Edderkopper | ECOstyle

Edderkopper: Vrimler det med edderkopper i dit hjem?

  • , skrevet af Nikki Lund
edderkopper

Det er helt almindeligt at have edderkopper i hjemmet. Selvom de danske edderkopper er ganske harmløse, er det ikke en sjov affære, hvis du lider af araknofobi (fobi for edderkopper).


Edderkopper i Danmark

Orden: Araneae.

Selvom det er meget almindeligt med edderkopper i hjemmet, er det de færreste, der er glade for dem. Edderkopper kribler og krabler nemlig rundt i hjemmet og dukker op, når du mindst venter det.

I nogle lande kan edderkopper blive ret store og giftige, og i værste tilfælde kan et møde med en edderkop være dødbringende. Herhjemme i Danmark er de fritlevende edderkoppearter dog ganske harmløse. De største edderkoppearter her bliver omkring 10 cm i diameter - med udstrakte ben.

Edderkoppen er et af de dyr, vi mennesker frygter aller mest.

I denne artikel om edderkopper kan du læse:

  • Hvor mange edderkoppearter er der i Danmark?
  • Edderkoppens kendetegn.
  • Hvor lever edderkopper?
  • Hvordan spiser edderkopper?
  • Edderkoppens exoskelet.
  • Hvordan parrer edderkopper sig?
  • Er edderkoppen et nyttedyr?
  • Edderkopper i hjemmet.
  • Hvordan fjerner man edderkopper i huset?

Hvor mange edderkoppearter er der i Danmark?

Der findes ca. 540 forskellige arter af edderkopper i Danmark, som alle ser forskellige ud. Nogle edderkoppearter er buttede, slanke, farverige, store eller små. Selvom de forskellige edderkoppearter adskiller sig fra hinanden, er deres kropsbygning dog ens.

danske edderkopper

Edderkoppens kendetegn

Fælles for alle edderkopper er, at de ikke har noget egentligt hoved, men i stedet en forkrop. På forkroppen sidder edderkoppens 8 ben og i forenden sidder munden, giftkroge og 6-8 øjne. Ved edderkoppens mund sidder der yderligere 2 benlignende vedhæng, som kaldes pedipalper og har to primære funktioner: den ene er at fastholde byttet og den anden er under parring, hvor hannen bruger sine pedipalper til at fastholde hunnen med.  

På edderkoppens bagkrop sidder spindevorterne, som den bruger til at lave spindelvæv med.  

Benene på en edderkop er som regel meget behårede. Måske du tænker, at det er for at holde varmen, at edderkoppen har så behårede ben, men i virkeligheden er hårene faktisk sansehår, som edderkoppen bruger til både at høre, lugte, smage og føle med.

Hvor lever edderkopper?

Edderkopper findes i hele verden med undtagelse af Antarktis. Det er dog kun 540 ud af de i alt 46.000 forskellige edderkoppearter, der lever i Danmark.  

I Danmark lever edderkopper både ude i naturen og indendørs, og det er faktisk mere reglen end undtagelsen, at edderkopper flytter ind i huset. Du finder især edderkopper på loftet eller i kælderen - dér hvor vi mennesker kommer mindst.

Hvordan spiser edderkopper?

Edderkopper spiser andre insekter, som fx fluer og sommerfugle.  

De fleste edderkopper fanger deres bytte med spindelvæv, men der findes også edderkopper, der løber efter deres bytte. Fælles er dog, at alle edderkopper bruger gift til at lamme og dræbe deres bytte med. Giften kommer fra giftkrogene, der sidder på hver side af munden. Alle edderkopper, også de danske, er altså giftige. Der er dog kun meget få af de fritlevende edderkoppearter i Danmark, der kan bide igennem vores hud - og giften er heldigvis ufarlig for os.  

Når edderkoppen fanger sit bytte, gylper den en fordøjelsesvæske ind i byttet, hvorefter den suger saft og næring ud det. Nogle edderkopper pakker først sit bytte ind i silkespind og masserer det, så de får mest næring ud af det.

