Katte | ECOstyle

Katte: Har du problemer med uønskede katte på din grund?

  • , skrevet af Nikki Lund
Katte: Har du problemer med uønskede katte på din grund?

Katten er blandt danskernes yndlingskæledyr, men modsat hunden er den ikke på samme måde afhængig af os. Det forholdsvis selvstændige liv betyder også, at katten ofte bevæger sig ind på områder, hvor den ikke er velkommen.


Katte (Felis Catus)

Familie: Felidae (kattefamilien).

Katten er en sand lille mesterjæger, som er både elegant og egenrådig, men også super kælen. Selvom katten er blandt vores yndlingskæledyr, er det nok også et af de dyr i verden, der skiller vandene mest: du enten hader eller elsker den.

I flere tusinde år har katten, eller tamkatten, været tilknyttet mennesker. Faktisk helt tilbage fra oldtiden har vi mennesker holdt katte som husdyr. Allerede 2.000-1.500 f.Kr. blev den første vildkat tæmmet i Egypten og senere kom den til Europa med romerne.

I denne artikel om katte kan du læse:

  • Kattens kendetegn.
  • Levesteder for katte.
  • Katten er ikke et flokdyr.
  • Hvordan kommunikerer katte med hinanden?
  • Hvor mange killinger kan en kat få?
  • Katten i økosystemet.
  • Menneskelig relation til katten.
  • Sådan skræmmer du uønskede katte væk fra din grund.

kattens kendetegn

Kattens kendetegn

Tamkatten tilhører familien Felidae (kattefamilien), som består af ca. 40 arter heriblandt løver, puma og los. Når du ser på katten, der det da også tydeligt at se, at den er i familie med bl.a. løver og tigre, da de har mange af de samme træk.  

Ligesom dens familiemedlemmer har katten en fleksibel og kompakt krop, lange slanke ben med poter og skarpe kløer, der kan trækkes tilbage. Katten har lange knurhår på hver side af snuden, som den bruger til at føle med. Bagpå har den en lang og fleksibel hale, som den bruger til at balancere med.  

En typisk huskat bliver over 45 cm lang og vejer mellem 4-5 kg. Både størrelse og vægt varierer dog efter race, fx kan en Main Coon veje helt op til 11 kg. Også pelsens farve og længde varierer efter katteracen.

Levesteder for katte

Katten er et af vores yndlingskæledyr og alt efter, om det er en inde- eller udekat, bor den i huset, skuret, stalden m.v. Det er dog ikke alle katte, der lever som vores kæledyr. Der findes også vildkatte, som lever vildt i natur og by.

Katten er ikke et flokdyr

Der er mange, der vil beskrive katte som arrogante dyr, særligt når de sammenlignes med det endnu mere populære kæledyr; hunden. Men når katte fremstår arrogante, skyldes det egentligt bare, at de ikke er flokdyr (ligesom hunden) og derfor ikke indordner sig efter en leder - uanset om det er et menneske eller en anden kat.  

I stedet er katte meget territoriale, hvilket betyder, at de knytter sig til det sted, de bor.

Hvordan kommunikerer katte med hinanden?

Katte er som beskrevet meget territoriale og gør derfor meget ud af at afmærke deres territorium. Når katte afmærker deres territorium, sker det bl.a. med feromoner (duftstoffer), som de afsætter fx ved at gnide deres hoved på ting eller gennem duftkirtler på deres poter. De kan også markere deres territorium med urin, når de tisser på ting, eller ved at lave synlige markeringer, som fx at kradse på ting. Det er alle markeringer, de bruger til at sige "det her er mit territorie, her vogter jeg" til andre katte, der måske vover sig ind på deres territorie.  

Selvom man måske skulle tro, at katte kommunikerer til hinanden med deres miav, så er det ikke tilfældet. Katte kommunikerer primært med hinanden med duftstoffer eller andre lyde, som hvæsen og knurren. Det er kun killinger og mødre, der kommunikerer ved at miave til hinanden.  

Voksne katte miaver dog til os mennesker for at få hjælp og opmærksomhed. De beholder deres killingeadfærd overfor os mennesker, fordi de har lært, at vi reagerer på deres miaven.  

Hunkatte har dog tendens til at miave ekstra meget, når de er i løbetid.

Hvor mange killinger kan en kat få?

Hunkatte er i løbetid ca. hver 3. uge i 4-8 dage ad gangen. Hun er drægtig i 2 måneder og kan få 1-8 killinger.  

Tip: du kan undgå at få killinger ved at få din kat neutraliseret, uanset om det er en hunkat eller hankat.

Katten i økosystemet

Katte er sande mesterjægere og både deres syn og høresans er faktisk bedre end hos hunde. Deres skærpede sanser skyldes, at katte oprindeligt har levet af at fange og spise mus og andre smådyr, som kan være svære at fange.  

Selvom katten er blevet tæmmet og gjort til husdyr for flere tusinde år siden, er katte stadigvæk kødædende rovdyr. Derfor jager katte også, selvom de får masser af foder fra deres ejer. Ulig mange andre rovdyr, kan katte dog også finde på at jage, uden at være interesseret i at spise deres bytte.  

I Danmark har katten ikke nogle naturlige fjender. Kattens største fjende er derimod bilen og mange katte bliver hvert år påkørt af biler.

katte som kæledyr

Menneskelig relation til katten

De fleste katte lever i forbindelse med mennesker, enten som kæledyr eller staldkat for at fange mus.  

Katte vandrer dog vidt omkring, når de jager og det er derfor ikke ualmindeligt at få besøg af fremmede katte på sin grund. Det kan føles generende at få besøg af en fremmed kat, særligt hvis de går på bilen, lægger sig i terrassemøblerne eller graver i blomsterbedet.

Sådan skræmmer du uønskede katte væk fra din grund

Skræm væk med vand  

Katte hader vand. Du kan derfor effektivt skræmme dem væk ved at sprøjte efter dem med vandslangen eller en vandpistol, når du ser dem på din grund.  

Skræm katte væk med duftposer  

Har du problemer med katte i fx carporten, kan du skræmme dem væk med 100% naturlige duftposer. Poserne dufter af fremmede rovdyr, som gør katten utryg og den vil derfor forsøge at undgå området fremover.  

Skræm katte væk med KatteFri  

Strø KatteFri udendørs, hvor kattene færdes. Når en kat færdes på området, får de KatteFri på poterne og når de slikker sig, får de den stærke og ubehagelige smag af KatteFri i munden. Den vil de forbinde med KatteFri lugten og de vil derfor forsøge at undgå stedet fremadrettet.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account