Er du klar

til at anlægge en flot grøn græsplæne?

Hvad bruger du din græsplæne til?

Græsplænen er for mange haveejere en vigtig del af haven og størstedelen af alle haveejere har en græsplæne. Den sætter prikken over i'et, når den giver et godt udtryk og samler haven. Størrelsen på græsplænen varierer fra at fylde hele haven til at være en større eller mindre del af haven.

For nogle, skal græsplænen fylde hele haven, så der er minimal vedligeholdelse af bede. For andre, er græsplænen en del af en prydhave og den er nærmest genstand for en konkurrence med naboen om, hvem der kan få den tætteste og mest grønne plæne. Hvad mon du skal bruge din græsplæne til? 

Gå hurtigt til:

water-sprinkler-spraying-water-on-green-grass-lawn

Hvorfor anlægge en græsplæne?

En græsplæne er en god måde at få et stykke natur ind i din egen have på. Du kan nyde udsigten til det flotte grønne græs fra dit vindue eller terrasse og du kan også bruge det til leg og hygge med familiens yngste. Og så findes der vel næppe noget, som er bedre end duften af nyslået græs?

Naturen er også glad for din græsplæne. Græsset optager nemlig kuldioxid fra luften og jo større græsplæne du har, jo mere CO2 bliver optaget og jo mere ilt giver din græsplæne til mennesker og dyr. Og fordelene ved en græsplæne stopper ikke her: En græsplæne er hjemsted for mange dyr, og lader regnvand løbe gennem jorden. Det er rigtig godt for miljøet. 

Hvordan anlægger jeg en ny græsplæne?

Vil du anlægge en ny græsplæne? Det kan du gøre på flere måder:

  1. Har du et ønske om en flot græsplæne og gerne hurtigt, så skal du bruge rullegræs. 
  2. Hvis du vil have en slidstærk og flot græsplæne, der også holder længere, så skal du selv så din græsplæne med græsfrø. Græsset er nyt og stærkere end rullegræsset. 
  3. Det tæller måske ikke helt, men en mulighed er også at anlægge kunstgræs. Det er selvfølgelig ikke en rigtig græsplæne, fordi det ikke er levende græs. En kunstgræsplæne er altid flot grøn, men bestemt ikke god for vores miljø.

Vidste du det: Græs er gammelt, meget gammelt.

Græs blev opdaget for mere end 200.000 år siden og er blandt de ældste levende organismer, der nogensinde er fundet.

Hvad skal jeg overveje, når jeg anlægger en græsplæne?

Det er meget vigtigt, at du forbereder jordunderlaget, inden du anlægger din nye græsplæne. Hvis ikke jordunderlaget er godt, vil du ikke få succes med din plæne.

Se her, hvad du mere skal være opmærksom på:

Tjek pH-værdien

Har din jord en pH-værdi på 6-7? Så har græsset de optimale betingelser for at kunne optage alle de gode næringsstoffer fra jorden og vokse sig tæt og flot grønt. Er jorden for sur, skal du give den ECOstyle AQUA-Kalk.

Fjern gammelt græs, mos og ukrudt

Sørg for at få alle rødder fra gammelt græs og ukrudt væk, så det ikke kan vokse op igen. Fjern også sten. 

Planér jorden

Grav jorden igennem, så den er porøs. Træd det sammen og planér derefter jorden med fx en planke. 

Riv jorden

Slut af med at rive det øverste lag. Vand det eventuelt igennem dagen før du skal så græs eller lægge rullegræs ud. 

Forskellen mellem græsfrø og rullegræs

Skal du anlægge en helt ny græsplæne? Så kan det gøres på to måder. Du kan enten bruge rullegræs eller så din egen græsplæne med græsfrø. 

Rullegræs er dyrere, men det går hurtigt og du får en flot grøn græsplæne natten over. Sår du med græsfrø, er det en billigere og mere holdbar løsning. Græsset får lov til at sætte rødder i eget tempo og får et stærkere rodnet. 

Anlæg en plæne med græsfrø

Anlæg en græsplæne med græsfrø

Har du valgt at så din nye græsplæne med græsfrø? Se her, hvordan du gør:

  • Del frøene op i to dele. Så den ene del på lang og den anden del på tværs. Giv gerne kanterne ekstra frø, så græsset bliver mere robust. 
  • Riv forsigtigt græsfrøene ned i det øverste jordlag. Pas på ikke at rive dem for langt ned.
  • Gå en stille og rolig tur over din nysåede græsplæne for at trykke græsfrøene fast i jorden. Vand derefter forsigtigt.  

Anlæg en plæne med rullegræs

Anlæg en græsplæne med rullegræs

Er du klar til at lægge rullegræs? Se hvordan du gør:

  1. Rullegræs er et levende græstæppe, så det er vigtigt at det lægges på en næringsrig jord. Tilfør næring til jorden med ECOstyle organisk plænegødning.
  2. Læg rullegræsset ud straks efter levering og undgå udtørring. Kvaliteten af rullegræs falder drastisk, jo længere tid det ligger. Læg rullerne tæt op mod hinanden, tryk ned og vand. 
  3. I de første par uger skal du være meget forsigtig med din nye græsplæne. Rødderne er skrøbelige og har endnu ikke fået fat i jordunderlaget. Gå så lidt som muligt på græsset og sørg for at give det rigeligt med vand. 

Forkæl din græsplæne med plæneprodukter fra ECOstyle

Få en flot grøn græsplæne

Få en flot grøn, tæt og slidstærk plæne

For mange, er græsplænen en stor del af haven og derfor skal den naturligvis være tæt og flot grøn. Drømmer du også om en tæt og flot grøn græsplæne? Så får du her 6 gode råd til, hvordan du gør.