Beskæring: Sådan beskærer du dit æbletræ | ECOstyle

Guide: Sådan beskærer du dit æbletræ

  • , skrevet af Nikki Lund
Guide: Sådan beskærer du dit æbletræ

Æbletræer er en smuk tilføjelse til enhver have, men for at opretholde en sund trævækst og en rigelig høst er beskæring afgørende. Her lærer du alt, hvad du behøver at vide om beskæring af æbletræer, inklusive de bedste beskæringsteknikker og praktiske tips.  


Hvorfor er det vigtigt at beskære et æbletræ?

Beskæring hjælper med at bevare træet sundt, holde formen og kan også øge frugtudbyttet. Ved at beskære grenene korrekt er du sikker på, at der kommer nok lys og luft ind i træet, og at der er plads nok til, at nye grene kan gro.

Beskære æbletræ

Typer af æbletræer i danmark 

Der findes mange forskellige typer æbletræer, som egner sig til beskæring. De mest almindelige i Danmark er:

  • Elstar Jonagold
  • Golden Delicious
  • Discovery

Det er vigtigt at vide, hvilken type æbletræ du har før beskæring, fordi nogle sorter er mere modstandsdygtige over for visse beskæringsteknikker end andre.

Hvornår skal man beskære et æbletræ?

Mens de fleste træer og buske beskæres om foråret, har æbletræet brug for to beskæringer om året. Den første er vinterbeskæring, som finder sted mellem december og februar. Den anden beskæring finder sted om sommeren, mellem juni og august, og er kendt som sommerbeskæringen af ​​æbletræet.

Beskæring af æbletræ om vinteren

Ved vinterbeskæring er det vigtigt at klippe tykke, gamle grene væk med en beskæringssaks. Behold de korte skud - dem der har skud med en blomsterknop. Ved beskæring er det vigtigt at være meget opmærksom på blomster- og bladknopper.

Blomsterknopper er større og står lidt væk fra grenen. Bladknopper er derimod noget mindre og ligger lige op ad grenen. Gem blomsterknopperne, hvis du vil have masser af frugt.

Er du usikker på, hvilke knopper du ser? Så er det bedre at udsætte beskæringen til foråret. Om foråret bliver de første knopper på træet grønne og det er altid blomsterknopper. Bladknopperne følger en uge eller to senere.

Beskæring af æbletræ om sommeren

Fra juni til august kan du vælge at beskære æbletræet igen. Efter overdreven vinterbeskæring kan træet producere mange vanris. Det er hurtigtvoksende grene, der skyder lige op og er nemme at få øje på. Grenene kan tage meget energi fra træet og der kommer ingen blomster på vanris, hvilket selvfølgelig er en skam. Disse vanris kan fjernes med en god og ren beskæringssaks, så beskæringsarbejdet afsluttes hurtigt.

Beskæringsteknikker æbletræ

Beskæringsteknikker 

Der er flere beskæringsteknikker, du kan bruge til at holde dit æbletræ sundt. Nogle af de mest brugte teknikker er:

  • Foryngelsesbeskæring: Dette er en teknik, hvor ældre grene fjernes for at give plads til nye, sunde grene. Foryngelsesbeskæring kan hjælpe med at forbedre træets struktur og øge frugtudbyttet.
  • Vedligeholdelsesbeskæring: Dette er en almindelig beskæringsteknik, der involverer fjernelse af døde, beskadigede eller syge grene for at bevare træets sundhed. Beskæring af vanris er også en del af vedligeholdelsesbeskæring.
  • Topiary: Dette involverer beskæring af træet til en bestemt form for at forbedre dets form. Tilstrækkelig plads mellem grenene sikrer færre sygdomme og skadedyr.

Inden du går i gang, skal du nøje overveje formålet med at beskære dit æbletræ.

Pleje af æbletræ efter beskæring

Det er vigtigt at give dit æbletræ lidt ekstra næring efter beskæring. Vælg en organisk gødning som fx ECOstyle universalgødning og du vil opleve, at dit æbletræ vil komme sig hurtigere efter beskæringen. Derudover er beskæringsbalsam nyttig, hvis du har beskåret store grene væk, da det er med til hurtigt at forsegle sårene. På denne måde forebygger du sygdomme og skadedyr.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account