Skal du så græs?

Se her hvordan du gør

Sådan sår du græs
Solen skinner. Fuglene kvidrer. Det er forår og tid til at så din nye tætte og flotte grønne græsplæne. Følg med her og bliv klogere på, hvordan du gør.

Hvorfor sår du nyt græs?

Drømmen om en ny flot grøn græsplæne bliver snart til virkelighed, når de første græsfrø er strøet ud. Skal du efterså, fordi der er bare pletter i plænen, så er det en anden tilgang end at så en ny græsplæne. 

Læs med her og bliv klogere på hvordan du sår en ny græsplæne. 

Dit valg: Græsfrø eller rullegræs

Skal du anlægge en ny flot grøn græsplæne kan du gøre det på to måder: Enten ved at så græsset selv med græsfrø eller ved at lægge rullegræs ud.

Ved at så selv, får du en billigere græsplæne, som kommer godt fra start og som kan danne et stærkt rodnet. Bruger du rullegræs, får du en dyrere, men hurtigere flot grøn græsplæne. 

Anlæg ny græsplæne med græsfrø

Hvornår er det bedste tidspunkt at så græs?

Der er to perioder, hvor det er bedst at så græs:

  • Om foråret, fra midten af april til slutningen af maj.
  • Om efteråret, fra midten af august til slutningen af oktober. 

I foråret er der mindre risiko for at frøene tørrer ud, fordi jorden typisk er dejlig fugtig til glæde for de små spirer. I efteråret er det varmere og det gør, at græsfrøene spirer hurtigere. 

God forberedelse er det halve arbejde

Har du valgt at så din egen græsplæne? Næste skridt er at skabe en god jord til dit nye græs. Det gør du ved at:

  1. Fjern mos, kløver og andet ukrudt. Sørg for at få rødderne med væk. Fjern også sten - brug evt. en stennedlægger, som graver stenene ned for dig. 
  2. Er jorden sammenkørt, skal den løsnes. Det gør du ved at grubbe, fræse eller grave jorden et godt stykke ned, gerne 25 cm. dybt. Har du en tung og lerholdig jord, kan du gøre den mere porøs ved at blande med sand. 
  3. Slå jordknolde og eventuelle luftlommer i jorden i stykker ved at gå arealet langsomt igennem med museskridt. Gå i forskellige retninger. 
  4. Nu skal jorden planeres. Det gør du ved at trække en planke henover jorden. Træk først den ene vej og derefter den anden vej. Riv derefter jorden med en fintandet rive.

Du får, hvad du sår.

Vælg græsfrø af høj kvalitet og få en stærk, tæt og flot græsplæne.

Hvordan sår jeg græsfrøene?

Nu er jorden helt klar til såning. Vælg en stille dag, hvor frøene ikke blæser væk. Se her, hvordan du sår græsfrø:

  1. Del græsfrøene i to lige store dele. Så den ene del på langs og den anden del på tværs. Brug en såmaskine, spredevogn eller spred frøene med hånden.  
  2. Riv jorden, så frøene er dækket af det øverste jordlag. Frøene skal ligge ca. 1/2 cm. under jordens overflade.
  3. Tryk let på jorden ved at gå forsigtigt hen over den. 

Hold øje med vejrudsigten de næste dage. Er det meget tørt? Sørg for at vande græsplænen let og uden at græsfrøene svømmer sammen. Vand, indtil græsset spirer frem og du får et flot grønligt skær. Nu er din græsplæne snart flot grøn. 

Hvilke græsfrø skal jeg vælge?

Vælg græsfrø af høj kvalitet

Skal du have en ny græsplæne? Vælg de rigtige græsfrø og få den plæne, som du drømmer om. 

Vil du slå mindre græs, skal du så græs, som vokser langsomt. Har du meget mos, skal du vælge græsfrø, som gror bedre i skygge. Er du til en golfplæne, skal du vælge græs, som kan tåle at blive klippet langt ned. Du kan også få græs, som er mere modstandsdygtigt over for hundetis eller  økologiske græsfrø til din bæredygtige have. Har du en typisk have med både skygge og sol, kan du vælge ECOstyle klassisk blanding med græsfrø af høj kvalitet. 

TIP: Køb en større pakke græsfrø end du har brug for, så du har til eftersåning af bare pletter. 

Hvordan undgår jeg skader på min græsplæne?

En god start er halvdelen af kampen. Giv derfor din græsplæne en god start. Det gør du ved at sikre, at jorden er porøs og har en god jordstruktur. Der skal være de rette næringsstoffer i jorden til græsset og jordens pH-værdi, også kaldet surhedsgrad, skal være neutral. 

Kender du din jords pH-værdi? Med ECOstyle pH-jordbundstest kan du nemt selv måle din jords pH-værdi. Hvis jorden er sur, kan du tilføre AQUA-Kalk for at gøre den mere neutral. Så kan græsset nemmere optage de mange næringsstoffer fra jorden, som det har behov for, til at vokse sig tæt og flot grønt. 

Forkæl din græsplæne med ECOstyle

Lad dig inspirere med vores løsninger til din græsplæne

Plænegødning
Plænegødning

Flot plæne? Giv organisk plænegødning til din græsplæne. ...

AQUA-Kalk
AQUA-Kalk

Mangler din plæne kalk? Med AQUA-Kalk er du sikker på at ...

PH-jordbundstest
PH-jordbundstest

Gør-det-selv sæt, så du nemt og hurtigt kan få svar på, om ...

Græsfrø
Græsfrø

Skal du anlægge ny græsplæne eller efterså din eksisterende ...

MosFri koncentrat
MosFri koncentrat

Træt af mos i græsplænen? MosFri er et effektivt mosmiddel ...

MuldvarpeFri Elite Muldvarpesaks
MuldvarpeFri Elite Muldvarpesaks

Stærk og effektiv fælde mod muldvarpe i din græsplæne. Så ...

Få en flot grøn græsplæne

Få en flot grøn, tæt og slidstærk plæne

For mange, er græsplænen en stor del af haven og derfor skal den naturligvis være tæt og flot grøn. Drømmer du også om en tæt og flot grøn græsplæne? Så får du her 6 gode råd til, hvordan du gør.