Guide: Sådan forspirer du

Kom godt i gang med forspiringen

sådan forspirer du
Drømmer du om en lang og god sæson i køkkenhaven eller blomsterbedet? Så er det en god idé at forspire, så dine planter kommer godt fra start. Læs med og se, hvordan du forspirer trin for trin.

Skal du i gang med at forspire?

Ønsker du en lang og god sæson i køkkenhaven eller blomsterbedet, kan det være en fordel at forspire frøene inden.

Har du gamle æggebakker stående, så hold igen med at smide dem ud - de gør sig nemlig glimrende som spirebakker. Har du ikke nogle æggebakker, kan du også sagtens bruge potter, mælkekartoner eller lignende. Planterne er ligeglade, så længe du bare husker at bruge en god spiremuld.

Husk også at tjekke, hvornår frøene skal forspires og hvornår, de er klar til at blive plantet ud. Går du for tidligt i gang, vil frøene nemlig være spildte og går du for sent i gang, er det ikke sikkert, de når at blive til noget.

Se evt. oversigten forneden eller spørg i din lokale planteskole.

før du forspirer: lav en spiretest

Har du frø liggende fra sidste år eller nogle, som er endnu ældre? Frø kan holde i lang tid og ofte også længere end den holdbarhedsdato, som står på pakken. 

Med en spiretest kan du nemt finde ud af, om frøene stadig er gode. Læg fx 3-5 frø fra en frøpose på et stykke fugtigt køkkenrulle eller vat - husk at skrive ned, hvilke frø, der ligger hvor, så du ved, hvilke frø du skal bruge.

Stil dem lunt og fugtigt. Du må gerne sætte dem i mørke, for frøene har ikke brug for lys for at spire.

Nogle frø spirer efter nogle få dage og andre kan tage noget længere tid. Er der kun få frø, der spirer fra den samme pose? Så kan du så flere frø på samme sted, for at være sikker på at nogle af frøene spirer. 

Sådan forspirer du: Trin 1 - 2

brug-god-spiremuld-til-forspiring

1. Vælg en god spiremuld

Start med at fylde spiremuld i din valgte spirebakke og prioritér gerne en med god kvalitet, så spirerne får de bedste betingelser. Du kan enten købe en spiremuld klar til brug eller lave din egen.

2. Gør plads til frøene

Når du har fyldt spirebakken op med noget godt spiremuld, kan du bruge en pind til at lave små huller til frøene. Det gør arbejdet lidt nemmere og du kan bedre sikre, at alle frøene er ordentligt dækket til.

Trin 3 - 5

hvordan-forspirer-jeg

3. Placering af frøene

Placér nu frøene jævnt i bakken, men pas på, du ikke placerer dem for tæt. Bruger du en æggebakke er dette trin lige til: du placerer nemlig bare et frø i hver 'lomme'.

4. Dæk med jord

Når du har placeret frøene jævnt i bakken, dækker du dem til med spiremulden og trykker den let. Har du frø, der skal lysspires, lægger du i stedet frøene på overfladen af jorden og springer dette trin over.

5. Vand jorden let

Efter du har dækket frøene let til eller lagt dem klar til lysspiring, vander du dem let.

Trin 6 - 8

forspire-marts

6. Stil spirerne lyst

Når du har sået frøene og vandet dem let, er de klar til at stå og passe sig selv lidt. Placér spirebakken lyst og ved stuetemperatur, fx i en vindueskarm. Hvis vejret er gråt og mørkt, kan du evt. dække bakken med folie. Det hjælper spirerne på vej.

7. Hold jorden fugtig

Sørg nu for at holde jorden fugtig, mens spirerne passer sig selv. Pas på, du ikke overvander.

8. Plant spirerne ud

Når spirerne har den rigtige størrelse efter anvisningen, er de klar til at blive plantet ud. Nogle spirer kræver en vis størrelse inden udplantning og det kan da være nødvendigt at plante dem over i en større potte forinden, så de kan nå at vokse sig store nok.

Plantekalender: forspiring og udplantning måned for måned

Drømmer du om en god sæson i køkkenhaven, men er du i tvivl om, hvornår du skal - eller kan - gå i gang med forspiringen?

Vi har lavet en lille oversigt til dig her, så du kan komme godt i gang:

Januar

I januar kan du forspire: artiskok, aubergine, chili, kartofler, løg, peberfrugt, porrer, selleri.

Februar

I februar kan du forspire: artiskok, aubergine, chili, kartofler, løg, peberfrugt, porrer, romaine salat, selleri.

I februar kan du plante ud i mistbænk: radiser, rucola, spinat.

Marts

I marts kan du forspire: agurk (til opvarmet drivhus eller udestue), aubergine, broccoli, chili, glaskål, grønkål, hvidkål, kartofler, peberfrugt, porrer, romaine salat, rosenkål, savoykål, spidskål, tomat.

I marts kan du plante ud: hestebønner, kartofler (under fiberdug), rabarber, radiser, rucola, spinat.

April

I april kan du forspire: agurk, aubergine, blomkål, broccoli, græskar, hvidkål, peberfrugt, porrer, romaine salat, rosenkål, savoykål, spidskål, squash, tomat.

I april kan du plante ud: asparges, broccoli, glaskål, grønkål, gulerødder, hestebønner, kartofler, rabarber, radiser, salat, savoykål, spidskål, spinat, ærter.

Maj

I maj kan du forspire: agurk, blomkål, broccoli, græskar, majs, romaine salat, rosenkål, savoykål, spidskål, squash.

I maj kan du plante ud: agurk, artiskok, asparges, blomkål, broccoli, bønner, chili, glaskål, græskar, grønkål, gulerødder, hvidkål, løg, majs, peberfrugt, porrer, radiser, rosenkål, rødkål, salat, savoykål, spidskål, spinat, squash, tomat, ærter.

Juni

I juni kan du forspire: kinakål.

I juni kan du plante ud: agurk, aubergine, blomkål, broccoli, bønner, grønkål, gulerødder, hvidkål, porrer, radiser, rødbede, rødkål, salat, savoykål, spidskål, squash, tomat, ærter.

Juli

I juli kan du forspire: kinakål.

I juli kan du plante ud: broccoli, bønner, fennikel, grønkål, kinakål, majroe, radiser, salat.

August

I august kan du forspire: dild, koriander, persille og spinat.

I august kan du plante ud: bok choi, dild, grønkål, kinakål, koriander, majroe, persille, radiser, rucola, salat og spinat.

 

Læs mere: Den store grøntsags oversigt til din køkkenhave