Spis efter sæsonen: Oversigt med årstidens frugt og grønt – ECOstyle

Spis efter sæsonen: Oversigt med årstidens frugt og grønt

  • , skrevet af Nikki Lund
Spis efter sæsonen: Oversigt med årstidens frugt og grønt

Derfor er det en god idé at spise efter sæsonen

Man hører ofte, at det er en god idé at spise efter sæsonen - men hvorfor er det egentligt det?

Udover at sæsonaktuelle frugter og grøntsager ofte er mere friske, byder de også på bedre smag. Tænk fx på jordbær, hvor smagsforskellen på sæsonvarer og ikke-sæsonvarer er enorm. At spise efter sæsonen handler dog ikke kun om friskhed og smag, men også om at støtte lokale producenter, reducere klimaaftrykket og følge naturens egen rytme. Når du handler ind efter sæsonen, vil udbuddet af lokaltproducerede varer være større, og når du handler danskproducerede frugter og grøntsager, minimerer du dit fødeindtags klimaaftryk, da de danske varer logisk nok ikke skal transporteres så langt.

I Danmark byder hver årstid på et unikt udvalg af frugter og grøntsager fulde af næring. Med vores sæson-kalender får du et godt overblik over sæsonaktuelle frugter og grøntsager gennem året, så du kan planlægge dine måltider efter naturens cyklus.

Årstidens frugt og grønt i januar

I januar kan du bl.a. spise sæsonens: Grønkål, gulerod, hvidkål, jordskokke, knoldselleri, løg, pastinak, persillerod, porre, rosenkål, rødbede, rødkål og æble.

En god fingerregel for januar er derfor at gå efter vinterkål og rodfrugter  - så går du ikke helt galt i byen, når du handler ind efter årstiden.

Årstidens frugt og grønt i februar

I februar kan du bl.a. spise sæsonens: Grønkål, gulerod, hvidkål, jordskokke, kartoffel, knoldselleri, kålrabi, løg, pastinak, persillerod, porre, rosenkål, rødbede, rødkål og æble.

En god fingerregel for februar er derfor at gå efter vinterkål og rodfrugter  - så går du ikke helt galt i byen, når du handler ind efter årstiden.

Årstidens frugt og grønt i marts

I marts kan du bl.a. spise sæsonens: Grønkål, gulerod, hvidkål, jordskokke, kartoffel, kålrabi, løg, pastinak, persillerod, porre, ramsløg, rosenkål, rødbede, rødkål, selleri og østershat.

En god fingerregel for marts er derfor at gå efter vinterkål, rodfrugter og ramsløg  - så går du ikke helt galt i byen, når du handler ind efter årstiden.

Årstidens frugt og grønt i april

I april kan du bl.a. spise sæsonens: Gulerod, hvidkål, jordskokke, kartoffel, kørvel, løg, persille, peberrod, persillerod, porre, purløg, rabarber, radise, ramsløg, rosenkål, rødbede, salat, spinat og tomat.

En god fingerregel for april er derfor at gå efter grønne urter, rodfrugter og rabarber - så går du ikke helt galt i byen, når du handler ind efter årstiden.

Årstidens frugt og grønt i maj

I maj kan du bl.a. spise sæsonens: Asparges, forårsløg, gulerod, iceberg, kartoffel, kørvel, løg, majroe, peberrod, persille, rabarber, radise, ramsløg, spinat og tomat.

En god fingerregel for maj er derfor at gå efter grønne urter, rabarber og asparges  - så går du ikke helt galt i byen, når du handler ind efter årstiden.

Årstidens frugt og grønt i juni

I juni kan du bl.a. spise sæsonens: Agurk, asparges, bladbede, blomkål, broccoli, fennikel, glaskål, gulerod, jordbær, kartoffel, kinakål, løg, peberrod, radise, salat, sommerporre, spidskål, spinat, tomat og ærter.

En god fingerregel for juni er derfor at gå efter buket-kål, nye kartofler og bladgrønt - så går du ikke helt galt i byen, når du handler ind efter årstiden.

Årstidens frugt og grønt i juli

I juli kan du bl.a. spise sæsonens: Agurk, bladbede, blomkål, blåbær, broccoli, chili, fennikel, figen, glaskål, gulerod, hindbær, hvidløg, jordbær, kantarel, kartoffel, kirsebær, løg, majs, radise, salat, skorzonerod, sommerporre, spidskål, squash, tomat og ærter.

