7 tips til en mere bæredygtig have | ECOstyle

7 tips til en mere bæredygtig have

  • , skrevet af Nikki Lund
Bæredygtig have

Drømmer du om at gøre din have til en oase for insekter, fugle og andre smådyr? Eller drømmer du om at blive mere selvforsynende? Så får du her 7 nemme tiltag, du kan gå i gang med allerede i dag.


Står bæredygtighed højt på din dagsorden?

Går du rundt med gode intentioner om en mere bæredygtig hverdag? Så er haven et godt sted at sætte ind, hvis du ligesom os tror på, at vejen til et lykkeligere liv går gennem haven.  

Hos ECOstyle inspirerer og rådgiver vi dig til bæredygtige tiltag, store som små, så du kan få den have, du drømmer om og samtidig dyrke din have med god samvittighed.  

Sådan gør du din have mere bæredygtig:  

  • Saml regnvand.
  • Dyrk dine egne grøntsager.
  • Brug organisk gødning.
  • Indret haven til dyr og insekter.
  • Fjern ukrudt med håndkraft.
  • Lav din egen kompost.
  • Lad dig inspirere af kreative haveprojekter.

Saml regnvand

Saml regnvand

Det giver god mening at opsamle regnvand og genbruge det i haven. Udover at du sparer penge, er det også en simpel og logisk måde at værne om miljøet på.  

Regnvand er desuden kalkfri, hvilket mange af planterne i haven godt kan lide.  

Der findes utallige måder, du kan opsamle og genbruge regnvandet i haven - og det behøver ikke at være svært. I realiteten kan alle være med, så længe du bare husker på: at lidt har også ret. Det gælder blot om at bruge sin sunde fornuft.  

Sådan kommer du i gang med at opsamle regnvand i haven.

Dyrk dine egne grøntsager

Dyrk dine egne grøntsager

Anlæg en køkkenhave og bliv mere selvforsynende. Udover at hjemmedyrkede frugter og grøntsager smager bedre, end dem du køber i supermarkedet, er du også med til at mindske CO2 forbruget. Når du dyrker dine egne grøntsager, skal de nemlig ikke fragtes hele vejen igennem Europa.  

Det behøver heller ikke at være omfattende at dyrke selv. Har du mangel på plads, kan du også dyrke krydderurter, bær og grøntsager i krukker på terrassen eller i vindueskarmen, i altankasser eller ved at indrette en vertikal have. Lidt gør også en forskel.  

Få 6 gode råd til køkkenhaven.

Brug organisk gødning

Brug organisk gødning

Dine planter kan desværre ikke leve af kærlighed alene. De har brug for gode næringsstoffer for at trives. Når dine planter har den rette næring og vandmængde til rådighed, vil de også bedre kunne modstå de fleste sygdomme og skadedyrsangreb.  

Særligt blomster og planter i krukker, kapillærkasser mv. har brug for at få tilført næring for at vokse sig sunde og stærke.  

Vælg organisk gødning til din have. Organisk gødning er 100% naturlig gødning og helt fri for genmodificeret materiale og tungmetaller.  

Se vores store udvalg af organisk gødning til din have.

Indret haven til dyr og insekter

Indret haven til dyr og insekter

Der er mange fordele ved at indrette en dyrevenlig have. Når du øger biodiversiteten, er du nemlig med til at holde haven i balance, da både fugle og en lang række insekter kan hjælpe dig af med nogle af skadedyrene i haven.  

Der er mange forskellige tiltag, du kan gøre dig, for at gøre haven mere attraktiv for fx fugle og insekter. Du kan fx sætte fuglehuse op, sørge for at plante mange forskellige blomster, samt dyrke blomstrende planter året rundt.  

Læs mere her: Få flere fugle i haven og sådan indretter du en insektvenlig have.

Fjern ukrudt

Fjern ukrudt med håndkraft

Det er ikke kun for synets skyld, at man fjerner ukrudt. Ukrudtet tager nemlig næringen fra de planter, du gerne vil have i haven og kan i værste tilfælde udkonkurrere dem.  

Vil du gerne bekæmpe ukrudtet på den mest miljøvenlige måde? Så skal du have lugejernet frem. Sørg for at fjerne ukrudtet, mens det stadig er småt. Når du tager ukrudtet i opløbet, gør du nemlig arbejdet nemmere for dig selv.  

Gør det nemt for dig selv: Få 6 gode råd mod ukrudt.  

Husk, at du ikke altid behøver at fjerne ukrudtet i din have. Der findes både gode og dårlige ukrudtsplanter. Noget ukrudt kan være nødvendigt at holde nede, så det ikke overtager hele haven, fx padderok og skvalderkål, mens andre ukrudtsplanter, fx mælkebøtten, både er fin at kigge på og rigtig god for insekterne. 

Lav din egen kompost

Lav din egen kompost

Det giver rigtig god mening at lave din egen kompost. Foruden at du sparer tid på at køre til genbrugspladsen, får du også noget lækkert jordforbedrende muld, som både dyr og planter elsker.  

Det er ovenikøbet ret simpelt at lave sin egen kompost. I princippet kan du bare samle dit køkken- og haveaffald i en bunke og så er du faktisk igang.  

Vi anbefaler dog, at du bruger en beholder eller indhegner komposten, så den både står beskyttet for dyr, men også er nemmere for dig at holde styr på.  

Sådan kommer du i gang med at lave din egen kompost + alt det du skal vide om kompost.

bæredygtig haveprojekt

Lad dig inspirere af kreative haveprojekter

Hvert år støtter ECOstyle et eller flere kreative haveprojekter, som har en bæredygtig vinkel.  

Det gør vi, fordi vi aktivt ønsker at bidrage til flere bæredygtige hjem og haver. De haveprojekter, som vi støtter, er med til at inspirere og engagere andre haveejere, som fx dig, til også at skabe kreative og bæredygtige haveprojekter i deres egne haver. Til glæde for miljøet, dig og kommende generationer.  

Vi har tidligere givet støtte til bl.a. Pers sansehave på friplejehjemmet og Evas insektvenlige rosenhave.  

Læs mere om de kreative og bæredygtige haveprojekter lige her: ECOstyle støtter haveprojekter.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account