Træt af kløver i græsplænen?

Vi hjælper dig af med dem

Kløver i græsplænen
Der er haveejere, som synes, at kløver er flot og en naturlig del af haven. Der er også haveejere, som har den helt modsatte oplevelse af kløver. Er du blandt dem, som synes, at kløver er ukrudt og ikke hører hjemme i græsplænen, så får du her inspiration og rådgivning til at blive fri for kløver i din plæne.

Hvad er kløver i græsplænen?

Kløver er overalt. I vejkanten, på enge og sågar i din græsplæne. Det er særdeles velegnet som foder til dyrene, men for de fleste haveejere er kløver et problem i græsplænen. 

Du kan nemt genkende kløver. Der er tre små blade i en klynge og hvis du er heldig, så kan du finde en kløver med fire blade. 

Har du har mange kløver i din plæne uden at have sået dem? Kløver spreder sig gennem luften og de små frø vil begynde at spire, når de lander på din græsplæne. Sommermånederne er højsæson for kløver i græsplænen og du kan se små fine blomster.  

Hvorfor er der kløver i plænen?

Hvorfor er der kløver i græsplænen?

Kløver kommer, når der er et lavt indhold af kvælstof i jorden. Ligesom mange andre planter, skal det bruge kvælstof for at sprede sig, men lige nøjagtig kløver har den fordel, at det både kan optage kvælstof fra jorden og fra luften.

Så når der er lavt kvælstof i jorden, vokser græsset langsomt. Kløver derimod, vokser hurtigere, fordi det har adgang til mere kvælstof. Græsset bliver udkonkurreret af kløver, som spreder sig i din græsplæne.

Er kløver skadeligt for græsset?

Er det et mindre område med kløver, så overvej at lade det være til glæde for bier og insekter

Sådan fjerner du kløver i din plæne

Sådan bliver du fri for kløver i græsset

Kløver i plænen kan fjernes på flere måder - lige fra skrap kemi til en mere miljøvenlig måde. Vi inspirerer og rådgiver dig, så du kan vælge den løsning, som passer bedst til dig og din familie: 

  • Græs er stærkere end kløver, så du kan gøre det nemmere for græsset at udkonkurrere kløver ved at give græsset bedre betingelser. Det gør du ved at sprede organisk plænegødning ud i det tidlige forår og derved give græsset et forspring over for kløveren. Den organiske plænegødning er specielt udviklet til græs og er en kvælstofholdig gødning, som giver græsset energi til at vokse og samtidig blive tæt og stærkt. 
  • Du kan også bruge en kunstgødning til græsplæner eller kalksalpeter, som er en kunstgødning med ekstra indhold af kvælstof. Det må du dog kun bruge lige inden regn, da plænen ellers bliver svedt af og græsset bliver gult.
  • Er din plæne kraftigt angrebet, kan et sprøjtemiddel mod kløver være løsningen. Der er få godkendte midler på markedet og som ved ethvert andet sprøjtemiddel, bør du bruge det med omtanke. Brug kun midler, som er godkendt af Miljøstyrelsen.

Forkæl din græsplæne med ECOstyle

Lad dig inspirere med vores løsninger til din græsplæne

Plænegødning
Plænegødning

Flot plæne? Giv organisk plænegødning til din græsplæne. ...

AQUA-Kalk
AQUA-Kalk

Mangler din plæne kalk? Med AQUA-Kalk er du sikker på at ...

Græsfrø
Græsfrø

Skal du anlægge ny græsplæne eller efterså din eksisterende ...

MosFri koncentrat
MosFri koncentrat

Træt af mos i græsplænen? MosFri er et effektivt mosmiddel ...

MuldvarpeFri Elite Muldvarpesaks
MuldvarpeFri Elite Muldvarpesaks

Stærk og effektiv fælde mod muldvarpe i din græsplæne. Så ...

MuldvarpeFri Klassisk Muldvarpesaks
MuldvarpeFri Klassisk Muldvarpesaks

Bliv fri for muldvarpe i græsplænen med en klassisk ...

Få en flot grøn, tæt og slidstærk græsplæne

Få en flot grøn, tæt og slidstærk plæne

For mange, er græsplænen en stor del af haven og derfor skal den naturligvis være tæt og flot grøn. Drømmer du også om en tæt og flot grøn græsplæne? Så får du her 6 gode råd til, hvordan du gør.