En god fingerregel for juli er derfor at gå efter røde bær, nye kartofler, bladgrønt og tomater - så går du ikke helt galt i byen, når du handler ind efter årstiden.

Årstidens frugt og grønt i august

I august kan du bl.a. spise sæsonens: Agurk, aubergine, bladbede, bladselleri, blomkål, blomme, blåbær, broccoli, brombær, chili, fennikel, figen, glaskål, grønne bønner, gulerod, hindbær, hyldebær, hvidkål, hvidløg, jordbær, jordskok, kantarel, kartoffel, kinakål, løg, majs, peberrod, porre, radise, rødbede, rødkål, salat, skorzonerod, solbær, sommerporre, spidskål, spinat, squash, tomat og ærter.

En god fingerregel for august er derfor at gå efter bønner, bær, lyse kåltyper og tomater - så går du ikke helt galt i byen, når du handler ind efter årstiden.

Årstidens frugt og grønt i september

I september kan du bl.a. spise sæsonens: Agurk, aubergine, bladbede, bladselleri, blomkål, blomme, blåbær, broccoli, brombær, chili, figen, glaskål, grønkål, grønne bønner, græskar, gulerod, hindbær, hvidkål, hvidløg, jordskokke, kantarel, karljohan, kartoffel, kinakål, løg, majs, pastinak, peberrod, persillerod, porre, pære, radise, rosenkål, rødbede, rødkål, salat, skorzonerod, spinat, squash, tomat og æble.

En god fingerregel for september er derfor at gå efter kernefrugter, kål, græskar, bær og svampe - så går du ikke helt galt i byen, når du handler ind efter årstiden.

Årstidens frugt og grønt i oktober

I oktober kan du bl.a. spise sæsonens: Bladbede, bladselleri, blomkål, broccoli, brombær, chili, fennikel, glaskål, græskar, grønkål, gulerod, hvidkål, jordskokke, knoldselleri, kålrabi, løg, pak choi, majroe, majs, palmekål, pastinak, peberrod, persillerod, porre, pære, rosenkål, rødbede, rødkål, savoykål, spidskål, spinat, svampe og æble.

En god fingerregel for oktober er derfor at gå efter kål, græskar og svampe - så går du ikke helt galt i byen, når du handler ind efter årstiden.

Årstidens frugt og grønt i november

I november kan du bl.a. spise sæsonens: Bladselleri, broccoli, butternutsquash, blomkål, chili, glaskål, græskar, grønkål, hvidkål, jordskokke, knoldselleri, kålrabi, løg, majroe, palmekål, pastinak, peberrod, persillerod, porre, pære, rosenkål, rødbede, rødkål, rødløg, savoykål, skalotteløg, gulerod, svampe og æble.

En god fingerregel for november er derfor at gå efter kål, knolde, græskar og svampe  - så går du ikke helt galt i byen, når du handler ind efter årstiden.

Årstidens frugt og grønt i december

I december kan du bl.a. spise sæsonens: Glaskål, græskar, grønkål, gulerod, hvidkål, jordskokke, kinakål, knoldselleri, kålrabi, løg, palmekål, pastinak, peberrod, persillerod, porre, pære, rosenkål, rødbede, rødkål, savoykål, svampe og æble.

En god fingerregel for december er derfor at gå efter kål, knolde, græskar og svampe - så går du ikke helt galt i byen, når du handler ind efter årstiden.

Spis efter sæsonen - og spis med god samvittighed

Ved at spise efter sæsonen får du mere smagfulde og nærende frugter og grøntsager, som ikke har krævet lang transport. Desuden kan det også være en billigere løsning, da sæsonens frugter og grøntsager ofte er lettere tilgængelige og ikke kræver dyr transport og opbevaring.

Når du spiser frugter og grøntsager i sæson, er det også lettere at variere din kost gennem året og få gavn af de forskellige vitaminer og mineraler, som hver sæson byder på.

Ved at følge årets naturlige rytme, kan du glæde dig over et skønt udvalg af danske råvarer - og samtidig bidrage til en mere bæredygtig madkultur.


Følg gerne med på vores Facebook og Instagram, hvor vi hver måned deler en oversigt med sæsonaktuelle frugter og grøntsager. 

Kilde: fokusfødevarer.dk, danishcrown.com, foedevarestyrelsen.dk

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account