Hvilken have drømmer du om?
Få din drømmehave med ECOstyle
Man hører ofte, at det er en god idé at spise efter sæsonen - men hvorfor er det egentligt det?
Udover at sæsonaktuelle frugter og grøntsager ofte er mere friske, byder de også på bedre smag. Tænk fx på jordbær, hvor smagsforskellen på sæsonvarer og ikke-sæsonvarer er enorm. At spise efter sæsonen handler dog ikke kun om friskhed og smag, men også om at støtte lokale producenter, reducere klimaaftrykket og følge naturens egen rytme. Når du handler ind efter sæsonen, vil udbuddet af lokaltproducerede varer være større, og når du handler danskproducerede frugter og grøntsager, minimerer du dit fødeindtags klimaaftryk, da de danske varer logisk nok ikke skal transporteres så langt.
I Danmark byder hver årstid på et unikt udvalg af frugter og grøntsager fulde af næring. Med vores sæson-kalender får du et godt overblik over sæsonaktuelle frugter og grøntsager gennem året, så du kan planlægge dine måltider efter naturens cyklus.
I januar kan du bl.a. spise sæsonens: Grønkål, gulerod, hvidkål, jordskokke, knoldselleri, løg, pastinak, persillerod, porre, rosenkål, rødbede, rødkål og æble.
I februar kan du bl.a. spise sæsonens: Grønkål, gulerod, hvidkål, jordskokke, kartoffel, knoldselleri, kålrabi, løg, pastinak, persillerod, porre, rosenkål, rødbede, rødkål og æble.
I marts kan du bl.a. spise sæsonens: Grønkål, gulerod, hvidkål, jordskokke, kartoffel, kålrabi, løg, pastinak, persillerod, porre, ramsløg, rosenkål, rødbede, rødkål, selleri og østershat.
I april kan du bl.a. spise sæsonens: Gulerod, hvidkål, jordskokke, kartoffel, kørvel, løg, persille, peberrod, persillerod, porre, purløg, rabarber, radise, ramsløg, rosenkål, rødbede, salat, spinat og tomat.
I maj kan du bl.a. spise sæsonens: Asparges, forårsløg, gulerod, iceberg, kartoffel, kørvel, løg, majroe, peberrod, persille, rabarber, radise, ramsløg, spinat og tomat.
I juni kan du bl.a. spise sæsonens: Agurk, asparges, bladbede, blomkål, broccoli, fennikel, glaskål, gulerod, jordbær, kartoffel, kinakål, løg, peberrod, radise, salat, sommerporre, spidskål, spinat, tomat og ærter.
I juli kan du bl.a. spise sæsonens: Agurk, bladbede, blomkål, blåbær, broccoli, chili, fennikel, figen, glaskål, gulerod, hindbær, hvidløg, jordbær, kantarel, kartoffel, kirsebær, løg, majs, radise, salat, skorzonerod, sommerporre, spidskål, squash, tomat og ærter.
I august kan du bl.a. spise sæsonens: Agurk, aubergine, bladbede, bladselleri, blomkål, blomme, blåbær, broccoli, brombær, chili, fennikel, figen, glaskål, grønne bønner, gulerod, hindbær, hyldebær, hvidkål, hvidløg, jordbær, jordskok, kantarel, kartoffel, kinakål, løg, majs, peberrod, porre, radise, rødbede, rødkål, salat, skorzonerod, solbær, sommerporre, spidskål, spinat, squash, tomat og ærter.
I september kan du bl.a. spise sæsonens: Agurk, aubergine, bladbede, bladselleri, blomkål, blomme, blåbær, broccoli, brombær, chili, figen, glaskål, grønkål, grønne bønner, græskar, gulerod, hindbær, hvidkål, hvidløg, jordskokke, kantarel, karljohan, kartoffel, kinakål, løg, majs, pastinak, peberrod, persillerod, porre, pære, radise, rosenkål, rødbede, rødkål, salat, skorzonerod, spinat, squash, tomat og æble.
I oktober kan du bl.a. spise sæsonens: Bladbede, bladselleri, blomkål, broccoli, brombær, chili, fennikel, glaskål, græskar, grønkål, gulerod, hvidkål, jordskokke, knoldselleri, kålrabi, løg, pak choi, majroe, majs, palmekål, pastinak, peberrod, persillerod, porre, pære, rosenkål, rødbede, rødkål, savoykål, spidskål, spinat, svampe og æble.
I november kan du bl.a. spise sæsonens: Bladselleri, broccoli, butternutsquash, blomkål, chili, glaskål, græskar, grønkål, hvidkål, jordskokke, knoldselleri, kålrabi, løg, majroe, palmekål, pastinak, peberrod, persillerod, porre, pære, rosenkål, rødbede, rødkål, rødløg, savoykål, skalotteløg, gulerod, svampe og æble.
I december kan du bl.a. spise sæsonens: Glaskål, græskar, grønkål, gulerod, hvidkål, jordskokke, kinakål, knoldselleri, kålrabi, løg, palmekål, pastinak, peberrod, persillerod, porre, pære, rosenkål, rødbede, rødkål, savoykål, svampe og æble.
En god fingerregel for december er derfor at gå efter kål, knolde, græskar og svampe
Ved at spise efter sæsonen får du mere smagfulde og nærende frugter og grøntsager, som ikke har krævet lang transport. Desuden kan det også være en billigere løsning, da sæsonens frugter og grøntsager ofte er lettere tilgængelige og ikke kræver dyr transport og opbevaring.
Når du spiser frugter og grøntsager i sæson, er det også lettere at variere din kost gennem året og få gavn af de forskellige vitaminer og mineraler, som hver sæson byder på.
Ved at følge årets naturlige rytme, kan du glæde dig over et skønt udvalg af danske råvarer - og samtidig bidrage til en mere bæredygtig madkultur.
Kilde: fokusfødevarer.dk, danishcrown.com, foedevarestyrelsen.dk
Få din drømmehave med ECOstyle