Klædemøl - Hvordan ser møl ud? | ECOstyle

Klædemøl: Er der møl i dit tøj?

  • , skrevet af Nikki Lund
uld møl

Der er forskel på møl typer. Her kan du læse om klædemøl og uldmøl og se de skader, som en klædemøl larve laver.


Klædemøl (Tineola bisselliella)

Familie: Ægte møl.

Har du fået huller i tøjet? Så er det ikke altid din eller din vaskemaskines skyld.

Der findes forskellige møl typer, men har du fået små lyse, gyldenbrune møl i klædeskabet og er dit tøj dækket af hvide ekskrementer og spind? Ja, så har du nok fået klædemøl, også kendt som uld møl og tøjmøl.

I denne artikel om klædemøl kan du læse:

  • Hvordan ser klædemøl ud?
  • Levesteder for klædemøl og uld møl.
  • Adfærd for klædemøl og uld møl.
  • Livscyklus for en klædemøl larve.
  • Menneskelig relation til klædemøl.
  • Har du problemer med klædemøl?

hvordan ser møl ud

Hvordan ser klædemøl ud?

Klædemøl, også kaldet uld møl, er et lille insekt, som måler 7-8 mm langt, når vingerne er foldet tilbage.  

Vingerne har en lys gylden farve og, ligesom andre møl typer, frynser langs kanten. Klædemøllets hoved er beklædt med rødlige hår.  

En klædemøl larve er omkring 12-13 mm lang med en hvid eller cremefarvet krop og et brunt hoved.

Levesteder for klædemøl og uld møl

Klædemøl undgår helst lys, ligesom andre møl typer. De lever derfor ofte i skabe og kældre, hvilket også er årsagen til, at man ofte overser dem i hjemmet.  

En klædemøl larve lever på det tøj og de tekstiler, som den æder af. Du finder den især i folder eller under kraver, hvor de kan holde sig skjult.

Adfærd for klædemøl og uld møl

De voksne klædemøl og uld møl laver ingen skade på dit tøj. Det er derimod klædemøl larver, der er de store syndere og som gør skade på dit tøj og andre tekstiler.  

Ude i naturen lever en klædemøl larve af dyrefibre, som fx pels, læder, fjer og uld. Derfor angriber de også tøj og tekstiler, der er lavet af disse materialer. I inficeret tøj laver en klædemøl larve et tæppe af silke, ekskrementer og stykker af tøj. Under dette tæppe gemmer den sig, mens den sidder og gnasker løs på tøjet i fred og ro. En klædemøl larve kan godt lide at sidde gemt og du finder den derfor ofte under kraver eller folder i tøjet.

møl typer

Livscyklus for en klædemøl larve

Klædemøllet lægger sine æg på tøj eller tekstiler lavet af dyrefibre, eksempelvis uld (uld møl), fjer eller pels.  

I sommerperioden klækker æggene efter 4-10 dage, men om vinteren kan der går 3 uger og nogle gange mere. Ud af æggene kommer små cremefarvede klædemøl larver. De lever af tøjet, de sidder på. Her kan de sidde i op til flere måneder. Herefter vil en klædemøl larve lave en puppe, hvori den videreudvikles til et voksent klædemøl.  

Efter hun-klædemøllet er kommet ud af puppen, parrer hun sig straks efter og lægger sine æg i løbet af de to første dage efter. Herefter lever hun kun i 3-16 dage. Han klædemøllet lever derimod længere tid efter parringen og kan leve i op til 1 måned.  

Menneskelig relation til klædemøl

Fordi klædemøl, ligesom andre møl typer, foretrækker at leve i mørke, opdager man dem ofte først, når skaden er sket. Fx når klædemøl og uld møl har inficeret dine lækre uldtrøjer, eller når en klædemøl larve laver huller i dit tøj og efterlader synlige spor i form af ulækkert spind og ekskrementer.

Har du problemer med klædemøl?

Har du problemer med klædemøl i tøj eller tekstiler, kan du læse vores 6 gode råd mod klædemøl, så du kan blive fri for dem igen.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account