Problemer med din græsplæne? Find årsag og se løsning her. – ECOstyle

Problemer med din græsplæne?

  • , skrevet af Mona Fischer Madsen
Problemer med din græsplæne?

Bare pletter? Mos eller kløver? En græsplæne uden græs er ærgerligt. Gør du ikke noget ved problemerne, kan det ødelægge hele græsplænen. Vi inspirerer og rådgiver dig, så du ved, hvilke problemer din græsplæne har og hvad du kan gøre ved det.


Hvordan opstår problemer i græsplænen?

Ofte opstår der problemer med græsplænen, fordi græsplænen ikke bliver plejet. Så har filt, kløver og svampe gode forhold til at sprede sig og græsset svært ved at stå imod angrebet. Jo sundere og stærkere din græsplæne er, jo mere modstandskraft har den.

Plej din græsplæne, så græsset er sundt og stærkt. Derudover, så har jorden også stor betydning. Er der en god jordstruktur og har du tjekket jordens surhedsgrad med en pH-test? Hvis den er for sur, kan du tilføre AQUA-Kalk. Har jorden de næringsstoffer, som græsset har brug for? Det kan du sikre ved at tilføre plænegødning.

Find årsag og løsning

Selvom en græsplæne er sund og stærk, så kan der stadig opstå problemer. Se her, hvilke problemer det kan være og hvad du kan gøre:

Hvorfor er der bare pletter i min græsplæne?

Er der områder med bare pletter?

Du kender det sikkert godt: Græsplænen er ikke så tæt og flot, som den kunne være. Der er større eller mindre områder, hvor der er frit udsyn til jorden og ingen græs. De typiske årsager er slid fra leg som fx boldspil, kulde, for lav klippehøjde, redskaber på græsset i længere tid eller kæledyr, der besørger på græsset. Pletterne kan også være forårsaget af larver af gåsebiller. De gnaver i græsrødderne og du oplever at kunne hive store døde flager af græs væk fra din græsplæne.

Se mere om bare pletter i plænen

Filt i græsplænen?

Filt er uomsat organisk materiale som fx græsafklip. Det lægger sig som en tung dyne og gør det svært for græsset at få de livsvigtige basale fornødenheder: Vand, luft og næring. Græsset bliver svækket og der bliver langt mellem de flotte grønne græsstrå. Filten er ofte skyld i store bare pletter.

Se mere om filt i plænen

Kløver i græsplænen

Overtager kløver græsplænen?

Kløver kan være flot grønt om sommeren. Det er dog ikke særlig slidstærkt og efterlader brune visne pletter om vinteren. Så, hvis du ikke ønsker en kløverplæne, bør du gøre noget ved det. Typisk skyldes meget kløver i plænen, at jorden er fattig på kvælstof. Det kan du rette op på og vi viser dig naturligvis hvordan.

Se mere om kløver i plænen

Er plænen fuld af mos?

Der er givetvis ingen plæner uden et stykke med mos. Det kommer med luften og elsker en plæne med fugt og skygge. Modsat græsset, stortrives mos i en sur jord og det kvæler din græsplæne. Hvis du vil af med mos, kan du bl.a. teste din jords pH-værdi og tilføre AQUA-Kalk for at justere pH-værdien. Der er dog en række andre ting, som du også kan gøre. 

Se mere om mos i plænen

Muldvarpe i græsplænen

Ødelægger muldvarpe din plæne?

Du er sjældent i tvivl, hvis du har besøg af muldvarpe. De flotte skud strutter op alle steder i græsplænen og muldvarpen har ikke taget det mindste hensyn til, at den har lavet et skud lige midt i din græsplæne. Er du irriteret på muldvarpe og alle dens underjordiske gange, så kan du fx sætte en muldvarpesaks op. Men vidste du, at det også er muligt at skræmme muldvarpen væk i stedet for at bruge en saks?

Se mere om muldvarpe i plænen

Klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account