Edderkoppens exoskelet

Edderkoppen har et exoskelet, hvilket betyder, at dens skelet sidder udenpå. Derfor er dens hud hård, i modsætning til vores. Det betyder også, at edderkoppen ikke har et skelet inden i kroppen, ligesom os mennesker.  

Når edderkoppen skal vokse sig større, må den derfor smide sit exoskelet og lave et hamskifte. Når det sker, er edderkoppen i en kort periode helt blød og ekstra sårbar.  

Det er dog ikke hele edderkroppens krop, der udskiftes. Edderkoppens bagkrop er ikke pakket ind i et exoskelet og er derfor helt blød og elastisk. Det er herinde, tarmen ligger. Huden er elastisk, så den kan udvide sig, når edderkoppen har spist et stort måltid. Hunnens bagkrop er ekstra elastisk, så hendes æg kan modnes inde i bagkroppen. Hvis du ser en rigtig fed edderkop, er det derfor højst sandsyndligt en hun.

Hvordan parrer edderkopper sig?

Når edderkopper parrer sig, er det hannen, der opsøger hunnen. Det kan dog være en farlig affære for edderkopper, når de parrer sig - i hvert fald for hannen, som kan risikere at blive spist, hvis hunnen ikke er interesseret eller forveksler ham med et bytte.  

Hos nogle edderkoppearter, fx almindelig rovedderkop, giver hannen en gave til hunnen for at vinde hendes hånd. Hendes måde at acceptere hans frieri er ved at åbne gaven (som er et bytte) og spise den, altså udsuge insektet for næring. Imens udnytter hannen lejligheden til at overføre sin sæd til hunnen, men han skal være hurtig, da hun stadig kan nå at ændre mening! Hannens sæd udskilles fra bagkroppens underside og herfra overfører han den til sine pedipalper, hvormed han overfører sædpakken til hunnens sædgemme. Her gemmer hunnen sæden, indtil hun skal bruge den til at befrugte sine æg og edderkoppenes reproduktion sker derfor indirekte.  

Efter befrugtningen er der mange hun-edderkopper, som pakker æggene ind i silke, der med tiden bliver dækket af andet materiale. Silkebeholderne med æg bærer hunnen enten rundt på eller hænger i spind, som hun skarpt bevogter.

Er edderkoppen et nyttedyr?

Det er de færreste, der er glade for edderkopper og de er derfor ikke ønsket i hjemmet. Hvad, de færreste dog ved, er, at edderkopper er nyttedyr. Edderkopper spiser rigtig mange forskellige insekter, fx fluer og det kan derfor være praktisk at lade edderkopper bo i hjemmet.

Edderkopper i hjemmet

Der findes 540 forskellige arter af edderkopper i Danmark, men det er heldigvis langt fra dem alle, vi støder på i hjemmet.  

De mest almindelige edderkopper, vi møder, er stor husedderkop, fedtedderkop, mejeredderkop (ej at forveksle med ægte mejere, som ikke er edderkopper), grotteedderkop, tæppespindere, skovkartespindere og museedderkop.  

Uanset hvad du stiller op, bliver du aldrig helt fri for edderkopper i hjemmet, da de kan komme ind alle vegne og er gode til at gemme sig.

hvordan fjerner man edderkopper fra huset

Hvordan fjerner man edderkopper i huset?

Støvsug grundigt  

Med grundig støvsugning kan du minimere mængden af edderkopper i hjemmet. Sørg for at støvsuge grundigt i alle hjørner, revner og sprækker, og husk at støvsuge spindelvævet med - også under møblerne, som er gode gemmesteder for edderkopper.  

Skræm edderkopper væk med ultralyd  

Vil du undgå edderkopper i fx stuen, kan du med fordel sætte en EdderkoppeFri ultralydsskræmmer op. Ultralydsskræmmeren udsender forskellige lyde, tryk og frekvenser, som forstyrrer edderkopperne og gør det meget ubehageligt for dem at være i rummet.  

Bekæmp edderkopper med FlueFri spray  

FlueFri spray virker hurtigt og effektivt mod edderkopper. Sprøjt nøjsomt FlueFri spray direkte på edderkopper og æg, når du får øje på dem. Sørg for at dække både edderkopper og æg grundigt.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account