Sådan kender du forskel på bier og hvepse | ECOstyle

Er det en bi eller en hveps? Sådan kender du forskel på bier og hvepse

  • , skrevet af Nikki Lund
kend-forskel-på-bier-og-hvepse

Bier og hvepse ligner hinanden meget og det kan derfor være svært at se forskel. Når du ved, hvad du skal kigge efter, er det ikke så svært endda.


Hvad er forskellen på bier og hvepse?

De har begge gule og sorte striber. De bestøver planter. Den summende lyd kommer som regel med det gode vejr. De ligner hinanden til forveksling og mange har derfor svært ved at kende forskel. Det er dog vigtigt at vide, at de agerer helt forskelligt på dig og dine handlinger.  

Lær at kende forskel og bliv klogere på både bier og hvepse:  

  • Kendetegn for bier.
  • Kendetegn for hvepse.
  • Derfor skal du ikke frygte bien.
  • Hvornår begynder hvepsesæsonen?
  • Sådan undgår du hvepsestik.
  • Hvad gør du, hvis du får et hvepsestik?

kendetegn for bier

Kendetegn for bier

Kropsfacon: Tydeligt lodden og buttet.

Striber: Ikke så tydeligt optrukket som hvepsens.

Spisevaner: Blomsternektar.

Adfærd: Normalt er de ikke aggressive og stikker kun, hvis de føler sig stærkt truede.

Antal stik: Bien mister sin brod ved stikket og dør. De kan derfor kun stikke én gang.

kendetegn for hvepse

Kendetegn for hvepse

Kropsfacon: Lang, glat og tynd krop.

Striber: Meget mere markante end biens.

Spisevaner: Blomsternektar, men i modsætning til bien, spiser de også kød.

Adfærd: Meget mere pågående og aggressive.

Antal stik: Hvepsen mister ikke sin brod og kan derfor stikke igen og igen.

 

Derfor skal du ikke frygte bien

Bien er et fredeligt nyttedyr.  

Den foretrækker at passe sig selv og koncentrere sig om én ting: at samle nektar fra blomsterne. Blomsternektaren laver honningbierne efterfølgende til honning, hvoraf navnet.  

Når bien flyver rundt og samler blomsternektar, får den pollenstøv på sig, som efterfølgende transporteres rundt og spredes på dens færd. Den besøger mange forskellige blomster, som ved besøg bliver bestøvet. Det er bl.a. årsagen til, at du kan nyde godt af både æbler, jordbær, kirsebær mv.  

I Danmark er honningbien den vigtigste bestøver af landbrugets planter. Det anslås, at der ville være 1/3 mindre mad i verden, hvis bierne ikke var her.

I Danmark alene har honningbiens bestøvning en værdi på ca. 1 milliard kroner om året - Miljøstyrelsen

Kend forskel på bier og hvepse

Hvornår begynder hvepsesæsonen?

Som oftest er dronningerne færdige med vinterdvalen i slut april, start maj. Herefter går de i gang med at etablere et nyt hvepsebo. Inden for ca. en måneds tid, vil de første hvepse være flyvefærdige.  

Sidst på sommeren kan et hvepsebo indeholde 2.000-3.000 hvepse og det er også her og ind i sensommeren, at nærkontakten med hvepsene er størst.  

Hvepse lever et års tid og vil (med undtagelse af dronningen, der går i vinterdvale) dø, når frosten melder sin ankomst.

Sådan undgår du hvepsestik

Generelt gælder det, at du skal forholde dig roligt, når hvepse nærmer sig. Lad være med at vifte ud efter dem og forsøg så vidt muligt ikke at gå i panik.  

Så vil du i langt de fleste tilfælde undgå hvepsestik.

Hvad gør du, hvis du får et hvepsestik?

Er du blevet stukket af en hveps, skal du først og fremmest tjekke hvepsestikket. Normalt bliver brodden fra en hveps ikke siddende (hvorfor de også kan stikke flere gange), men hvis brodden er faldet af, skal du sørge for at fjerne hele brodden, da det mindsker virkningen af giften.  

Er du allergisk, skal du søge hjælp omgående. Hvis du ikke tidligere har oplevet allergiske reaktioner ved hvepsestik, anbefales det stadig at være opmærksom på symptomer.  

Symptomer: Det er helt normalt at opleve rødme, kløe og hævelse omkring hvepsestikket. Selvom det for de fleste ikke er farligt at blive stukket, kan det dog stadig være meget smertefuldt og føles ubehageligt efterfølgende. Klør det meget, kan du fået noget kløestillende på apoteket.  

Vær opmærksom på: Svimmelhed, kvalme og bleghed efter et hvepsestik. Det kan være, at du har fået en allergisk reaktion.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account