Problemer med skurv i kartofler? | ECOstyle

Kartoffelskurv: Har dine kartofler brune pletter?

  • , skrevet af Nikki Lund
kartoffelskurv

Kartoffelskurv er en meget udbredt bakteriesygdom, som angriber kartofler og andre rodfrugter som fx gulerødder og rødbeder. Har dine kartofler mørke pletter, er de højst sandsynligt ramt af kartoffelskurv.


Kartoffelskurv

Art: Streptomyces scabies.

Kartofler kan også blive ramt af de brune skurvpletter. Og selvom pletterne ligner dem på æbler og pærer, er det faktisk ikke helt det samme.

Skurven på kartofler stammer nemlig ikke fra en svamp, men en bakterie. Der findes også andre former for kartoffelskurv, nemlig pulverskurv, skorpeskurv og vadmelskurv.

I denne artikel om skurv i kartofler kan du læse:

  • Sådan ser kartoffelskurv ud.
  • Hvor finder man kartoffelskurv?
  • Adfærd for skurv i kartofler.
  • Menneskelig relation til kartoffelskurv.
  • Sådan forebygger du skurv i kartofler.

Skurv i kartofler

Sådan ser kartoffelskurv ud

Almindelig kartoffelskurv ses som brune, ru pletter, der enten ligger som en belægning ovenpå kartoffelskindet eller skaber et krater i kartoflerne.

Hvor finder man kartoffelskurv?

Almindelig kartoffelskurv er i modsætning til pære- og æbleskurv ikke artsspecifik.  

Derfor rammer bakterien ikke kun kartofler, men også andre rodfrugter som fx gulerødder og rødbeder. Kartoffelskurven angriber kun de underjordiske dele af rodfrugten, hvilket er stænglen og knolden.

Adfærd for skurv i kartofler

Almindelig kartoffelskurv kommer enten fra jorden eller med de kartoffelknolde, der bruges til lægning.  

Bakterien skulle efter sigende være i alle typer jord, men især i kalkholdig jord. Hvis koncentrationen bliver høj nok, udvikles der skurv. Det sker blandt andet, hvis man dyrker kartoflerne det samme sted år efter år.  

Bakterien angriber kartoflerne, så snart de er lagt. Den inficerer kartoflerne gennem naturlige åbninger, som fx kommer hvis man er for hårdhændet ved knolden inden eller under lægningen. Kartoflens modsvar til angrebet er at forsøge at lukke såret, fordi bakterierne generer kartoflens skind. Sårhelingen kan dog ikke vokse fuldstændig sammen og derfor opstår der ofte revner i kartoflen.

Menneskelig relation til kartoffelskurv

Kartoffelskurv er ganske harmløs for mennesker og kartoflerne kan sagtens spises trods lidt brune pletter eller revner.

forebyg kartoffelskurv

Sådan forebygger du skurv i kartofler

Vælg modstandsdygtige kartoffelsorter  

Modtageligheden overfor kartoffelskurv varierer meget fra sort til sort hos kartofler. Vælg derfor en mere modstandsdygtig sort fx Sava, hvis du gerne vil undgå skurv i kartofler.  

Undgå læggekartofler med skurv  

En vigtig ting i kampen mod skurv er, at sikre at knoldene, som skal lægges, er frie for skurv. Gå derfor læggekartoflerne grundigt igennem, inden du lægger dem.  

Behandl læggekartoflerne forsigtigt  

Kartofler er mere modtagelige overfor kartoffelskurv, hvis læggekartoflerne bliver beskadiget under opbevaring eller ved lægning. Sørg derfor for at passe godt på dem inden lægning, men også når du lægger dem.  

Husk sædskifte når du dyrker kartofler  

En vigtig tommelfingerregel er, at du ikke må dyrke dine kartofler det samme sted som sidste år. Jo flere år, der går mellem du dyrker kartofler det samme sted, jo bedre. Det er med til at minimere risikoen for en lang række plantesygdomme.  

Undgå at kalke for meget i køkkenhaven  

Eftersigende skulle bakterien være særdeles glad for kalkholdig jord. Undgå derfor at sprede kalk i køkkenhaven, eller der hvor du dyrker kartofler.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account