Plæneluftning: Det skal du vide – ECOstyle

Alt hvad du skal vide om plæneluftning

  • , skrevet af Mona Fischer Madsen
Alt hvad du skal vide om plæneluftning

Græs har brug for vand, luft og næring. Er din plæne fuld af ukrudt, mos og filt, så er der ikke meget af de tre basisbehov tilbage og græsset har svært ved at gro. Løsningen er en vertikalskæring af din græsplæne, så græsset igen får det, som det har behov for.

Derfor skal plænen vertikalskæres

Er der meget mos, ukrudt og filt i din græsplæne? Og er jorden kompakt? Så har den brug for en vertikalskæring, som igen gør det muligt for græsset at få vand, luft og næring. Med en vertikalskæring af græsplænen, fjerner du mos, ukrudt og filt, samtidig med at skabe luft i jorden, så græsset bedre kan brede sig.  

Hvad betyder vertikalskære?

Græsplænen har godt af en vertikalskæring en gang imellem. Ved at vertikalskære fjerner du effektivt mos og ukrudt som mælkebøtter og kløver i græsset. Du fjerner også et eventuelt filtlag i græsplænen, så græsset får plads til at optage de livsvigtige basisbehov.

Kært barn har mange navne og en vertikalskærer kaldes ofte også for plænelufter eller mosfjerner.

Hvornår er det bedst at vertikalskære?

Forår, sommer eller efterår? Du kan egentlig vertikalskære græsplænen fra det tidlige forår og indtil midten af efteråret. Vi anbefaler, at du gør det i foråret. På det tidspunkt er mosset løst og det er nemmere at fjerne. Skal du efterså, vil de små græsfrø også nå at kunne spire inden sommeren, så du får en flot plæne til sommerhyggen.

Du kan også vælge at vertikalskære senere på året. Tænk på, at de små græsfrø skal kunne nå at spire, inden vinteren sætter ind. 

Hvordan vertikalskærer jeg min græsplæne?

Lad os advare dig med det samme: En vertikalskæring ser meget hård ud ved græsplænen, men græsset vil elske dig for det. Så gå endelig til den, også selvom græsplænen ligner en jordplæne. Græsset kommer flot igen.

Vælg en dag, hvor det er tørvejr. Gerne en dag, hvor det har regnet for 3-5 dage siden, så jorden er tør, men ikke alt for tør. 

Du kan bruge en rive, men det er meget hårdt arbejde og vi anbefaler derfor, at du bruger en professionel vertikalskærer. 

Sådan vertikalskærer du plænen:

  1. Slå græsset, inden du vertikalskærer. Ellers bliver det unødigt tungt at vertikalskære plænen.
  2. Nu er du klar til at vertikalskære. Sæt skæredybden til maks 5 mm. Det er kun overfladen, som skal skæres. Kør først i den ene retning og dernæst i den anden retning. Vertikalskæreren fjerner mos og ukrudt, så du skal ikke være bange for at vertikalskære hele græsplænen - den lader græsset være. 
  3. Nu skal du fjerne det afklippede mos, ukrudt og filt. Det er vigtigt, at du fjerner det, så græsset kan få adgang til basisbehovene. Brug evt. mosset i dekorationer eller som beskyttelse mod frosten.

Du tænker måske, at nu er græsplænen ødelagt. Men bare rolig - græsset vokser op igen og du kan hjælpe det på vej ved at efterså med ECOstyle græsfrø. De spirer hurtigt og går i gang fra det er 5 grader. På den måde får du hurtigt en flot grøn og tæt plæne. 

Tilfør evt. AQUA-Kalk til plænen, så du er sikker på at bringe jordens pH-værdi op på et niveau, der passer til græsplænen. Og endelig, gi' plænegødning, så græsset får den næring, som det har behov for.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account