, at kompost forbedrer jordstrukturen og mikrolivet i haven, tilfører næring (og kan derfor bruges som gødning) og faktisk også kan være med til at begrænse ukrudtets vækst?
Kompost er virkelig et vidundermiddel i haven, som både du og dine planter kan få stor glæde af.
I denne guide kan du læse mere om kompost og blive klogere på:
Hvornår er det bedst at lægge kompost ud?
Foråret er et godt tidspunkt at lægge kompost ud. Det er dér, haven har brug for en masse god næring til at blomstre og gro. Strøer du komposten ud i efteråret, risikerer du, at næringsstofferne bliver udvasket og går til spilde, modsat i foråret hvor planterne er klar til at optage dem.
Hvor kan jeg bruge kompost?
Kompost kan bruges i køkkenhaven, i blomsterbede, på græsplænen, under hæk og træer. Du kan i princippet bruge kompost overalt i haven. Ved frugttræer, under hækken, på græsplænen og i blomsterbedet kan du med fordel lægge et lag kompost ud i det tidlige forår omkring planterne, mens det i køkkenhaven er bedst at vente, til grøntsagerne spirer og planterne gror.
Kan jeg bruge ren kompost?
Du kan bruge komposten, som den er langt de fleste steder i haven, med undtagelse af køkkenhaven og på områder, hvor du har eller skal til at plante nye frø. På disse områder kan du med fordel blande komposten med normal havejord inden udstrøning. Næringsstofferne i komposten er nemlig så kraftige, at du ellers kan risikere at "brænde frøene af".
Kan man bruge kompost mod ukrudt?
Bruger du kompost som bunddække, kan du begrænse ukrudtets vækst. Det sker, fordi komposten hindrer ukrudtet i at få sollys og uden sollys kan ukrudtet ikke gro. Se flere gode råd mod ukrudt.
Det er faktisk ret simpelt at lave sin egen kompost. I princippet kan du lave komposten som en bunke på jorden. Et godt tip er dog, at sørge for at komposten er indhegnet - både for at holde den beskyttet for dyr, men også for at den er nemmere for dig selv at holde styr på. Er du bekymret for lugt, er det en god idé at anskaffe en lukket kompostbeholder.
Sådan passer du din kompost
Det er vigtigt, at du holder komposten fugtig, men ikke våd. Sørg derfor for at vande komposten igennem i ny og næ, hvis den står et varmt og solrigt sted. Du skal også huske at vende komposten. På den måde sørger du for, at den nye affald kommer nederst og kan formuldes, mens den færdige kompost ligger øverst og er klar til brug.
Hvad må man smide i komposten?
Grønt madaffald, kaffegrums og teblade med filter, haveaffald (med undtagelse af store grene), køkkenrulle, æggebakker og papir uden farve/tryk, mv.
Hvad må man ikke smide i komposten?
Citrusfrugt, kød og animalsk køkkenaffald, fedtstoffer, insekt- og sygdomsramte planter, samt ukrudt.
Har du ikke mulighed for at lave din egen kompost? Så er der hjælp at hente.
På mange genbrugspladser har du nemlig mulighed for at afhente kompost - helt gratis. Nogle genbrugspladser tager dog betaling for komposten, men her er der tale om et meget beskedent beløb, fx 20 kr. for en hel trailer.
Se her, hvor og hvornår du kan hente gratis kompost i en kommune nær dig.
Få din drømmehave med ECOstyle