Sådan giver du plænen kalk – ECOstyle

Sådan giver du plænen kalk

  • , skrevet af Mona Fischer Madsen
Sådan giver du plænen kalk

En sund og flot grøn græsplæne kommer ikke af sig selv. Nogle gange er græsset mere gult end grønt. Det kan også være at den flotte græsplæne er blevet til en mos- eller ukrudtsplæne. Årsagen er ofte, at jordens pH-værdi ikke er tilpasset græsplænen. Løsningen er at give plænen kalk.


Hvad er kalk til græsplænen?

Mos og ukrudt fylder ofte meget i græsplænen. Det er ærgerligt og især hvis du gerne vil have en tæt og flot grøn græsplæne. Både mos og det meste ukrudt trives i en sur jord - det gør græs ikke.

Kalk justerer jordens surhed og gør det nemmere for græsset at optage alle de gode næringsstoffer fra jorden, som det har brug for, til at vokse sig tæt og flot grønt.

Du kan få forskellige typer af kalk til plænen. Den traditionelle hvide kalk fra kalkudgravninger eller AQUA-kalk, som er en miljøvenlig genbrugskalk fra blødgøring af drikkevand hos vandværker. AQUA-Kalk tilfører kun den mængde kalk, som jorden behøver og har desuden den store fordel, at det er en 100% støvfri kalk.

Gi' plænen støvfrit AQUA-Kalk

Gør sur jord glad igen

Har du undret dig over, hvad kalk gør for din græsplæne? Så læs med her:

  • Græs optager bedst næring fra jorden, hvis jordens surhedsgrad, også kaldet pH-værdi, er 6-7. Tag en pH-jordbundstest for at finde ud af om din jord er sur og tilfør kalk for at justere pH-værdien.
  • Mos trives i en sur jord. Når du justerer jordens pH-værdi med kalk, gør du det sværere for mosset at gro.
  • Når jorden har fået kalk og pH-værdien er justeret til 6-7, kan græsset bedre optage næring og vokse sig sundt, stærkt og tæt.
  • En sund, stærk og tæt plæne gør det sværere for ukrudt at gro. 

Hvornår skal jeg give græsplænen kalk?

Inden du spreder kalk ud, så test din jord med ECOstyle pH-jordbundstest. Så kan du hurtigt se, om din jord er sur og om du skal tilføre kalk. Du kan sprede kalk på din græsplæne året rundt. Det er dog bedst at give plænen kalk sent i efteråret, i vintermånederne eller i det tidlige forår. Kalken optages nemlig af den fugtige jord, som oftest er i de køligere måneder.

Hvor ofte skal jeg give kalk?

Alle haver er forskellige og har forskellige jordforhold. Det bedste du kan gøre, er derfor at teste din jord med en pH-jordbundstest. Så finder du nemt og hurtigt ud af, hvor ofte du skal give din jord kalk i netop din have. Jordens pH-værdi ændres ikke natten over, så start i god tid, før du skal give gødning. På den måde har kalken mulighed for at blive optaget af jorden, inden gødningen tilføres.

Har din jord allerede den rigtige pH-værdi? Så gælder det om at forhindre forsuring af jorden og du skal derfor kun sprede kalk ud én gang om året.

Sådan spreder du kalk ud på græsplænen

Fordel kalk på græsplænen så jævnt som muligt. Kalk påvirker ikke græsset direkte, men kalken har indflydelse på græsplænens jordforhold og dermed på, hvordan græsset optager næring fra jorden. Selv på en mindre plæne kan jordens pH-værdi svinge og du skal sprede kalk ud.

Se her, hvordan du spreder kalk ud på din græsplæne:

  1. Fjern blade fra græsplænen. Skal du give din plæne kalk om sommeren, så skal du slå græsset inden du kalker.
  2. Brug en spredevogn til at fordele kalken jævnt ud over hele din græsplæne. Du kan også sprede kalk med hånden. Giv først kalk på langs og derefter på tværs. Hold øje med doseringsanvisningen på pakken og del evt. doseringen op i to lige store dele inden du går i gang.
  3. Er det tørvejr? Så vent med at sprede kalk ud indtil det bliver regnvejr. Du kan også vande umiddelbart efter at du har givet kalk.

Giver kalk en flot grøn og tæt græsplæne?

Kalk hjælper din græsplæne til at blive flot, men kalk gør det ikke alene. Plænen har også brug for omsorg, pleje og næring for at blive til den flotte grønne, tætte og slidstærke plæne, som de fleste af os ønsker.

Det er vigtigt at vide, at kalk ikke er gødning. Kalk ændrer jordens pH-værdi, så græsset bedre kan optage vigtige næringsstoffer fra jorden og vokse sig sundt, tæt og flot grønt. Giver du græsset plænegødning, er kalken med til at sikre, at græsset kan optage alle de gode næringsstoffer fra gødningen.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account