Havekalender november: Hvad kan man lave i haven nu? | ECOstyle

Havekalender november: Hvad kan man lave i haven nu?

  • , skrevet af Nikki Lund
Havekalender november: Hvad kan man lave i haven nu?

Du kan stadig nå at komme i mål med et par haveprojekter i november, inden jorden bliver for kold. Skal du anlægge en ny hæk, er det bl.a. oplagt at gøre nu. Se her, hvad du kan gå i gang med i haven denne måned.


Haven i november

Havesæsonen går for alvor på hæld i november. Det bliver koldere og træer og buske har næsten smidt alle bladene. I denne måned handler havekalenderen i grove træk om at gøre haven klar til næste år, samt klæde den på til den kommende vinter. Læs vores gode råd til haven i november her. 

  • Beskyt følsomme planter mod frosten.
  • Gør græsplænen klar til vinter.
  • Beskær løvfældende hække.
  • Tag dahlia knolde op.
  • Omplant dine stueplanter.
  • Rengør drivhuset.
  • Plant hække og barrodsplanter nu.
  • Læg forårsløg.
  • Fjern nedfaldne blade i haven.
  • Rens tagrenden for blade og skidt.

Frostfølsomme planter dækkes med gran

Beskyt frostfølsomme planter mod frosten

Har du frostfølsomme planter i haven? Så skal du huske at vintersikre dem, hvis du gerne vil nyde synet af dem igen til næste år. 

Sådan vintersikrer du dine planter: 

  • Stil krukker indenfor. Står dine planter i krukker og har du mulighed for at tage dem ind eller stille dem i et drivhus, kan du med fordel lade dem overvintre der.
  • Brug gran. Gran er virkelig godt til vinterdækning. Læg et lag gran rundt om de frostfølsomme planter, så tæt på stammen som muligt.
  • Dæk bede med nedfaldsblade. River du blade væk fra plænen, kan du med fordel lægge dem over i dine bede, hvor de gør sig godt som vinterdækning.
  • Dæk krukke, rod og stamme med hessian eller halmmåtter. Du kan også alternativt bruge fiberdug eller tæpper, hvis frosten ikke bliver for hård.

Eksempler på frostfølsomme planter: middelhavsplanter, nogle sorter af roser og hortensia, samt andre planter med oprindelse i varmere lande.

Gør græsplænen klar til vinter

Vækstsæsonen slutter snart, men hvis vejret stadig er lunt, gror plænen, og den skal derfor klippes. Du bør ikke klippe græsset under 4 cm, men vi anbefaler, at du sætter klippehøjden op til omkring 6 cm.

Det er også nu her i efteråret, at det er idéelt at sprede AQUA-Kalk. Selvom mange spreder kalk i foråret, er det faktisk bedst at gøre i efteråret. Spreder du kalk nu, ligger kalken nemlig og gør sit 'arbejde' henover vinteren. Det betyder, at du i højere grad kan sikre dig, at din plæne har den rigtige pH-værdi, når du gøder i foråret.

Klip hækken

Beskær løvfældende hække

Har du udskudt klipningen af din løvfældende hæk? Så er det nu, du skal ud og i gang, inden vinteren gør sit indtog. November er en god måned til den sidste beskæring; her er hækken typisk gået i dvale, hvilket mindsker risikoen for at beskadige nye skud. Fordelen ved at beskære din hæk i november er desuden, at bladene er faldet af. Det gør det nemmere for dig at se hækkens form, mens du beskærer den.

Husk at tjekke vejrudsigten, inden du går i gang; det er nemlig bedst at undgå beskæring lige før frost, da det kan svække hækken og gøre den mere sårbar overfor frostskader.

Tag dahlia knolde op

Som regel er det en god idé at foretage opgravningen af dahlia knolde i oktober i tilfælde af frost i november. Har det været et lunt efterår, og er du kommet fra opgravningen, kan du ofte stadig nå det i starten af november.

Grav dahlia knoldene op ved at lave dybe spadestik omkring planten. Træk derefter knoldene op og klip planten ned til 10 cm. Rens knoldene for jord, ved at ryste dem og evt. børste dem forsigtigt. Bred knoldene ud på et tørt underlag og lad dem tørre et par dage. Når dahlia knoldene er tørre, kan du opbevare dem på et tørt og frostfrit sted indtil næste år.

Omplant stueplanter

Omplant dine stueplanter

Er dine planter begyndt at vokse langsommere? Ser de lidt triste ud, eller er rødderne begyndt at vokse ud foroven og forneden? Så er det blevet tid til en omplantning! 

