Har du brændenælder i haven? | ECOstyle

Brændenælde: Har du brændenælder i haven?

  • , skrevet af Nikki Lund
brændenælde

Vidste du, at du kan bruge brændenælde i mad? Læs om brændenælder i denne artikel og se, hvordan du kan blive fri for dem.


Brændenælder

Familie: Urticaceae (Nælde-familien).

Av! De fleste børn og voksne er blevet brændt af en brændenælde - og det kan både svie, kløe, gøre ondt og give et brændenælde udslæt. Derfor har vi også døbt den "brændenælde", fordi vi "brænder" os på den.

I Danmark har vi to arter af brændenælder; Stor nælde og Liden nælde, hvor Stor nælde er den mest almindelige.

I denne artikel om brændenælder kan du læse:

  • Brændenældens udseende.
  • Levesteder for brændenælder.
  • Adfærd for brændenælder.
  • Brændenælder i haven.
  • Rolle i økosystemet.
  • Brændenælde i mad.
  • Er du blevet brændt af en brændenælde?
  • Sådan kommer du af med brændenælder.

Brændenælder i haven stor nælde

Brændenældens udseende

Brændenælder har ru, firkantet stængler besat med hår. Bladene sidder overfor hinanden og er stærkt savtakkede, som du kan se på billedet. De har desuden små brandhår.  

Brandhårene er lige så spidse som en kanyle og det er også dem, man brænder sig på, når man rører en brændenælde. Hårene knækker nemlig let og bliver så skarpe, at de efterlader et lille brændenælde udslæt på huden. Inden i brandhårene findes en række giftstoffer, som sprøjtes ind i brændenælde udslættet og giver den brændende smerte. Selvom det er virkelig ubehageligt at blive brændt af en brændenælde, er det ikke farligt, medmindre du selvfølgelig er allergisk.  

Stor nælde er den største af brændenælderne og kan blive op til 2 m høj. Liden nælde er noget mindre og bliver ca. 50 cm høj. Hos Stor nælde er bladene mørkegrønne og bliver helt op til 20 cm lange, mens Liden nældes blade er lysere og mere blanke end hos Stor nælde. Bladene hos Liden nælde er også mindre (op til 6 cm lange) og er mere afrundede og ovale, hvor Store nældes blade er mere aflange, ovale og spidse.

Levesteder for brændenælder

Brændenælder er meget almindelige at finde i det danske land.  

De vokser naturligt både i skove og på åbent land, ja faktisk overalt, bare der er næring nok. Brændenælden kræver næringsrigt jord, hvilket vil sige, at der skal være masser af fosfor og kvælstof tilgængeligt.  

Faktisk kan du finde brændenælder mange flere steder i dag end blot for 100 år siden. Det skyldes, at vores landbrug frigiver store mængder næringsstoffer med gødning, som brændenælderne er vilde med. Har du brændenælder i haven, er det derfor en indikator for, at jorden er velgødet.  

Når du støder på en brændenælde, er det ofte Stor nælde, da den er mere udbredt i Danmark end Liden nælde. Selvom den er noget større og kan se mere faretruende ud end Liden nælde, er det ikke noget, du skal være ked af; Liden nælde brænder nemlig noget værre end sin storebror.

Adfærd for brændenælder

Stor nælde er både flerårig og tvebo. Tvebo betyder, at der findes hun-planter og han-planter. Han-planten har strittende gullig grønne blomsterstande, mens hun-planten har mørkegrønne blomsterstande, der begynder at hænge, som frøene udvikler sig.  

Hos Liden nælder sidder han- og hun-blomster på samme plante og derfor kaldes planten en enbo. Han- og hun-blomsterne sidder i samme blomsterstand på planten og er fordelt således, at der er få han-blomster og mange hun-blomster.  

Brændenælder blomstrer fra juni til september og bestøvningen sker med vindbestøvning. Derfor er blomsterne i vores øjne nok også lidt kedelige, da de er uden pynt og farve. Men det er fordi, brændenælderne ikke behøver at tiltrække insekter til bestøvning, men i stedet bruger vinden.  

Brændenælders frugt er en nød. Det betyder, at hun-blomstens frugtblade er blevet hårde og er vedvarende. De hårde frugtblade, der fungerer som en skal, beskytter frøene indeni.

