Efteråret er en smuk tid i haven, hvor mange stauder folder sig ud og tilføjer farver og liv, mens bladene på træerne skifter til varmere nuancer. Stauder er flerårige planter, der vender tilbage år efter år, og mange arter blomstrer smukt i efterårsmånederne. Hvilke skal du vælge til din have? Det kan vi hjælpe dig med og giver dig vores 10 staudefavoritter til efterårshaven, som forvandler din have til en eksplosion af farver i efteråret. Jordforholdene har stor indflydelse på trivslen af planterne og derfor får du også lige en guide til, i hvilken jord de forskellige stauder til efterårshaven trives bedst.
Og husk: Det behøver ikke at være dyrt at få nye stauder til din efterårshave. Vi giver dig gode råd til, hvordan du får en flot staudehave uden at tage den store pengepung op af lommen.
Stauder til efterårshaven: Top 10 favoritter
Der er mange stauder, der trives og blomstrer i efteråret, og de kan forvandle din have til en eksplosion af farver, selv når mange andre planter begynder at visne. Se vores top 10 stauder til efteråret her:
Sankthansurt (Hylotelephium spectabile) En meget populær staude, der får store, lyserøde blomsterstande i sensommeren og efteråret. Den er også kendt for at tiltrække bier og sommerfugle.
Purpursolhat (Echinacea purpurea) Purpursolhat blomstrer fra sensommeren og ind i efteråret med smukke, violette blomster, der tiltrækker bestøvere som bier og sommerfugle.
Solbrud (Helenium autumnale) Solbrud er en flot efterårsstaude med varme, gyldne blomster i nuancer af gul, orange og rød. Den blomstrer fra august til oktober og giver haven et solrigt udtryk, selv på grå dage.
Asters (Aster novi-belgii) Med sine små, stjerneformede blomster i farver som lilla, rosa og blå, er asters en favorit i efterårshaven. Blomstringen varer ofte indtil frost.
Salvie (Salvia nemorosa) Salvie er en robust staude, der blomstrer med dybt blå eller lilla spir og trives godt i både fuld sol og tørre områder. Blomsterne kan genopblomstre om efteråret efter en beskæring i sensommeren.
Sølvlys (Cimicifuga racemosa) Sølvlys tilføjer elegance til efterårshaven med sine høje, slanke hvide blomsterspir, der blomstrer sent i efteråret. Den trives især godt i skyggefulde dele af haven og tilfører en dramatisk kontrast til mere farverige stauder.
Høstanemone (Anemone tomentosa) Høstanemoner blomstrer sent på sæsonen, typisk fra august til oktober, og byder på smukke, sarte blomster i lyserøde og hvide nuancer.
Alunrod (Heuchera) Alunrod er en alsidig plante, der både er kendt for sine smukke løvfarver og sine små, yndefulde blomster. Bladene kan være grønne, røde, lilla eller endda næsten sorte, hvilket giver en flot variation i efterårshaven.
Sankthansblomst (Geranium 'Rozanne') Denne smukke geranium er kendt for sine store, blå blomster, der blomstrer fra foråret og helt frem til frostens komme.
Storkenæb (Geranium) Storkenæb findes i mange sorter og farver, og de er ideelle til at tilføje farve og tekstur til efterårshaven. Blomsterne varierer i farver fra lilla til hvid, og bladene kan også skifte farve til smukke nuancer af rød og orange om efteråret.
Hvilke jordforhold skal der være til stauder i efteråret?
For at få det bedste ud af dine stauder til efterårshaven er det vigtigt at vide, hvilke jordforhold de trives i. Jordens kvalitet og sammensætning kan have stor indflydelse på, hvor godt dine stauder vokser og blomstrer.
Lerjord Stauder som Sankthansurt, Purpursolhat og Salvie klarer sig særligt godt i lerjord. Lerjord er rig på næringsstoffer og holder godt på vand, men kan være kompakt. Stauder med stærke rødder trives godt i denne type jord, da de kan bryde igennem den tætte struktur. Det er dog vigtigt at sikre god dræning, da stående vand kan skade rødderne.
Sandjord I sandjord, som dræner hurtigt, trives stauder som Solbrud, Asters og Alunrod. Sandjord varmer hurtigt op om foråret, hvilket gør det muligt for planterne at starte vækstsæsonen tidligere. Dog kræver sandjord hyppigere vanding og gødning, da næringsstofferne nemt skylles ud med vandet.
Muldrig jord Muldrig, næringsrig jord er ideel for en bred vifte af stauder, herunder Høstanemone, Storkenæb og Sankthansblomst. Denne jordtype er god til at holde på både vand og næringsstoffer, og den sikrer, at planterne får de bedste betingelser for vækst.
Kalkrig jord Stauder som Sølvlys og visse typer Geranium klarer sig godt i kalkrig jord, som er godt drænet, men også næringsrig. Kalk hjælper med at opretholde en neutral til basisk pH, hvilket er godt for mange planter.
Ved at vælge de rette planter til dine jordforhold, kan du sikre, at dine efterårsstauder vokser og trives i mange år fremover.
Stauder til efterårshaven for få penge
Der er mange måder at anskaffe sig stauder på, og efteråret er en oplagt tid til at udvide haven. Mange stauder kan faktisk købes billigere her sidst på sæsonen, hvor planteskoler og butikker sælger ud af deres lager for at gøre plads til nye planter til næste sæson. Du kan være heldig at finde sunde planter til en lav pris.
Udover planteskoler og butikker, kan du også finde stauder på plantemarkeder, som ofte holdes om efteråret. Her kan du både købe nye planter, men også bytte planter med andre haveentusiaster. Hvis du har overskydende stauder i din have, kan du medbringe dem til bytte, eller måske få en nabo til at dele deres planter. Mange stauder kan deles, så hvis du eller en ven har store stauder i haven, kan I dele dem og få nye planter til både din og naboens have. For eksempel kan stauder som Purpursolhat, Høstanemone og Sankthansurt deles med lethed.
En anden måde at få mange stauder i efterårshaven er at tage frø fra dine eksisterende stauder. Asters og Purpursolhat producerer fx masser af frø, som du kan samle, tørre og plante til næste sæson. Ved at tage frø fra dine egne stauder kan du udvide haven år for år, uden at det koster noget.
Efteråret er et perfekt tidspunkt at plante nye stauder, da jorden stadig er varm, og planterne kan etablere sig inden vinteren. Det giver dem et forspring, så de er klar til at vokse og blomstre tidligt det følgende år.