Problemer med skurv i pærer? | ECOstyle

Pæreskurv: Har dine pærer brune pletter?

  • , skrevet af Nikki Lund
pæreskurv

Pæreskurv er en meget almindelig plantesygdom, som angriber pæretræer. Har dine pærer mørke pletter, er de højst sandsynligt ramt af pæreskurv.


Pæreskurv

Slægt: Venturia pirina.

Pæreskurv minder om æbleskurv og stammer også fra samme slægt. De brune pletter pynter ikke just på frugterne, men er ganske ufarlige. Udover at danne brune pletter på frugten, kan de dog også skabe misdannelser.

I denne artikel om skurv i pærer kan du læse:

  • Sådan ser pæreskurv ud.
  • Hvor finder man pæreskurv?
  • Adfærd for skurv i pærer.
  • Menneskelig relation til pæreskurv.
  • Sådan forebygger du skurv i pærer.

pæreskurv brune pletter på pærer

Sådan ser pæreskurv ud

Som hos æbleskurven ses skurv på pærer også som mørke pletter.  

Pletterne kan dog godt se en anelse anderledes ud end hos æbleskurv. På pærer er de ofte mindre i størrelsen og de er skarpere afgrænset.

Hvor finder man pæreskurv?

Pæreskurv er meget artsspecifik og angriber derfor kun pæretræer. På pæretræerne angriber svampen både blade, grene og frugt.

Adfærd for skurv i pærer

Pæreskurv starter med at angribe i foråret, når vejret er fugtigt. Det første, der rammes af svampen er bladene og herefter frugter og træer. Hos pæretræer har angreb på grenene en større betydning end hos æbletræer. Hos pærer kan svampen nemlig overvintre i grenene. Oftest er det de unge grene, som rammes af skurv.  

Når grenen er angrebet af skurv, opstår der mørkegrå pletter, barken brister og får en ru overflade. Med tiden dør barken og sommetider dør hele grenen også. Angreb på bladene starter som en olivengrøn plet, først på undersiden og derefter på oversiden. Frugter, der rammes af pæreskurv, får mørke pletter og kan også få revner i frugtskindet. Det skyldes, at skindet beskadiges og ikke kan følge med frugtens udvikling. De ældre frugter kan også risikere at blive deforme pga. svampens tilstedeværelse. Ved kraftige angreb, eller hvis svampen har slået rod i det tidlige forår. kan frugter og blade risikere at falde af for tidligt.  

Pæreskurv overvintrer i nedfaldne blade og grene, men også i de angrebne grene.  

I foråret udvikler pæreskurv kønnede ascosporer i nedfaldsblade og grene og når vejret bliver fugtigt, modner de og spreder sig med vind og regn og angriber nye blade og grene. Når ascosporerne har etableret sig, vil der udvikles kondisporer, hvor sporerne udvikles enkeltvis på stilke. Disse sporer spredes også med vinden og smitter flere pæretræer i løbet af sommeren.

Menneskelig relation til pæreskurv

Pæreskurv er mest af alt et kosmetisk problem, fordi pletterne er overfladiske og ikke skader selve frugten. Selvom pærerne får de mørke pletter, er de stadig spiselige. Får pæreskurv tidligt fat, kan høsten dog forringes, hvis blomster, blade og frugter falder af før tid.

undgå pæreskurv

Sådan forebygger du skurv i pærer

Vælg modstandsdygtige pæresorter  

Du kan mindske risikoen for pæreskurv betydeligt ved at vælge modstandsdygtige sorter, som fx Conference og Concorde.  

Vælg en tør placering  

Et godt tip til at undgå pæreskurv er ved at vælge et tørt sted at dyrke dit æbletræ. Skurv trives nemlig bedst i et fugtigt miljø. Et tørt sted at plante sit æbletræ kunne fx være op ad en væg og under et tagudhæng.  

Fjern nedfaldsblade  

Husk at fjerne nedfaldsblade i efteråret, da en lang række svampesporer overvintrer i dem, bl.a. rustsvampe. Du mindsker derved spredningen, når du fjerner dem.  

Fjern angrebne grene  

For pæretræer især er det vigtigt at klippe grene af, som er angrebet af skurv. Pæreskurv overvintrer nemlig i grenene og spreder sig igen, hvis de ikke bliver fjernet.  

Forebyg skurv i pærer med SvampeFri  

SvampeFri hjælper dig med at forebygge pæreskurv. Sprøjt SvampeFri blandingen på de frugter, du ønsker at beskytte og sørg for at være grundig.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account