Har du problemer med skvalderkål? | ECOstyle

Skvalderkål: Har du skvalderkål i haven?

  • , skrevet af Nikki Lund
skvalderkål

Skvalderkål breder sig hurtigt og kan være svær at komme af med igen, hvis den først har indtaget haven. Find tips og tricks til skvalderkål bekæmpelse i denne guide.


Skvalderkål (Aegopodium podagraria)

Familie: Apiacea (skærmplante-familien).

Skvalderkål. Elsket af få og hadet af mange. Haveejere især. Skvalderkål breder sig nemlig hurtigt og kan være svær at komme af med igen.

Den hvid blomstrende urt har dog ikke altid været hadet. I middelalderen blev den formentligt indført i Danmark af munke, som brugte den til behandling af Podagra (urinsyregigt), men også i madlavningen. Skvalderkål er nemlig også god i salater, da de unge skud har en pikant smag.

I denne artikel om skvalderkål kan du læse:

  • Sådan ser skvalderkål ud.
  • Hvor finder man skvalderkål?
  • Spredning af skvalderkål.
  • Sådan kan du bekæmpe skvalderkål.

bekæmp skvalderkål

Sådan ser skvalderkål ud

Skvalderkål kan blive op til 1 meter høj, men er som regel lavere.  

Den har en hul stængel, som er glat og furet. Bladene på skvalderkål er glatte, savtakkede og har en trekantet stilk. De nedre blade er 2-3 gange tredelte, mens de øvre er enkelt tredelte.  

Skvalderkål blomster er hvide med 5 kronblade og sidder i skærme. Blomster, som er radiærsymmetriske, bliver 2-3 mm brede og kronbladene er dybt kløvede.  

Dens frugt er 3-4 mm lang, mørkebrun med lyse ribber og æggeformet.

Hvor finder man skvalderkål?

Skvalderkål er meget almindelig i Danmark og kan vokse næsten alle steder. Man ser den ofte langs veje, ved beboelser, i parker og i skove især.

Spredning af skvalderkål

Skvalderkål er en flerårig urt. Den dukker op fra sidst i april til september og blomstrer fra juni til august måned.  

Det er dog ikke alle planterne, der blomstrer. Vokser skvalderkål i skygge, blomstrer den som regel ikke. Den har nemlig ikke brug for blomster til at formere sig. Skvalderkål formerer sig nemlig ved hjælp af vegetativ formering med de vandrette, ofte hvide, jordstængler. Formeringen er ukønnet og de nye skvalderkålplanter er genetisk identiske med moderplanten.  

Under tørre perioder vil man til tider se skvalderkål ligge slapt hen ad jorden. Det gør den, fordi saftspændingen i planten er faldet som et resultat af udtørring. Så snart det begynder at regne igen og planten atter kan optage vand, retter den sig op igen. Du har måske set lignende hos dine egne potteplanter, hvis du har glemt at vande dem.  

Går du en tur i de danske skove, vil du ofte se, at skovbunden er dækket af skvalderkål.  

Skvalderkålens formering er nemlig rigtig effektiv. Lynhurtigt spreder skvalderkål sig og overskygger de andre planter i nærheden. Derfor ender det ofte med, at skvalderkål udkonkurrerer andre planter, som ellers hører hjemme i skovbunden.  

Det er også spredningen, der gør den rigtig svær at få bugt med hjemme i haven. Men har man vilje, kan man godt komme urten til livs.

Sådan kan du bekæmpe skvalderkål

Slå græsset ugentligt  

Har du skvalderkål i græsplænen, skal du sørge for at slå græsset mindst en gang om ugen. På den måde holder du urten nede og udsulter den, så den til sidst forsvinder.  

Fjern skvalderkål med håndkraft  

Løsn jorden omkring skvalderkål planten og hiv dens hvide rødder op. Det er svært at få hele rodnettet op på en gang og arbejdet skal derfor gentages. Små skvalderkålsrodstumper kan nemlig sagtens blive til nye planter.  

Bliv fri for skvalderkål med UkrudtsFri  

Sprøjt nøjsomt UkrudtsFri direkte på skvalderkål og sørg for at dække planten grundigt. UkrudtsFri er baseret på naturlige aktivstoffer, virker på bare 3 timer og er hurtigt nedbrudt.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account