Nej tak til filt i græsplænen - se hvad du kan gøre – ECOstyle

Er der filt i din græsplæne?

  • , skrevet af Mona Fischer Madsen
Filt i græsplænen ødelægger græsset

Filt i græsplænen ser ikke pænt ud og kan medvirke til at græsset bliver gult, der kommer mere ukrudt og der opstår bare pletter. Følg med her og få svar på, hvorfor der kommer filt i græsplænen, hvordan du fjerner det og hvad du kan gøre for at undgå det fremover.

Hvad er filt i græsplænen?

Et filtlag i græsplænen ses som et tyndt tæppe, der ligger mellem græsstråene. Er der meget filt i plænen, kan du se gule visne pletter i den ellers flotte plæne. Når du går på det, giver det en svampet følelse, lidt ligesom at gå i en nåleskov.

Filtlaget kommer, når der ligger græsafklip og dødt græs i bunden af græsset. Græsafklippet og det døde græs danner et lag af uomsat organisk materiale, som kaldes filt. Filten svækker græsset, så det ikke kan brede sig og blive flot grønt.

Derfor vil du ikke have filt i din græsplæne

Græsplæner med meget filt er triste at se på. Der er visne pletter i plænen, gult græs og ukrudt. Filten gør det svært for græssets rødder at udvikle sig og svækker græsset:

  • Regnvand har svært ved at trænge ned i jorden til græssets rødder.
  • Næringsstoffer fra fx gødning når ikke ned til græsrødderne.
  • Græsset kan ikke få luft og bliver kvalt af filtlaget.

Sådan fjerner du filt i græsplænen

Er der filt i din græsplæne, bør du fjerne det. Græsset bliver ikke pænt, hvis ikke du fjerner filten. Så følg med her og se, hvordan du fjerner filt i din græsplæne.
Det gælder om at skabe de bedste betingelser for græssets rødder og det gør du ved at sikre, at de får vand og næring, samt at rødderne ikke bliver kvalt. Måden at gøre det på, er at fjerne filtlaget fra din græsplæne. Det kan du gøre ved at rive det væk og endnu bedre ved at vertikalskære. 

En vertikalskæring af græsplænen er meget effektiv til at fjerne filtlaget og reducerer desuden mængden af ukrudt. Vertikalskæreren er med til at stimulere græssets rødder og skærer desuden udløbere over, så der dannes nyt græs. Det kan se voldsomt ud, når plænen er vertikalskåret og den ligner mere en jordplæne end en græsplæne. Men nu har du skabt de bedste betingelser for at græsset igen kan brede sig og det bliver flot grønt, tæt og slidstærkt.

Hvor ofte skal jeg fjerne filtlaget?

Du kan med fordel vertikalskære græsplænen en gang hvert år. Men du bør holde dig til en enkelt gang om året. Gør du det oftere, vil græsset have svært ved at nå at brede sig igen. Et eventuelt filtlag i græsplænen kan heller ikke nå at blive dannet inden for et år, så det er ikke nødvendigt at vertikalskære igen for at fjerne filt. Det bedste tidspunkt at vertikalskære er i maj - midt juni og i august - midt september, hvor græsset gror. Efter vertikalskæringen bør du efterså og evt. topdresse. 

Hvordan forhindrer jeg et filtlag?

Det kan være svært at undgå et filtlag i græsplænen, men du kan hjælpe græsset på vej og reducere omfanget af filten. Det gør du ved at sørge for en god jordstruktur, tilføre organisk plænegødning og tilpasse jordens pH-værdi med kalk, så græsset har de bedste betingelser for at optage næringsstofferne. Du bør også klippe græsset regelmæssigt.

Klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account