Få flere fugle i haven | ECOstyle

Få flere fugle i haven: Sådan indretter du en fuglevenlig have

  • , skrevet af Nikki Lund
fugle i haven

Fugle bringer liv til haven og er med til at holde den i balance. Med få tiltag kan du i løbet af kort tid indrette en fuglevenlig have.


Vil du have flere fugle i haven?

Der er mange af os, der holder af det ekstra liv og den skønne sang i haven, som fuglene bringer med sig. Det er så dejligt, når man sidder på terrassen og kan iagttage fuglene og nyde deres sang.  

Der er mange fordele ved at indrette en fuglevenlig have. Foruden smuk fuglesang er de også med til at holde haven i balance. Specielt om sommeren hvor de giver en hånd med i bekæmpelsen af insekter, biller og bladlus.  

Vil du have flere fugle i haven, kan du følge vores vejledning her.

få flere fugle i haven med vand

Sørg for adgang til vand

Ved at sørge for at havens fugle har adgang til vand, kan du øge fuglebesøgene betydligt. Der er helt op til 50 % flere fugle i haver, hvor der er adgang til vand (Dansk Ornitologisk Forening).  

Fuglene har nemlig brug for drikkevand og samtidig har de muligheden for at kunne vaske sig. Hvis du sørger for adgang til vand, vil du derfor opleve at få flere fugle i haven.  

Det aller bedste for havens biodiversitet er at anlægge en havedam - den kommer nemlig en masse dyr og insekter til gode, men alternativt kan du også stille et fuglebad op.

fuglehus fuglekasse få flere fugle i haven

Sæt fuglehuse op

Foruden at de pynter fint i haven, tiltrækker fuglehuse også flere fugle til haven. Du kan enten købe en færdiglavet fuglekasse / fuglehus eller give dig i kast med at lave dit eget.  

Du skal dog være opmærksom på, at fuglehuset placering, størrelse og antal ikke er helt ligegyldig. Vil du gerne tiltrække flere mejser, er fingerreglen, én mejsekasse pr. 200 kvadratmeter have. Ønsker du derimod flere stære, skal du sørge for at hænge flere stærekasser over hinanden. Stære er nemlig utrolig sociale og foretrækker at bo i etageboliger.  

Undersøg derfor, hvilke fugle du ønsker at tiltrække, inden du går i gang.

fuglefoder-fuglekugler-opskrift-få-flere-fugle-i-haven

Giv fuglene foder

Vil du have flere fugle i haven, er en simpel løsning at lægge foder ud til dem. Særligt om vinteren. Her er naturens spisekammer nemlig på sit laveste og fuglene har brug for ekstra mad for at holde sig varme. Køb fuglefoder eller lav dine egne fuglekugler (se opskriften længere nede på siden).  

Husk, det er bedre at give dem mindre portioner flere gange om ugen, frem for én stor omgang. Når du begynder at fodre fugle, bliver de vant til, at de kan finde mad i din have. Derfor skal du helst ikke stoppe i løbet af vinteren med at lægge mad ud, da de derfor vil søge forgæves efter mad.  

Fodrer du fuglene dagligt, vil mange af dem blive faste gæster i din have.  

Tip: Fodr gerne fuglene om morgenen, hvor de desuden også er mest sultne. Chancen for at foderet bliver spist op i løbet af dagen er derfor større og du minimerer risikoen for skadedyr.

hvad-spiser-fugle-fuglekugler-æbler-til-fugle

Hvad spiser fugle?

Fuglene har hver især deres præferencer og det er derfor ikke ligegyldigt, hvordan du fodrer dem. Her får du et par generelle tips til fuglefoder:  

  • Generelle favoritter er solsikkefrø, hampefrø, nødder og fedtkugler af god kvalitet. De tiltrækker alle mange fugle.
  • Drosler, solsorte, silkehaler og sjagger er meget glade for æbler, gerne halvrådne.
  • Undgå gerne fugle foderblandinger med meget korn og majs, da de bl.a. tiltrækker krager.

Tip: Placér foderbrætter, fuglekugler og foder indenfor 1-2 meters afstand til træer, buske mv.. Så kan fuglene hurtigt søge ly, hvis de føler sig truede af rovdyr.

Hjemmelavede fuglekugler

DIY: Lav dine egne fuglekugler

Vil du gerne have flere fugle i haven? Så er der forskellige tiltag, du kan gøre dig for at indrette en fuglevenlig have. En af de nemmeste tiltag er uden tvivl at lægge foder ud til dem og meget gerne om vinteren, hvor det kan være svært at finde føde i naturen.  

Du kan købe løse fuglefrø blandinger og fx lægge ud på et foderbræt eller du kan hænge fuglekugler op. Køb dem eller lav dine egne - det er super nemt.

Sådan laver du fuglekugler

Det skal du bruge:  

  • Palmin eller svinefedt
  • Frø
  • Kageforme
  • Bagepapir
  • Snor eller ståltråd
  • Saks
  • Tændstik eller en strikkepind
  • Gryde
  • Ske

Fremgangsmetode:  

Start med at komme palmin i en gryde. Når palminen er smeltet, hælder du frøene i. Rør rundt med en ske, så frøene fordeler sig i massen.  

Når frøene er ordentligt fordelt, placerer du kageformene på bagepapiret. Hæld massen forsigtigt i formene. Når massen er opbrugt og kageformene er fyldt op, kan du stille dem udenfor i læ, hvor de kan stå og tørre. Hvis de skal op at hænge, er det en god idé at sætte en tændstik eller strikkepind i den våde masse - det kan være svært og meget fedtet at gøre, når massen er stivnet.  

Efter lidt tid stivner de og kageformene kan fjernes. Fjern tændstikken / strikkepinden og træk snoren/ståltråden igennem hullet. Bind den sammen og hæng fuglekuglen i fx et træ - gerne i de yderste grene, hvor rovdyr ikke kan komme ud.

Vær opmærksom på rotter

Når du foder fugle, kan du risikere at invitere rotter på besøg, hvis du ikke er opmærksom. Rotter elsker nemlig fuglefoder.  

Forebyg rotter med disse tips:  

  • Sørg for at lægge fuglefoder ud tidligt på dagen og gerne i små mængder, så fuglene kan nå at spise op.
  • Vælg foderblandinger, som fuglene spiser helt op, (fx solsikkekerner uden skal) eller sørg for at fjerne rester inden natten.
  • Hæng gerne fuglekugler i tynd og glat ståltråd, som rotterne ikke så nemt kan gribe fat i.
  • Bruger du et foderbræt, så sørg gerne for, at det står på en helt rund, glat metal stang og min. 1 meter fra borde, mure, træer mv., så rotter ikke kan springe over på brættet.
  • Følg vores 6 gode råd mod mus og rotter til endnu mere forebyggelse.
Ser du rotter i haven, skal du huske at indberette det til kommunen.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account