Melmøl - har du fundet møl larver i maden? | ECOstyle

Melmøl: Har du fundet møl larver i din mad?

  • , skrevet af Nikki Lund
Møllarve

Var det en møllarve? Og én til.. Det er ikke en sjov oplevelse, når man finder madvarerne fulde af ulækre møl larver. Se, hvordan du bliver fri for melmøl her.


Melmøl (Ephestia kuehniella)

Familie: Halvmøl.

Har du åbnet for pakken med havregryn eller posen med mel og opdaget, der er liv i posen? Ja, så har du nok fået besøg af møl.

Der findes mange forskellige arter af møl, men dem du finder i fødevarerne, er melmøl eller tofarvet frømøl.

I denne artikel om melmøl kan du læse:

  • Sådan ser melmøl ud.
  • Levesteder for melmøl.
  • Adfærd for melmøl.
  • Fra møl æg til møllarve til voksen melmøl.
  • Menneskelig relation til melmøl.
  • Har du problemer med melmøl?

Hvordan ser melmøl ud?

Sådan ser melmøl ud

Melmøl har som voksen en lang og slank skikkelse og bliver ca. 10-20 mm lange.  

De har blygrå forvinger med prikker og to mørke tværgående zigzag-formet linjer. Bagvingerne er brunlige med frynser langs bagkanten og kommer først til syne, når vingerne slås ud. Hovedet og kroppen er grå.  

Det er i larvestadiet, at melmøl gør skade på dine fødevarer. Møl larver bliver ca. 15-19 mm lange og har et rødligt eller brunligt hoved. Resten af kroppen på en møllarve er hvid med et skær af lyserød, gul eller grøn.

Levesteder for melmøl

Voksne melmøl findes i hele boligen. De sværmer omkring fra rum til rum, men om dagen vil du ofte se dem sidde (næsten) helt stille på væggen.  

Møl larver og møl æg findes i køkkenet, hvor de lever i madvarerne. Det er også her, du vil opleve dem som et stort problem. Møl larver bor nemlig i dit mel, korn, pasta, tørret frugt, nødder, ris m.m. og gør dine madvarer uspiselige.  

Du undrer dig måske over, hvordan du har fået melmøl? Som regel har du faktisk selv taget dem med hjem. Melmøl og møl æg gemmer sig nemlig i madvarerne (fx mel, gryn, pasta m.m.), som du tager med hjem fra supermarkedet. Melmøllene stammer ofte fra producenterne og bliver transporteret med madvarerne rundt.

Adfærd for melmøl

Melmøl er nataktive. De flyver derfor mest rundt om natten, mens de om dagen sidder stille på fx væggen. De kan leve op til 20 dage, hvis der er føde til det. Voksne melmøl lever af flydende kost, som kondens eller saft fra frugt.  

Hos melmøl er det hunnen, der tager initiativet til parringen. Det gør hun ved at løfte bagkroppen og frigive feromoner (duftstoffer). Hannerne, som flyver rundt på jagt efter en at parre sig med, opfanger duftstofferne. Han flyver derefter ned til hende og "frier" til hende. Parringen finder sted inden for få sekunder og varer imellem 4-5 timer - sommetider endnu længere. Når hunnen er befrugtet, behøver hun ikke at parre sig med flere. Hannen befrugter dog yderligere 4-5 hunner i sin levetid.

møllarve møl æg i mad

Fra møl æg til møllarve til voksen melmøl

Melmølhunnen kan lægge op til 200 æg. Møl æg lægges i klynger i mel, frø, korn eller andre tørre fødevarer. Fra nakken udskiller hun en væske, som hun dækker sine møl æg i. Belægningen gør, at æggene klistrer til det substrat, de er lagt i. 8 dage senere udklækker de små møl æg til larver. Larverne lever af de fødevarer, som de udklækker i. Her spinder de også en skal af silketråde.  

Larven laver efterfølgende en puppe. I den udvikles en møllarve til et voksent melmøl med vinger. Forpupningen sker ofte i revner og sprækker, fx på loft og vægge i de skabe eller skuffer, hvor de inficerede madvarer befinder sig.

Menneskelig relation til melmøl

Melmøl laver kun skade som møllarve. Møl larverne ødelægger nemlig dine tørre fødevarer som mel, nødder, pasta, tørret frugt, ris, kerner m.m. Når melmøllene inficerer dine madvarer, bliver maden nemlig forurenet af spind og ekskrementer fra larverne.  

I voksenstadiet er melmøl harmløse og gør ikke skade på hverken dine fødevarer eller tøj.

Har du problemer med melmøl?

Har du problemer med melmøl i køkkenet eller i dit viktualie rum, kan du læse vores 6 gode råd mod melmøl, så du kan blive fri for dem igen.

Klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account