DIY: Lav dit eget smarte vandingssystem med en olla – ECOstyle

DIY: Lav dit eget smarte vandingssystem med en olla

  • , skrevet af Nikki Lund
DIY: Lav dit eget smarte vandingssystem med en olla

Blomster, grøntsager og andre planter i din have har brug for vand, når det er varmt og tørt. Lav en olla og vær sikker på, at planterne altid har en tilpas fugtig jord at gro i. Se hvordan, du laver dit eget smarte vandingssystem lige her.


Hvad er en olla?

En olla er en "vandingspotte", som har været brugt i mere end tusinde år. Den forsyner planterne i din have med vand og endda på en måde, så de hverken får for lidt eller for meget vand. Det er virkelig smart at bruge en olla og især i meget tørre og varme somre. Med en olla vil du opleve, at rødderne langsomt vokser mod din olla, hvor der er en god og fugtig jord. 

Sådan laver du din egen olla

Det skal du bruge:

  • En uglaseret lerpotte - den skal være helt naturlig og porøs, så vandet langsomt kan sive gennem den.
  • En underskål.
  • En træstub, flisestykke, korkprop eller sten.
  • Vandbaseret og vandfast lim el. silicone.

Lav en olla til køkkenhave og blomsterbed

Luk hullet i bunden og grav din olla ned

Undgå at vandet løber for hurtigt ud i jorden ved at forsegle bunden af potten. Du kan fx bruge en træstub eller en sten, som sættes ned i pottens hul i midten og limes fast, så der ikke er luft omkring den.

Grav din olla ned, så kun toppen af lerpotten er over jorden. Resten af lerpotten er under jorden og dens porøse sider og bund vil senere få vandet til langsomt at sive gennem potten og ud i jorden.

En olla er et smart vandingssystem, der sparer vand og penge

Fyld din olla op med vand og læg låg på

Du skal nu fylde din olla op med vand. Fyld så meget op som du kan, men du må ikke fylde den så meget, at det løber ved siden af.

Slut af med at lægge låg (underskålen) på din olla for at undgå, at der kommer jord og andet organisk materiale i vandet.

Hvordan virker en olla?

De porøse sider på lerpotten vil i løbet af et par uger blive fugtet af vandet inden i, hvorefter den vil begynde at fugte jorden omkring sig. Hverken for meget eller for lidt - og kun når jorden trænger.

Det tager ca. 2-3, før din olla virker optimalt, og derfor skal du fortsat vande dine planter de første par uger og gradvist mindre, indtil olla'en tager over.

Herefter skal du tjekke din olla hver 2.-3. dag og fylde op ved behov.

En olla på Ø40cm rækker til et areal på ca. 120x120cm.

Klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account