Har du problemer med padderok? | ECOstyle

Padderok: Har du problemer med padderok?

  • , skrevet af Nikki Lund
Padderok bekæmpelse

Padderok og ager-padderok er genstridige planter at få has på. Er din have fuld af disse ukrudtsplanter, kan du finde tips og tricks til padderok bekæmpelse i denne artikel.


Padderok (Equisetum)

Familie: Padderok (Equisetaceae).

Har du set en sjov leddelt urteplante, der ligner et lille juletræ? Den sjove plante her er en padderok. Padderok tilhører karsporeplanterne og er en gammel slægt, som hører under padderokfamilien. I Danmark findes der 8 arter, men den, vi nok oftest støder på, er ager-padderokken. Den findes nemlig overalt i landet - også i haven.

I denne artikel om padderok kan du læse:

  • Her finder du padderok.
  • Sådan ser padderok ud.
  • Hvordan spreder padderok sig?
  • Menneskelig relation til padderokken.
  • Sådan bærer du dig ad med padderok bekæmpelse.

Her finder du padderok

De forskellige arter af padderokker lever i forskellige plantesamfund, ofte på fugtig eller sumpet jord. Ager-padderok optræder overalt i landet og lever naturligt i skove, på strande og i skovmoser.  

Den trives dog også langs vejkanten eller i haven, hvis jorden er fugtig.

padderok

Sådan ser padderok ud

Padderokker har et sjovt udseende. Deres stængler er grønne og leddelte. Bladene er sammenvokset til skeder, som sidder som små mørke og spidse skæl i en krans omkring hvert led. Grenene er grønne og sidder også omkring leddene som en krans. Det får planten til at ligne et lille juletræ. De fleste arter er små, men elfenbenspadderok kan blive rigtig høj - helt op til 150 cm.  

Ager-padderok bliver 10-50 cm høj. Den er flerårig og har to slags skud; et forårsskud og et sommerskud. Forårsskuddet er brunligt, fordi det mangler klorofyl. Det har ingen sidegrene, men danner sporer i stande, der ligner aks. De visner allerede i maj måned. Sommerskuddet ligner et lille juletræ med grønne sidegrene, men danner ingen sporer. De står hele sommeren og visner i efteråret.

Hvordan spreder padderok sig?

Padderokker er flerårige, hvilket betyder, at de lever i mere end ét år. De formerer sig via sporer og rodskud.  

Sporerne spredes med luft eller regn og efter befrugtning, spirer en ny plante op. Planten kan nu danne en ny koloni af padderokker.  

Rodskud er en vegetativ formering, hvor der dannes nye planter fra en eksisterende plantes rod. Det betyder også, at hvis jordstænglerne knækker, så dør planten ikke. De knækkede jordstængler bliver blot til nye planter.

Menneskelig relation til padderokken

Padderokker er modstandsdygtige planter, der er svære at komme til livs. Skuddene er kraftige og ligger dybt og ødelægges jordstænglerne, bliver de afknækkede stykker bare til nye planter. Det gælder også ager-padderokken, som er en almindelig ukrudtsplante i de danske haver.  

Den modstandsdygtige padderok kan derfor være svær at komme af med i haven. Det kan tage flere år. Der findes heldigvis en række råd til, hvordan du kommer i mål med din padderok bekæmpelse.

Sådan bærer du dig ad med padderok bekæmpelse

Dræn jorden  

Padderok bekæmpelse kan være en besværlig omgang og synes nærmest umulig. Padderokker trives i fugtig jord, så en alternativ løsning kan være at dræne jorden. På den måde giver du nemlig padderokkerne ugunstige leveforhold.  

Grav padderokkerne op  

Vil du gerne af med padderokkerne, kan du grave dem op evt. med en greb. Undlad at bruge en skovl eller spade, da de højst sandsynligt vil ødelægge og knække jordstænglerne, der blot bliver til nye planter - og så giver padderok bekæmpelsen altså bagslag.  

Brænd padderokkerne væk  

Har du problemer med padderok mellem fliserne? Så kan du holde dem nede med en gasbrænder. Vær dog forsigtig, når du bruger den. Særligt ved bebyggelse og andre planter, samt i tørre perioder.  

Bliv fri for padderok med UkrudtsFri  

Sprøjt nøjsomt UkrudtsFri direkte på padderok og sørg for at dække planten grundigt. UkrudtsFri er baseret på naturlige aktivstoffer. Det virker på bare 3 timer og er hurtigt nedbrudt.

Klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account