Har du alger på terrassen? | ECOstyle

Grønne alger: Er din terrasse grøn af alger?

  • , skrevet af Nikki Lund
Grønne alger på terrasse

Er alger planter? Hvorfor kommer der alger? Og kan man fjerne alger med eddike? Find ud af hvorfor der hvert år kommer alger og se, hvordan man fjerner alger fra terrasse lige her.


Grønne alger

Gruppe: Grønalger.

Du kender det måske: det er tid til sommerhygge på terrassen for hele familien, men hvad er nu det? Både fliser og træværk er grønne af alger og glatte at gå på.

Det grønne lag på fliser og træværk er alger, som hører under gruppen "grønalger". Grønalger består af flere tusinde forskellige arter af alger og dem det skal handle om her, kaldes luftalger.

I denne artikel om alger kan du læse:

  • Her finder du alger.
  • Det grønne lag er alger - sådan ser alger på terrassen ud.
  • Adfærd for grønne alger.
  • Er alger planter?
  • Algernes rolle i økosystemet.
  • Menneskelig relation til grønne alger.
  • Kan man fjerne alger med eddike?
  • Sådan bliver du fri for alger.

Her finder du alger

Alger lever, hvor der er skygge og fugt. Det kan fx være på land, sten, træ, fliser og tage. Du kan derfor finde grønne alger på rigtig mange forskellige typer af belægninger og overflader.

fjern-alger-på-fliser

Det grønne lag er alger - sådan ser alger på terrassen ud

Luftalger er meget små organismer. Selvom du godt kan se, at de er der, så kræver det alligevel et mikroskop at se deres rigtige former.

Alger findes i mange forskellige arter og i mange forskellige former, men fælles for dem alle er, at de er encellede. Det betyder, at hver alge kun består af én celle. Til sammenligning består et menneske af ca. 100 billioner celler!

Luftalger er som regel grønne. De grønne alger får deres farve af de to fotosyntetiserende stoffer klorofyl A og B, som også findes i planter. Nogle arter har en rødlig farve, fx Trentepholia, fordi den også har et rødt farvestof, som skinner mere igennem end de grønne.

Adfærd for grønne alger

De fleste alger får deres næring via fotosyntese. Også dem, der lever i vand. Det vil sige, at algerne omdanner sollys, CO2 og vand til glukose (sukker) og ilt, ligesom vi kender det fra planter.  

Algerne har altså brug for både vand og sollys for at vokse. Derfor vokser de også kun, når vejret er fugtigt. Selvom alger foretrækker fugt, er de dog rimelig hårdføre og tåler ekstreme forhold. Når vejret er tørt, dør de nemlig ikke, men går bare i dvale. Når det igen begynder at regne og vejret bliver fugtigt, vokser de videre.

Er alger planter?

Alger er ikke planter, selvom mange af os omtaler dem som det. Alger har været på jorden i mere end 200 millioner år og man mener faktisk, at grønalger er forfædre til planter. Men algerne er altså ikke selv en plante, selvom planter stammer fra dem, de er grønne og kan lave fotosyntese.

Algernes rolle i økosystemet

Det er ikke kun på fliserne, at du støder på alger. Du støder faktisk på dem mange flere steder, end du tror.  

Alger dækker nemlig over flere forskellige grupper af organismer. Når du går en tur på stranden eller svømmer i havet, støder du faktisk på dem hele tiden. Her møder du nemlig tang. Tang er det, man kalder makroalger. De alger, du finder på fliserne, er derimod mikroalger. De fleste mikroalger lever i fersk- eller saltvand, men nogle lever altså også oppe på land.  

Fælles for alger er, at de fleste laver fotosyntese. Dem i fersk- og saltvand er især en vigtig del af økosystemet, da de omdanner sollys og CO2 til ilt og organisk stof i form af sukker. Algerne bliver så spist og giver dermed energi videre til de dyr, der spiser dem. Alger er første led i fødekæden.  

Derudover frigiver alger ilt til atmosfæren, som vi, og mange andre organismer, bruger til at trække vejret med.  

Af de grunde kaldes alger også for primærproducenter.

Menneskelig relation til grønne alger

Alger på terrasse eller i indkørsel pynter ikke ligefrem. Udover at de ikke er særligt kønne at kigge på, kan alger også gøre terrassen glat som en skøjtebane.  

For mennesker er de grønne alger derfor ofte til gene. Selvom de er hårdføre, kan man heldigvis godt slippe af med dem igen.

Kan man fjerne alger med eddike?

Du må ikke fjerne alger med eddike. Eddike er ikke godkendt mod alger af Miljøstyrelsen og kan være skadeligt for miljøet og andre planter i haven.

fjern alger på terrasse

Sådan bliver du fri for alger

Alger kommer med vinden hvert år og du bliver derfor aldrig helt fri for dem. Du kan dog gøre flere ting for at forebygge og minimere algerne på terrassen.  

Få 6 gode råd mod alger på terrasse og i indkørsel. Uanset om du er til forebyggelse, knofedt eller gerne vil bekæmpe algerne, har vi samlet de mest effektive og lovlige metoder, du kan gøre brug af.

Klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account