Det skal du vide, inden du anlægger et blomsterbed | ECOstyle

Det skal du vide, inden du anlægger et blomsterbed

  • , skrevet af Nikki Lund
Det skal du vide, inden du anlægger et blomsterbed

Skal du anlægge et nyt blomsterbed i haven? Så hjælper vi dig godt i gang med alt det, du skal vide, inden du går i gang.


Det er skønt med blomster i haven og mulighederne er mange, hvis du står og skal anlægge et nyt blomsterbed. Gør dig selv en tjeneste: følg vores gode råd og lav lidt research, inden du går i gang. Udover at det gør arbejdet nemmere for dig selv, er der også større sandsynlighed for, at du lykkes med dine nye blomster. Det er nemlig ikke lige meget, hvilke planter du vælger til dit bed, eller hvor du vælger at placere det.

Hvornår er det bedst at anlægge et blomsterbedHvornår er det bedst at anlægge et blomsterbed?

Som udgangspunkt kan du anlægge dit bed hele året rundt, så længe der ikke er frost. Det er dog væsentligt nemmere for dig at anlægge dit nye blomsterbed i foråret eller efteråret, når temperaturerne er lunere og der er mere sollys.

Om sommeren er temperaturerne ofte meget højere og det er mere sparsomt med regnen. Det kræver derfor noget mere arbejde af dig, hvis du vælger at anlægge dit bed om sommeren, fordi du hele tiden skal holde jorden let fugtigt. Ellers får dine nye planter svært ved at skabe et stærkt rodnet og kan i værste tilfælde gå ud, inden du når at få ret meget glæde af dem.

Skal du anlægge et rosenbed med barrodsroser, er det optimale tidspunkt for udplantning dog i efteråret.

Hvor skal jeg placere mit blomsterbed?Hvor skal jeg placere mit blomsterbed?

Placeringen spiller en vigtig rolle, når du skal anlægge et nyt blomsterbed og det er derfor vigtigt at tænke over, hvis du drømmer om at dyrke specifikke sorter.

Fx er det ikke alle blomster, der trives lige godt i direkte sol og derfor foretrækker en mere skyggefuld placering. Andre blomster foretrækker at stå i læ, mens andre er mere hårdføre. Desuden kan jordforholdene i din have også være afgørende for hvilke blomster, der vil trives.

Vi anbefaler derfor, at du bruger lidt tid på at undersøge bedets placering inden anlægning. Så ved du bedre, hvad du skal gå efter, eller hvilke spørgsmål du skal stille, når du er ude og handle blomster.

Vælg det rigtige ambitionsniveau til dit blomsterbed

En væsentlig ting at overveje, inden du anlægger dit blomsterbed, er, hvilket ambitionsniveau du har for det - og om det harmonerer med din tid og lyst til at passe det.

Inden du beslutter dig for, om det skal være stort eller småt eller indeholde planter, der kræver særlig pleje, så overvej med dig selv, hvor meget tid og lyst du har til at passe det.

Orker du ikke at bruge for meget tid og vil du helst bare have et nemt blomsterbed? Så er det en god idé at vælge nemme planter, der ikke kræver så meget pleje, fx høstanemone, lavendel og silkepæon, eller anlægge et mindre blomsterbed.

Planter til blomsterbed Valg af planter til blomsterbedet

At vælge planter til bedet er nok den sjoveste del af arbejdet, men også en af de vigtigste. Det er nemlig ikke lige meget, hvilke planter du vælger til dit blomsterbed.

Overvej med dig selv, om du gerne vil have et bed med flere forskellige blomster, eller om det fx skal være et rosen- eller rhododendronbed. Vil du gerne have et bed med flere forskellige blomster, kan du med fordel vælge nogle med forskellige blomstringstider. Så har du flotte og farverige blomster året rundt.

Drømmer du om et bed, der mere eller mindre passer sig selv, er det en god idé at vælge løgplanter, som fx tulipaner, liljer og snepryd, eller stauder, som fx akeleje, storkenæb og fingerbøl.

Vælg også gerne blomster med forskellige højder, så du får et dynamisk og levende blomsterbed at kigge på.

Hvilken jord er bedst til blomsterbedHvilken jord er bedst til blomster?

Anlægger du dit nye blomsterbed i et stykke af plænen, er det nok at fjerne græsset og de øverste par centimeter af jorden.

Når du anlægger et nyt bed, er det altid en god idé at løsne jorden og tilføre gødet købejord eller kompost. Du kan bruge en spade eller en fræser til formålet.

Er jorden meget sandet, er det en god idé at tilføre ler, så jorden bedre kan holde på vandet. Omvendt, er jorden meget leret er det en god idé at blande den med sand, så der er et godt luftskifte. Det gælder derfor om at forbedre jorden, så den er tilpas sandet og leret.

Sådan planter du nye planter i dit blomsterbed

Inden du begynder udplantningen, er det en rigtig god idé at tage alle dine nye planter og placere dem oven på jorden. Så kan du nemmere få en fornemmelse at dit nye bed og se, hvad der fungerer bedst.

Når du har besluttet dig for, hvordan dit nye bed skal se ud, er det vigtigt at du forbereder dine nye planter på udplantningen. Stil planterne i en spand med vand, imens du graver hullet. Fyld det nye hul med vand, så jorden bliver fugtet inden, og sæt planten i hullet, så snart vandet er forsvundet. Planten skal stå i samme dybde, som den gjorde i potten. Fyld op med jord og gerne kompost.

Sørg for at vande dine nye planter flittigt i de første uger, så de ikke tørrer ud. Hold gerne jorden let fugtig. 

 

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account