Problemer med din græsplæne?

Alt hvad du skal vide om problemer i græsplænen

Problemer med mos i plænen
Bare pletter? Mos eller kløver? En græsplæne uden græs er ærgerligt. Gør du ikke noget ved problemerne, kan det ødelægge hele græsplænen. Vi inspirerer og rådgiver dig, så du ved, hvilke problemer din græsplæne har og hvad du kan gøre ved det.

Pleje er bedre end helbredelse.

Vi viser dig hvordan.

Hvordan opstår problemer i græsplænen?

Kløver i græs

Ofte opstår der problemer med græsplænen, fordi græsplænen ikke bliver plejet. Så har filt, kløver og svampe gode forhold til at sprede sig og græsset svært ved at stå imod angrebet. Jo sundere og stærkere din græsplæne er, jo mere modstandskraft har den.

Plej din græsplæne, så græsset er sundt og stærkt. Derudover, så har jorden også stor betydning. Er der en god jordstruktur og har du tjekket jordens surhedsgrad med en pH-test? Hvis den er for sur, kan du tilføre AQUA-Kalk. Har jorden de næringsstoffer, som græsset har brug for? Det kan du sikre ved at tilføre plænegødning.

Hvad kan jeg gøre ved problemer i græsplænen?

Selvom en græsplæne er sund og stærk, så kan der stadig opstå problemer. Se her, hvilke problemer det kan være og hvad du kan gøre:

Er der områder med bare pletter?

Du kender det sikkert godt: Græsplænen er ikke så tæt og flot, som den kunne være. Der er større eller mindre områder, hvor der er frit udsyn til jorden og ingen græs. De typiske årsager er slid fra leg som fx boldspil, kulde, for lav klippehøjde, redskaber på græsset i længere tid eller kæledyr, der besørger på græsset. Pletterne kan også være forårsaget af larver af gåsebiller. De gnaver i græsrødderne og du oplever at kunne hive store døde flager af græs væk fra din græsplæne.

Se mere om bare pletter i plænen

Filt i græsplænen?

Filt er uomsat organisk materiale som fx græsafklip. Det lægger sig som en tung dyne og gør det svært for græsset at få de livsvigtige basale fornødenheder: Vand, luft og næring. Græsset bliver svækket og der bliver langt mellem de flotte grønne græsstrå.

Se mere om filt i plænen

Overtager kløver græsplænen?

Kløver kan være flot grønt om sommeren. Det er dog ikke særlig slidstærkt og efterlader brune visne pletter om vinteren. Så, hvis du ikke ønsker en kløverplæne, bør du gøre noget ved det. Typisk skyldes meget kløver i plænen, at jorden er fattig på kvælstof. Det kan du rette op på og vi viser dig naturligvis hvordan.

Se mere om kløver i plænen

Er plænen fuld af mos?

Der er givetvis ingen plæner uden et stykke med mos. Det kommer med luften og elsker en plæne med fugt og skygge. Modsat græsset, stortrives mos i en sur jord og det kvæler din græsplæne. Hvis du vil af med mos, kan du bl.a. teste din jords pH-værdi og tilføre AQUA-Kalk for at justere pH-værdien. Der er dog en række andre ting, som du også kan gøre. 

Se mere om mos i plænen

Ødelægger muldvarpe din plæne?

Du er sjældent i tvivl, hvis du har besøg af muldvarpe. De flotte skud strutter op alle steder i græsplænen og muldvarpen har ikke taget det mindste hensyn til, at den har lavet et skud lige midt i din græsplæne. Er du irriteret på muldvarpe og alle dens underjordiske gange, så kan du fx sætte en muldvarpesaks op. Men vidste du, at det også er muligt at skræmme muldvarpen væk i stedet for at bruge en saks?

Se mere om muldvarpe i plænen

myrer i plænen

Vrimler det med myrer i plænen?

Myrer er alle steder og også i græsplænen. De elsker græsset, hvor de kan bygge en god myretue. Overvej, om du kan leve med lidt myrer i græsplænen. De giver nemlig luft til græsrødderne og hjælper med at holde insekter væk. 

Er der rigtig mange myrer, så kan du opleve, at græsset bliver svækket og har svært ved at gro. For at blive fri for myrer i græsset kan du bruge nematoder mod myrer og få myrerne til at flytte. Du kan også bruge et myremiddel for at bekæmpe myrerne og deres myrebo. 

Se mere om løsninger mod myrer i plænen

Svampe i græsplænen

Svampe kommer især når det er fugtigt. Derfor kan der være svampe i græsplænen året rundt, men ses typisk mest i de meget våde efterårsmåneder. De vokser fra sporer og gør ingen skade. Så selvom du måske synes, at de er irriterende på din græsplæne, bør du se dem som et sundhedstegn: Når der er svampe, så er der god næring i jorden.

Hvis du alligevel vil af med dem, så kan du slå dem i stykker med græsslåmaskinen. Derefter forsvinder de af sig selv. 

Er din græsplæne svedt af i sommervarmen?

Sommeren kan være tør og hård ved græsplænen. Vanding er ofte ikke en mulighed, da det kræver rigtig meget vand. Men du kan ta' det helt roligt - langt de fleste græsplæner bliver flotte igen. 

Græs beskytter sig selv, for at overleve. Når det er tørt, lukker græsset af for de dele, som kan undvære vand. Det er især græsstråene over jorden, hvor vandet fordamper mest, der dør og efterlader en meget vissen plæne. Nye små rødder kan også undværes. Eksisterende sunde og stærke rødder, får det vand, der er, så de kan udvikle sig, når der igen kommer vand. 

Du kan opleve bare pletter i græsplænen, hvis det har været ekstremt tørt længe og dele af plænen tager så stor skade, at græsset dør. Men når alt igen er normalt, vil de dele, som klarede tørken, atter brede sig og udfylde de bare pletter. 

Forkæl din græsplæne med plæneprodukter fra ECOstyle

Få en flot grøn, tæt og slidstærk græsplæne

Få en flot grøn, tæt og slidstærk plæne

For mange, er græsplænen en stor del af haven og derfor skal den naturligvis være tæt og flot grøn. Drømmer du også om en tæt og flot grøn græsplæne? Så får du her 6 gode råd til, hvordan du gør.