Havekalender november: Hvad kan man lave i haven nu? | ECOstyle

Havekalender november: Hvad kan man lave i haven nu?

 • , skrevet af Nikki Lund
Havekalender november: Hvad kan man lave i haven nu?

Du kan stadig nå at komme i mål med et par haveprojekter i november, inden jorden bliver for kold. Skal du anlægge en ny hæk, er det oplagt nu. Se her, hvad du kan gå i gang med i haven denne måned.


5 tips til haven i november

Havesæsonen går for alvor på hæld i november. Det bliver koldere og træer og buske har næsten smidt alle bladene. I denne måned handler havekalenderen i grove træk om at gøre haven klar til vinter. Læs vores 5 gode råd til haven i november her. 

 • Beskyt følsomme planter mod frosten.
 • Beskær løvfældende hække.
 • Omplant dine stueplanter.
 • Plant hække nu.
 • Fjern nedfaldne blade i haven.

Hvad sker der ellers i haven i november?

👉 Pindsvinet laver en rede af blade og græs, hvor den gemmer sig, imens den er i vinterhi. Fuglene får sværere ved at finde føde og vil derfor værdsætte, hvis du lægger noget ud til dem.

Frostfølsomme planter dækkes med gran

Beskyt frostfølsomme planter mod frosten

Har du frostfølsomme planter i haven? Så skal du huske at vintersikre dem, hvis du gerne vil nyde synet af dem igen til næste år. 

Sådan vintersikrer du dine planter: 

 • Stil krukker indenfor. Står dine planter i krukker og har du mulighed for at tage dem ind eller stille dem i et drivhus, kan du med fordel lade dem overvintre der.
 • Brug gran. Gran er virkelig godt til vinterdækning. Læg et lag gran rundt om de frostfølsomme planter, så tæt på stammen som muligt.
 • Dæk krukke, rod og stamme med hessian eller halmmåtter. Du kan også alternativt bruge fiberdug eller tæpper, hvis frosten ikke bliver for hård.

Eksempler på frostfølsomme planter: middelhavsplanter, nogle sorter af roser og hortensia, samt andre planter med oprindelse i varmere lande.

Klip hækken

Beskær løvfældende hække

Har du udskudt klipningen af din løvfældende hæk? Så er det nu, du skal ud og i gang, inden vinteren gør sit indtog. 

Fordelen ved at beskære din hæk i november er desuden, at bladene er faldet af. Det gør det nemmere for dig at se hækkens form, mens du beskærer den.

Omplant stueplanter

Omplant dine stueplanter

Er dine planter begyndt at vokse langsommere? Ser de lidt triste ud, eller er rødderne begyndt at vokse ud foroven og forneden? Så er det blevet tid til en omplantning! 

Sådan omplanter du dine stueplanter: 

 • Start med at vande planten let.
 • Vend potten om på siden og træk planten forsigtigt fri.
 • Fjern det løse jord og beskær evt. rødderne.
 • Fyld frisk jord i bunden af den nye potte og placér planten i midten.
 • Fyld nu resten af potten op med den friske jord.
 • Tryk jorden let og slut af med at give planten vand og gødning.

Plant hæk i november

Plant hække nu

Står du og har planer om at anlægge en ny hæk? Så er november den perfekte måned at gøre det i. Planterne er nemlig i hviletilstand i øjeblikket og jorden er stadig lun nok til, at de kan nå at slå rødder. 

Sørg for at gennemvande jorden grundigt før plantningen. Gerne et par dage i forvejen, så jorden er drænet for overskydende vand inden plantningen. Det er desuden en god idé at plante hækken, enten når det regner eller lige omkring regnvejr, så rødderne ikke tørrer ud. 

Tip: Når du har anlagt hækken, er det vigtigt, at du sørger for, at den ikke mangler vand. Hold derfor øje med vejret og gå en tur med vandslangen, når jorden er tør. På den måde sikrer du nemlig, at hækken får de bedste vækstbetingelser.

Riv blade sammen i efteråret

Fjern nedfaldne blade i haven - eller lad dem ligge 

Det er nu, bladene for alvor drysser af træerne. Husk derfor at holde øje med særligt græsset. Lidt blade her og der gør ikke spor, men større mængder kan kvæle græsset i din plæne. Fjern derfor bladene, så græsset kan få lys og luft. 

Mange fjerner bladene i haven, men vidste du, at der også er fordele ved at lade dem ligge? 

Fordele ved at FJERNE bladene fra haven:   

 • Forebygger svampesygdomme og skadedyrsangreb. Svampesporer og insekter overvintrer nemlig i bladene. Store dynger blade kan også kvæle græsset.

Fordele ved at lade bladene BLIVE i haven: 

 • Godt for biodiversiteten. Regnorme spiser og nedbryder bladene, som er med til at forbedre jordstrukturen i haven, og mange insekter overvintrer i bladene. Bladene kan desuden bruges til vinterdækning i bed.
Tip: Vil du gerne fjerne bladene og har du mange af dem? Så kan du feje dem over på en pressenning og undgå at bukke dig for mange gange, så du på den måde skåner din ryg.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account