Hvilken have drømmer du om?
Få din drømmehave med ECOstyle
Når vinteren kommer, og sneen lægger sig som et smukt tæppe over haven, er det både en glæde og en udfordring. Selvom sne kan skabe magiske vinterlandskaber, kan den også skade dine planter og have. Se her, hvad du skal gøre og ikke gøre ved sne i haven.
En af de største risici ved sne i haven er skader på stedsegrønne planter. De tunge snedynger kan tynge grenene så meget ned, at de flækker eller knækker. Når grenene først er ødelagt, kan det tage år for planten at komme sig – hvis den overhovedet gør det.
Hvad kan du gøre? Det er vigtigt at handle forsigtigt:
Selvom vi gør vores bedste for at beskytte planterne, kan skader alligevel ske. Hvis grenene er knækket, er det vigtigt at vente med at gøre noget, til sneen er væk, og du tydeligt kan se skaden. Den erfarne haveejer Lars Madsen giver hans bud på, hvad du bør gøre, hvis plantens grene er flækkede eller knækkede:
"Er det små grene, som er knækket af, så lad det endelig være. Du kan gøre mere skade end gavn ved at forsøge at rive eller klippe dem af og der vil vokse nye grene ud i foråret. Større grene, som enten er flækkede eller knækket af, bør du skære af med en skarp grensaks eller motorsav. Men vent, til sneen er væk og du tydeligt kan se, hvor meget og hvor slemt det er. Er det meget slemt og det kan det være ved fx nyplantede spinkle hækplanter, som endnu ikke har fået godt rodfæste og hvor stammen er flækket, så er den bedste løsning oftest at fjerne planten og plante en ny".
Når du vælger planter til din have, så husk iøvrigt, at danske planter ofte er mere hårdføre og vant til det danske klima. De er bedre rustet til at klare sne og frost, hvilket gør dem til et godt valg for din have.
Sne er ikke kun en udfordring – den kan også have en positiv effekt. Når der kommer hård frost, fungerer sneen som et isolerende tæppe, der beskytter jorden og plantens rødder mod den værste kulde.
Men sneen har også en bagside: Når den smelter, gør den jorden meget våd. Især mindre og nyplantede træer er i fare, da de kan vælte i kraftig blæst, når jorden er gennemblødt. Det kan være en god idé at støtte de træer, du har plantet inden for de seneste par år, med robuste pæle.
Der er flere ting du kan gøre, for at hjælpe dine planter godt gennem vinteren:
En lille indsats om vinteren kan gøre en stor forskel for, hvordan din have ser ud til foråret.
Sne på græsplænen er ikke nødvendigvis skidt, men det afhænger af, hvordan sneen håndteres. Når sneen ligger som et jævnt lag, beskytter den græsset mod den værste kulde. Den fungerer som en slags isolerende dyne og holder på temperaturen.
Problemerne opstår, hvis du eller andre i familien går på græsset og sneen bliver trådt sammen eller flyttet rundt, så der opstår hårde, kompakte islag på plænen. Når sneen bliver trampet sammen, bliver det sværere for græsset at få ilt og det kan give bare pletter i plænen, når sneen smelter.
Hvad bør du gøre? Undgå at gå unødigt på plænen, mens sneen ligger der, især når den er våd og tung. Hvis der er større mængder sne samlet ét sted, kan du fordele sneen mere jævnt ud over plænen, så græsset ikke bliver kvalt under store dynger. På den måde passer du på din plæne og sikrer, at den forbliver sund og grøn, når foråret melder sig.
Selvom sneen kan skabe udfordringer, behøver det ikke betyde kaos i haven. Med lidt viden og omtanke kan du hjælpe dine planter med at klare sig gennem vinteren og når sneen smelter, vil du kunne glæde dig over en have, der er klar til at spire og blomstre igen.
Så husk: Fjern sneen fra planterne forsigtigt, vær opmærksom på skader, og undgå at gå for meget på den snefyldte plæne. På den måde kan du både nyde vinterens skønhed og forårets genopblomstring.
Få din drømmehave med ECOstyle