Hvilken have drømmer du om?
Få din drømmehave med ECOstyle
Hvorfor klør myggestik? Hvor længe lever myg og hvordan undgår man dem? Find ud af det lige her.
Orden: diptera (tovinger).
Vi kender den alle. Hver sommer dukker den op med sin irriterende summen og efterlader kløende stik overalt på kroppen. Myggen er nok sommerens mest irriterende og forhadte lille insekt.
Overordnet set er myg en gruppe af insekter, der udgør ordenen Diptera (tovinger) sammen med fluer. Myg består af ca. 20 familier, men den familie, det skal handle om her, er stikmyg. Det er nemlig stikmyg, vi hver sommer bander og svovler over.
I denne artikel om stikmyg kan du læse:
Stikmyg opholder sig især, hvor det er fugtigt fx i nærheden af søer, vandløb og vandhuller. Det er nemlig her, mange af dem lægger deres æg.
Du kan dog støde på dem mange steder, bl.a. i skoven, haven, parker m.m.
Stikmyg er små tovingede slanke insekter, der er ca. 3-8 mm lange. De er derfor ikke særligt store og ofte vil du høre deres summen et stykke tid før, du får øje på dem.
Deres munddele er trukket ud i en lang snabel, som de bruger til at stikke og suge med.
Stikmyggen har også lange antenner, som den bruger til at lytte og lugte med. Hannernes antenner er, til forskel fra hunnernes, buskede og kan være fjeragtige.
Stikmyg er kendt for at suge vores blod og efterlade kløende myggestik. Faktisk er det dog kun hun-myggen, der suger blod. Det kan hun gøre op til 20 gange i sin levetid alt efter art. Han-myggen er i stedet mere fredelig og lever af nektar fra blomsterplanter. Det skyldes, at det ikke kræver så meget energi og næring at danne sæd, som det gør at danne æg. Derfor ved du altid, at det er en hun-myg, hvis den stikker dig.
Hun-myggen tiltrækkes af vores kropslugt, varme og udåndingslugt. Det betyder også, at når vi sveder mere pga. varmen, så er der større risiko for at tiltrække myg. Hun-myggen bruger sine antenner til at lugte med - og hun kan faktisk lugte os på op til 50 meters afstand. Den distance flyver hun gerne for at få en tår blod.
I foråret forvandler myggens larver sig til voksne myg. Fra maj til august måned parrer de sig, hvorefter hannerne dør. Hun-myggene skal først nå at lægge æg, inden hun også dør.
En voksen myg lever derfor generelt lige under 2 måneder.
Fra maj til august måned parrer stikmyggene sig. Hannerne dør efterfølgende, men hun-myggen skal nå at lægge æg, inden hun dør. Derfor begynder hun nu at stikke. Det er især omkring solnedgang og i morgentimerne, at hun-myggens sult er størst. Det skyldes, at luften på dette tidspunkt er mest fugtig. Vand og fugtighed er nemlig en nødvendighed for stikmyggens overlevelse. Stikkeaktiviteten starter i maj og slutter i august.
Skovmyggen er den art at stikmyg, vi oftest møder. De lægger ikke deres æg direkte på vandoverflader, men i små udtørrede lavninger, som fyldes med vand om vinteren. Æggene kan tåle udtørring op til et år, så hvis fordybningen ikke fyldes med vand samme vinter, kan æggene godt overleve den efterfølgende vinter.
I det tidligere forår klækker æggene til vandlevende og lemmeløse larver. Larverne har bagerst på kroppen et eller flere ånderør, som de "hænger" i fra vandoverfladen, når de er i hvile. Det er dog ikke alle stikmyg-larver, der har et ånderør. Disse larver ligger i stedet parallelt med vandoverfladen.
Larverne lever af plankton, som de filtrerer fra vandet. Efter nogle uger forpupper larverne sig og forvandles i løbet af nogle dage til en voksen stikmyg.
Der findes dog også nogle enkelte arter af stikmyg, der overvintrer indendøre som voksne. Disse kendes som husmyg. Forstyrres de under deres overvintring kan de godt stikke og du kan derfor godt få myggestik om vinteren.
De fleste mennesker er ikke fan af myg. Det skyldes bl.a. den irriterende summende lyd og mest af alt de kløende myggestik, som hun-myggen efterlader.
Og, hvorfor klør myggestikket så? Når hun-myggen stikker dig, starter hun med at sprøjte et protein ind, der forhindrer blodet i at størkne. Det gør hun, så hun bedre kan suge blodet op og fordøje det.
Det er dette protein/giftstof, der efterlader kløe.
Inden hun forlader dig, suger hun dog en del af giftstoffet med op igen. Derfor kan det godt betale sig, at lade myggen suge færdig, da myggestikket eftersigende skulle klø mindre jo mindre giftstof, der er tilbage i blodet.
Den mest simple måde at undgå myggestik (eller i hvert fald at minimere antallet), er ved at beskytte din hud med tøj. Når du dækker huden til, har myggen nemlig sværere ved at stikke dig.
Myg elsker fugtige og varme steder, som fx søer og vandløb. Undgå myg ved at holde dig væk fra disse steder.
Vil du undgå myg i fx børneværelset, kan du med fordel sætte en ultralydsskræmmer op. Den udsender forskellige lyde, tryk og frekvenser, som forstyrrer hun-myggene og gør det uudholdeligt for dem at være i rummet.
Læs mere her: MyggeFri Ultralydsskræmmer
Kan du godt lide at sove med vinduerne åbne? Undgå myg, når du gerne vil sove og sæt et myggenet op over sengen eller i vinduet.
Du kan også bekæmpe myggene med InsektFri spray. Sprøjt nøjsomt InsektFri spray direkte på myg, når du får øje på dem. Sørg for at dække myggene grundigt.
Læs mere her: InsektFri spray - en spray mod myg
Myg tiltrækkes af lugt, så hvis du er svedig og gerne vil undgå myg, kan det være en god idé at tage et bad og vaske lugten væk. Ellers risikerer du at tiltrække myg.
Få din drømmehave med ECOstyle