Sådan omplanter du dine stueplanter: 

  • Start med at vande planten let.
  • Vend potten om på siden og træk planten forsigtigt fri.
  • Fjern det løse jord og beskær evt. rødderne.
  • Fyld frisk jord i bunden af den nye potte og placér planten i midten.
  • Fyld nu resten af potten op med den friske jord.
  • Tryk jorden let og slut af med at give planten vand og gødning.

Rengør drivhuset

Er du den heldige ejer af et drivhus, kan du gøre dig selv en tjeneste ved at rengøre det nu her inden vinteren. Så er drivhuset mere eller mindre indrykningsklart til foråret. En grundig rengøring fjerner ikke bare rester af jord og planter, men også eventuelle skadedyr og svampesporer, der ellers kan overvintre og give problemer i den kommende sæson.

Start med at tømme drivhuset for planter og evt. udstyr som fx kapillærkasser og reoler. Vask derefter glas, rammer og hylder med en mild sæbeopløsning, og slut af med at feje jord og andet skidt væk. Så er drivhuset rent og klar til den kommende sæson.

Plant hæk i november

Plant hække og barrodsplanter nu

Står du og har planer om at anlægge en ny hæk eller måske et smukt rosenbed? Så er november den perfekte måned til at plante barrodsplanter i. Planterne er nemlig i hviletilstand i øjeblikket og jorden er stadig lun nok til, at de kan nå at slå rødder. 

Sørg for at gennemvande jorden grundigt før plantningen. Gerne et par dage i forvejen, så jorden er drænet for overskydende vand inden plantningen. Det er desuden en god idé at plante ud, enten når det regner eller lige omkring regnvejr, så rødderne ikke tørrer ud. 

Tip: Når du har anlagt barrodsplanterne, er det vigtigt, at du sørger for, at de ikke mangler vand. Hold derfor øje med vejret og gå en tur med vandslangen, når jorden er tør. På den måde sikrer du nemlig, at dine nye planter får de bedste vækstbetingelser.

Læg forårsløg

Drømmer du om smukke blomster i foråret, som fx narcisser, vintergækker og tulipaner? Så er det nu, du skal i gang. Du kan enten plante dem direkte i jorden og i krukker, eller du kan give dig i kast med at lave din egen løglasagne. Sådan laver du en løglasagne.

Riv blade sammen i efteråret

Fjern nedfaldne blade i haven - eller lad dem ligge 

Det er nu, bladene for alvor drysser af træerne. Husk derfor at holde øje med særligt græsset. Lidt blade her og der gør ikke spor, men større mængder kan kvæle græsset i din plæne. Fjern derfor bladene, så græsset kan få lys og luft. 

Mange fjerner bladene i haven, men vidste du, at der også er fordele ved at lade dem ligge? 

Fordele ved at FJERNE bladene fra haven:   

  • Forebygger svampesygdomme og skadedyrsangreb. Svampesporer og insekter overvintrer nemlig i bladene. Store dynger blade kan også kvæle græsset.

Fordele ved at lade bladene BLIVE i haven: 

  • Godt for biodiversiteten. Regnorme spiser og nedbryder bladene, som er med til at forbedre jordstrukturen i haven, og mange insekter overvintrer i bladene. Bladene kan desuden bruges til vinterdækning i bed.

Tip: Vil du gerne fjerne bladene og har du mange af dem? Så kan du feje dem over på en pressenning og undgå at bukke dig for mange gange, så du på den måde skåner din ryg.

Rens tagrenden for blade og skidt

Træerne har i løbet af ganske kort tid smidt størstedelen af deres blade, som bl.a. ender i tagrenden og stopper den til. Gør dig selv en tjeneste og få den tømt, inden vinteren for alvor gør sit indtog.

Ved at tømme tagrenden for blade og skidt, minimerer du risikoen for fugtskader i dit hus. Når tagrenden er fyldt til randen, risikerer du nemlig, at vandet løber over og ned langs husmuren. I værste tilfælde kan det ende med en vandskade.


Hvad sker der ellers i haven i november?

  • Pindsvinet går i vinterhi. Den bygger sig en rede af blade og græs, hvor den gemmer sig trygt og godt, mens den er i vinterhi. Vil du gøre haven attraktiv for pindsvin og hjælpe til at bevare dem, kan du følge vores gode råd til pindsvin i haven.
  • Halsbåndmus og andre gnavere flytter ind i varmen. I takt med at temperaturerne bliver lavere, flytter halsbåndmus og andre gnavere ind i vores hjem for at få varmen. Det er derfor særligt nu og de næste måneder, at problemer med mus og rotter opstår.
  • Bladene skifter farve. I efteråret, inden bladene drysser af, begynder træerne at trække det værdifulde næringsstof klorofyl tilbage i grenene. Det gør det for at kunne bruge det igen næste forår - og det er netop klorofyl, der giver bladene deres grønne farve. Uden klorofyl skifter bladene farve til gul og rød.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account