Hvad er biodiversitet? Og hvad kan jeg selv gøre? | ECOstyle

Hvad er biodiversitet? Og hvad kan jeg selv gøre?

  • , skrevet af Nikki Lund
Hvad er biodiversitet? Og hvad kan jeg selv gøre?

Biodiversitet er mangfoldigheden af liv, som findes i naturen. Læs med her og få svar på spørgsmål, som hvad er biodiversitet, hvad betyder biodiversitet og hvordan får jeg mere biodiversitet i haven.


Hvad er biodiversitet?

Biodiversitet (eller biologisk diversitet) er liv. Mange forskellige former for liv: dyr, planter, svampe, bakterier og alt andet, der lever på jorden. Både til vands i havet og til lands i ørkenen, bjergene, skoven, stranden og alle mulige andre steder - også hjemme i din have.  

Biodiversitet er altså mangfoldighed af liv og bliver ofte sat i forbindelse med et område, et økosystem. Jorden er ét stort økosystem, hvor vi alle er afhængige af hinanden. Ørkenen, bjergene, skoven, stranden og din have er mindre økosystemer, som alle er dele af jordens økosystem.

Det gælder liv og død: Vi kan ikke overleve uden biodiversitet. Det er lidt dystert, men ikke desto mindre rigtigt. Jorden har brug for biodiversitet for at overleve.

Hvad betyder biodiversitet for verden?

Der er 8 milliarder forskellige liv (arter) på vores jord. Det har FN's naturpanel regnet sig frem til. Panelet skønner, at en million af arterne er i risiko for at blive udryddet. Det er rigtig mange arter, som forsvinder fra jorden. Og de kommer ikke igen. Så det må vi selvfølgelig gøre noget ved, inden det er for sent. For vi har brug for de mange forskellige arter. Vi har brug for forskellige former for liv.  

Til spørgsmålet "hvad betyder biodiversitet for verden?" er svaret; alt. Faktisk, så kan vi ikke leve uden biodiversitet. For eksempel er insekterne mad for fugle og de nedbryder døde organismer til ny jord og næringsstoffer til planterne. Vi mennesker har også brug for insekterne til at bestøve planterne, så der dannes frø og frugter. Men mange insekter er udrydningstruede og dermed er også en stor del af vores mad truet.  

Hvis ikke vi tager hensyn til biodiversiteten, kan økosystemer blive ødelagt, liv går tabt og det vil påvirke naturens evne til at optage og lagre CO2. Jordens økosystemer skal bruge CO2, men for meget CO2 skaber forurening og en drivhuseffekt, der ødelægger atmosfæren. Det bliver varmere og økosystemet, som skal passe på vores jord, bliver ødelagt, og vi vil opleve større klimaændringer.

Biodiversitet og insektvenlige planter

Du kan gøre en forskel: Skab mere biodiversitet i haven

Din have er en vigtig brik i økosystemet og det er her, du kan gøre en forskel. Din have kan nemlig blive hjem for endnu flere liv og skabe mere biodiversitet.  

Har din have en klippet græsplæne, en stor terrasse med fliser og måske et par krukker med blomster? Så er den en meget typisk dansk hyggelig og nem-at-passe have. Desværre er der også typisk kun få forskellige former for liv i sådanne haver og biodiversiteten er derfor lav.  

Vil du skabe mere biodiversitet i haven?  

Du kan gå all in og lave hele din have om til en uforstyrret vild have, så der kommer masser af liv. Det er dog de færreste, som ønsker så vild en have. Men du kan sagtens skabe en have, hvor der er mere biodiversitet og samtidig plads til dig og familiens hyggelige stunder.

Sådan skaber du en have med plads til jer og mere biodiversitet

Haven er et sted, hvor du og familien kan lave mange forskellige aktiviteter og hygge jer. Især terrassen er det sted i haven, som typisk bruges mest. Måske du tænker, at det er svært at have en terrasse, som du kan bruge samtidig med at skabe mere biodiversitet? Men det kan du sagtens: plant krukkerne til med masser af forskellige blomster, krydderurter og græsser, så du tiltrækker flere forskellige liv. Og sæt så krukkerne, så du kan nyde dem på afstand, men uden at du bliver irriteret over de insekter, som bliver tiltrukket af planterne.  

Får du problemer med dræbersnegle på jagt efter det lækre grønne i krukkerne, er det ok at bekæmpe de invasive dræbersnegle med fx Ferramol Sneglemiddel, så du og insekterne igen kan nyde godt af planterne.  

Du kan også sætte insekthoteller op og indrette din have, så der er plads til leg og et område længere nede i haven med plads til en mere vild have med planter og vand.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account