Hvilken have drømmer du om?
Få din drømmehave med ECOstyle
Hvad spiser rotter? Hvor lang bliver en rottehale og hvordan ser en rotteunge ud? Læs om den brune rotte hos ECOstyle.
Familie: Muridae (ægte mus).
Den ligner en forvokset mus med en lang og tyk hale - og så er det nok det mest upopulære pattedyr i Danmark.
Rotten er som fritlevende dyr afskyet og med god grund. Rotter udgør nemlig en sundhedsrisiko, da de kan smitte og overføre sygdomme til os mennesker, bl.a. leptospirose, også kendt som Weils sygdom. Derfor skal det også anmeldes til kommunen, hvis man ser rotter i beboede områder.
Der findes to arter af rotter i Danmark, henholdsvis brun rotte og sort rotte. Brun rotte er dog den, vi støder oftest på i boligen.
I denne artikel om den brune rotte kan du læse:
Der er en god grund til, at det kan være svært at kende forskel på mus og rotter, og at de tit forveksles. De hører nemlig begge under familien ægte mus.
Rotten er altså en mus - og den største, vi har. Ægte mus kan kendes på, at de har en lang hale, store øjne og ører, samt en lang og spids snude. Det gælder naturligvis også for rotten.
Dog er en rottehale tofarvet: mørk på oversiden og lys på undersiden. En rottehale er desuden heller ikke beklædt med pels. I stedet har en rottehale små stive børster og ser helt nøgen ud. En brun rotte bliver mellem 20-30 cm lang og dens rottehale næsten lige så lang. Den brune rottes pels kan variere fra brunlig til grålig i farven.
Den brune rotte findes næsten overalt i verden, hvor der er mennesker. I Danmark er den da også udbredt i hele landet - på nær nogle enkelte øer.
De lever ofte i store kolonier i kloaksystemer, kældre, industrikvarterer, men også i det åbne land især tilknyttet landbrug.
Du har sikkert tænkt tanken: Hvad spiser rotter? Og det forstår vi godt, for det virker til, at den har en ustoppelig appetit.
Den brune rotte er også altædende og æder altså både planter og dyr. I princippet spiser en brun rotte, hvad den kan få fat i, dog primært korn og frø. Men den er også kendt for at fange levende føde, som husmus, mosegrise, insekter og fisk. Derfor siger man også, at hvis man har rotter, så har men hverken mosegrise eller mus. De bliver nemlig enten spist eller stikker halen mellem benene.
Når rotten leder efter mad, er den meget mistænksom. Støder den på mad, som den ikke har smagt eller lugtet før, vil den forsigtigt smage på det. Bliver den syg eller på anden måde påvirket negativt, vil den aldrig spise det igen. Derfor kan det også være utrolig svært at bekæmpe rotter med gift, da de husker utrolig godt.
Rotter er kendt for at formere sig meget og hurtigt. Bor den brune rotte indenfor, er hele året parringssæson.
En brun rotte er kønsmoden, når den er ca. 3 måneder og kan herefter få 7 kuld med 8 rotteunger i hver på bare ét år. En rotteunge kan altså nå at formere sig samme år, som den er født. Hunnen er drægtig i 22 dage og klar til at parre sig igen kort tid efter. Én rotteunge kan altså hurtigt blive til rigtig mange rotter.
Når en rotteunge bliver født, er den nøgen og blind og dier ved sin mor i 3-4 uger. Herefter kan en rotteunge dog allerede klare sig selv.
Du er som regel ikke i tvivl, hvis du har fået besøg af en brun rotte. Den efterlader nemlig en modbydelig lugt af kloak og små brune til sorte cylinderformede ekskrementer over det hele. Rotte ekskrementer er ca. 6 mm tykke og 17 mm lange.
Rotterne efterlader også andre tegn. Med deres mejselformede tænder kan de nemlig gnave sig igennem det meste, så længe det er blødere end jern. Runde huller i fundamentet og sokkel udendørs, eller på paneler og vægge indendørs betyder ofte, at rotten er flyttet ind.
Hvis det pusler og kradser i væggen eller på loftet, kan det også være et tegn på rotter eller mus. Hvis du hører små skrig og hvin, er det dog helt sikkert rotter.
Den brune rotte har en suveræn evne til at tilpasse sig. De har endda tilpasset sig til at leve i vores kloaksystemer, hvilket er ret vildt for et pattedyr. Det er også hernede i kloaksystemerne, at de kan viderebringe menneskelige sygdomme fra. Her kommer de nemlig i kontakt med vores urin og afføring.
Derfor er det vigtigt at anmelde det til kommunen, hvis man ser en brun rotte i beboede områder. Det er nemlig kommunen, der har ansvaret for bekæmpelsen af rotter.
Har du problemer med rotter - eller vil du gerne forebygge et rotteangreb i dit hjem?
Det er særligt i månederne efter høsten og henover vinteren, at problemer med rotter opstår. I den periode er det koldt for dem at være udenfor og det er svært at finde mad. Derfor søger de indenfor i varmen og går på jagt efter mad i dit varme hjem. Men et besøg af rotter er aldrig velkomment. De lugter, irriterer og larmer under gulvet og inde i væggene. Men måske værst af alt: De ødelægger huset, når de gnaver i vægge, ledninger m.m.
Få din drømmehave med ECOstyle