Sommerfugl brændenælder i haven

Brændenælder i haven

Det kan være en træls affære at have brændenælder i haven. De er ubehagelige og svære at fjerne, fordi de brænder og vokser så kraftigt, at andre planter nærmest ikke kan komme til. Især Stor nælde kan være svær at komme af med igen, fordi den sætter så store rødder.  

Men brændenælder har også deres fordele. Brændenælder tiltrækker nemlig nyttedyr til haven. De er vært for bladlus og så sætter de blade tidligt. Det betyder, at bladlusenes fjender kan opformere sig på brændenælderne, hvor de til at starte med vil leve af de bladlus, der lever på nælderne. Senere på foråret og hen på sommeren, kan de samme nyttedyr spise af de bladlus, der måtte komme på havens andre planter.  

Hvis du gerne vil tiltrække nyttedyr til din have, som fx sommerfugle, er det derfor en god idé at lade et lille stykke af haven gro vildt og til med brændenælder. Du kan også følge vores andre tips til en insektvenlig have.

Rolle i økosystemet

Brændenældernes brandhår er plantens forsvar. De ønsker naturligvis ikke at blive spist og brænder derfor dem, der forsøger.  

Der er dog nogle dyr, som har fundet ud af at undgå at blive brændt. Det er bl.a. snegle og larver, som trives i brændenælderne. Faktisk lægger nogle af vores smukkeste sommerfuglearter æg på brændenælder. Når larverne udklækkes, lever de godt af brændenældernes meget næringsrige blade. Også mariehøns er glade for brændenælder. De overvintrer nemlig i de tørre brændenældestængler.

brændenælde i mad brændenældesuppe

Brændenælde i mad

Brændenælder i haven behøver ikke kun at være til gene. I stedet for at tænke på brændenælde udslæt, kan du fokusere på brændenældernes gode og sjove anvendelsesmuligheder.  

Du kan fx lave brændenældevand, som kan bruges til at gøde havens andre planter, men vidste du, at du faktisk også kan bruge brændenælde i mad? De er lækre at spise og indeholder en masse gode vitaminer; både vitamin A, B, C og D. Du kan også bruge brændenælde i pesto, supper, te, frikadeller, pandekager og meget meget mere.  

Husk at tilberede brændenælderne rigtigt inden brug - det er eksempelvis en god idé at koge dem først.  

Undgå desuden at plukke dem på trafikerede steder og husk at bruge handsker, når du plukker brændenælder. Så undgår du nemlig at blive brændt og få brændenælde udslæt.

Er du blevet brændt af en brændenælde?

Hvis du er blevet brændt af en brændenælde, kan du prøve at skrabe det ramte område på huden med et kreditkort. Kanten på kreditkortet kan nemlig skrabe de små afknækkede brandhår væk.  

Du kan også prøve at smøre mælkebøttesaft eller spyt på dit brændenælde udslæt, da det kan være med til at lindre svien.

Sådan kommer du af med brændenælder

Forebyg brændenælder  

Du kan forebygge brændenælder på flere måder - det behøver ikke at være svært. Det gælder egentligt bare om at vælge den metode, der passer bedst til dig.  

Læs mere her: Få 6 gode råd mod ukrudt  

Fjern dem, mens de er små  

Den letteste måde at slippe for brændenælder i haven, er ved at trække dem op, mens de er små, hvilket er i starten af havesæsonen.  

Hvis de allerede har nået at vokse sig store, er det vigtigt at fjerne dem, inden de blomstrer. Hvis de allerede har nået at vokse sig store, er det vigtigt at fjerne dem, inden de blomstrer. Ellers når de at sprede en masse frø og så bliver problemet kun større næste år.  

Udpin brændenælderne  

Har du mange store brændenælder i haven, kan du vende jorden med brændenælderne med en greb. Så bliver brændenælderne kvalt og dør. En anden mulighed er at klippe dem helt ned gentagne gange. Det vil udpine brændenælderne og så kan andre planter lettere tage over.  

Bliv fri for brændenælder med UkrudtsFri  

Sprøjt nøjsomt UkrudtsFri direkte på brændenælderne og sørg for at dække planten grundigt. UkrudtsFri er baseret på naturlige aktivstoffer. Det virker på bare 3 timer og er hurtigt nedbrudt.

KLAR TIL MERE INSPIRATION? ECDS

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account