Hvepse | ECOstyle

Hvepse: Har du problemer med hvepse?

  • , skrevet af Nikki Lund
Hvepse: Har du problemer med hvepse?

Hvornår er hvepse mest aggressive? Hvor mange gange kan en hveps stikke? Er hvepse nyttige og kan man selv bekæmpe hvepse? Find ud af det lige her.


Hvepse (Gedehams)

Familie: Vespidae.

Der findes ikke noget dyr i Danmark, der som hvepsen kan få et bord fuld af mennesker til at vifte med armene og løbe væk i frygt.

Hvepsen, som i virkeligheden hedder en gedehams, er et aggressivt lille insekt, som ikke er bange for at stikke, hvis den føler sig truet. Hvepsen har fået navnet gedehams, fordi dens følehorn (også kaldet antenner) godt kan ligne gedehorn.

I denne artikel om hvepse kan du læse:

  • Hvordan ser en hveps ud?
  • Sådan kender du forskel på bier og hvepse.
  • Hvordan starter et hvepsebo?
  • Hvornår er hvepse mest aggressive?
  • Er hvepse nyttige?
  • Hvor mange gange kan en hveps stikke?
  • Kan man selv bekæmpe hvepse?

hvordan ser en hveps ud

Hvordan ser en hveps ud?

Hvepsen er let at genkende med dens lille hvepsetalje. Den har en gul og sortstribet krop på ca. 8-20 mm og aflange smalle vinger.  

De sorte og gule farver er faktisk advarselsfarver, der signalerer, at hvepsen er farlig og som mange dyr derfor har en medfødt skræk for. Hvis man er et lille insekt, der ikke vil spises, er det smart og derfor er der andre insekter, som har efterlignet hvepsens farver, fx svirrefluen.  

Der findes 7 forskellige arter af sociale gedehamse i Danmark, som er de hvepse, vi ser mest til. De 7 arter af gedehamse ligner hinanden meget og den nemmeste måde at kende forskel på dem er ved at kigge på deres hoved. Fx kan den almindelige gedehams (Paravespula vulgaris) kendes på en sort ankerformet aftegning mellem øjnene, mens den tyske gedehams (Paravespula germanica) kan kendes på tre prikker mellem øjnene.

Sådan kender du forskel på bier og hvepse

Bier og hvepse ligner hinanden til forveksling og mange har derfor svært ved at kende forskel på dem. Når du ved, hvad du skal kigge efter, er det slet ikke så svært at kende forskel på bier og hvepse.

hvordan starter et hvepsebo

Hvordan starter et hvepsebo?

De fleste hvepse er sociale insekter, der lever sammen i et hvepsebo. I et hvepsebo er der en dronning og resten af beboerne kaldes arbejdere.  

Hvepse lever som regel kun i det år, de bliver født og dør derfor, når vinteren kommer - lige med undtagelse af et par befrugtede dronninger, som går i vinterhi i fx gamle humlebi bo, brændestakke eller mellem blade. Når det igen bliver forår, vågner hvepsedronningen og starter med at bygge hvepseboet. Hvepsebo bliver bygget af papir, som fremstilles af afgnavede træspåner blandet med papir.  

Hvepseboet er ofte kugleformet og indeholder små kamre, hvor hvepsedronningen lægger æg. Æggene bliver til larver, der senere bliver til arbejdere. Arbejderhvepsene overtager arbejdet med at bygge boet og fodre larverne, og hvepsedronningen koncentrerer sig nu udelukkende om at lægge æg.  Henover sommeren bliver hvepseboet større og større. Du finder ofte hvepsebo under tagudhæng, på loftet eller i carporten, legehuset og græsplænen.  

De hvepse, der ikke lever i kolonier, kaldes for enlige gedehamse og lever alene. For disse arter bygger hver hun sin egen redde og passer sine unger.

Hvornår er hvepse mest aggressive?

Det er især i sensommeren, at hvepsene bliver aggressive. Den aggressive adfærd skyldes, at deres fødekilder er blevet mere begrænsede, og nogle gange kan det faktisk også skyldes, at hvepsene er berusede efter at have indtaget gæret frugt.

er hvepse nyttige

Er hvepse nyttige?

Mange anser hvepsen for at være en lille djævel, men vidste du, at hvepsen faktisk også er et nyttedyr i haven?  

Udover at være vigtige bestøvere er hvepse også rovdyr og hjælper dig bl.a. af med andre skadedyr i haven som fx fluer, lus og larver.  

Det er primært i foråret og om sommeren, at hvepsen agerer som et rovdyr. I sensommeren går den nemlig mere efter søde sager, som fx blommer og æbler.

Hvor mange gange kan en hveps stikke?

I modsætningen til bien mister hvepsen ikke sin brod, når den stikker og den kan derfor stikke igen og igen.  

Mange mennesker er bange for hvepse alene af den årsag, at de stikker - og med god grund, for det kan gøre rigtig ondt at blive stukket af en hveps. Hvepsens gift er nemlig beslægtet med slangegift. Som udgangspunkt er et hvepsestik ganske harmløst, medmindre man er allergisk og så skal man straks søge læge.  

Er du i nærheden af en hveps, så forsøg så vidt muligt at forholde dig i ro. Vifter du rundt med armene, kan en hveps nemlig opfange det som en trussel og gå til angreb.

kan man selv bekæmpe hvepse

Kan man selv bekæmpe hvepse?

Hvepse er især et problem i den sidste del af sommeren, når de bliver mere nærgående og aggressive. Det er også i den tid, at der er større sandsynlighed for at blive stukket.  

Få 6 gode råd mod hvepse, så dig og din familie kan hygge jer i fred på terrassen.

Klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account