Hvilken have drømmer du om?
Få din drømmehave med ECOstyle
Rosenstråleplet er en svampesygdom, der som regel angriber roser fra sidst i juli. Læs, hvordan du forebygger rosenstråleplet og undgår de grimme pletter på bladene.
Familie: Dermateaceae.
Har du roser i haven? Så har du måske stødt på denne svampesygdom. Rosenstråleplet er nemlig en af de mest almindelige - og værste - sygdomme, som rammer roser.
Den angriber som regel sidst i juli måned, hvor den viser sig som mørke pletter på rosernes blade. Svampesygdommen kan få bladene til at falde af i utide og sommetider kan roserne stå helt uden blade allerede i det tidlige efterår.
Heldigvis vil blomster som regel ikke tage skade af rosenstråleplet, men stadig springe ud.
I denne artikel om rosenstråleplet kan du læse:
Rosenstråleplet ses på rosernes blade som mørke pletter, der varierer i størrelsen, men kan blive op til et par cm i tværmål.
Først ses angrebet som små olivengrønne pletter, der med tiden bliver mørkere og mørkere og til sidst sorte. Pletterne vil med tiden smelte sammen og danne store mørke plamager.
Omkring pletterne bliver det angrebne blad gult. Derfor vil man også med tiden se, at det førhen grønne blad nu er farvet med store gule og sorte plamager.
Når bladene får dette udseende, begynder de hurtigt at falde af.
Rosenstråleplet angriber kun roser. Denne art af svampesygdommen er nemlig specifikt knyttet til slægten af roser. Den angriber især bladene, men kan også ses på stænglen. Her bliver pletterne lilla.
Rosenstråleplet angriber som regel sidst i juli måned. Det skyldes, at der på det tidspunkt af sommeren er meget nattedug. Svampesygdommen trives nemlig i et varmt og fugtigt miljø. Hvis det har været en våd og regnfuld sommer, kan man også risikere angreb tidligere på sæsonen.
Rosenstråleplet overvintrer primært i nedfaldne blade og sommetider på stænglen.
Svampesygdommen producerer 2-cellede ukønnet svampesporer (konidier). Sporerne spredes til nye blade i foråret med vind eller vand i form af blæst og regn.
Har bladene været fugtige i flere timer, kan sporerne begynde at spire. Rosenstråleplet-sporerne spirer på bladet ved at danne kimrør, der vokser ned gennem plantevævet på bladet. Kimrørene udvikler sig til hyfer, som er lange tynde og fine tråde, der bruges til at suge næring fra bladet. Samtidig danner den nyudviklede svamp sporehuse (acervuli), som hele tiden vil producere flere sporer (konidier), så længe vejret er fugtigt. Sporerne spredes igen med vind eller regn til nye uinficerede blade, de kan angribe.
Når bladene falder af i efteråret, overvintrer rosenstråleplet i det døde løvfald eller på stænglen. Her danner den flere sporer, som på ny kan angribe roserne, når foråret atter kommer.
Især rosens ældste og nederste blade bliver hårdt ramt og falder hurtigt af.
Du kan mindske risikoen for rosenstråleplet betydeligt ved at vælge modstandsdygtige planter. En god sort, der er meget modstandsdygtig er fx Astrid Lindgren rosen.
Sørg for, at dine roser har næring nok ved at gøde dem moderat med en god organisk rosengødning. På den måde får du nogle sunde og robuste roser, der bedre kan stå imod sygdomme som fx rosenstråleplet.
Det er vigtigt, at dine roser får nok vand. Sørg derfor for at vande dine planter grundigt, når de trænger. Vær også opmærksom på at vande roser nede ved jorden. Vander du udover bladene er de fugtige og våde blade nemlig guf for svampesygdomme.
Med SvampeFri kan du forebygge rosenstråleplet eller inddæmme igangværende smitte, så dine andre roser ikke også får rosenstråleplet. Sprøjt SvampeFri blandingen på de roser, du ønsker at beskytte og sørg for at være grundig.
Du kan forhindre rosenstråleplet i at sprede sig yderligere ved at fjerne angrebne dele. Her gælder det om at være meget grundig og også fjerne blade på jorden, så angrebet ikke blusser op igen. Undgå at smide inficerede plantedele i komposten. Ellers kan svampesporerne sprede sig med luften igen.
Husk at fjerne nedfaldsblade i efteråret, da rosenstråleplettens sporer overvintrer i dem. Du mindsker derved spredningen, når du fjerner dem.
Få din drømmehave med ECOstyle