Problemer med skurv i æbler? | ECOstyle

Æbleskurv: Har dine æbler brune pletter?

  • , skrevet af Nikki Lund
æbleskurv

Æbleskurv er en meget almindelig plantesygdom, som angriber æbletræer. Har dine æbler mørke pletter, er de højst sandsynligt ramt af æbleskurv.


Æbleskurv

Slægt: Venturia inaequalis.

Du har måske stødt på mørke brun-sorte ru pletter på dine æbler, pærer, kirsebær eller kartofler. De brune pletter pynter ikke just på frugterne, men de er faktisk ganske ufarlige. Udover at danne brune pletter på frugterne, kan skurv i æbler dog også føre til misdannelser.

I denne artikel om skurv i æbler kan du læse:

  • Sådan ser æbleskurv ud.
  • Hvor finder man æbleskurv?
  • Adfærd for skurv i æbler.
  • Menneskelig relation til æbleskurv.
  • Sådan forebygger du skurv i æbler.

skurv i æbler

Sådan ser æbleskurv ud

Æbleskurv er en af de mest almindelige plantesygdomme, som rammer æbler. Er dit æbletræ angrebet af æbleskurv, kan sygdommen både angribe blade, træ, samt frugter.  

Her ses den som olivengrønne til mørkebrune pletter og er let genkendelig.

Hvor finder man æbleskurv?

Svampesygdommen er meget artsspecifik, hvilket betyder, at den kun angriber æbler, hvoraf navnet "æbleskurv" kommer fra. På æbletræer kan svampen både ses på blade, frugter og bark.

Adfærd for skurv i æbler

De tidligste angreb af skurv kan ses på de nyeste blade, som sidder i såkaldte rosetskud. Skurv udvikles dog kun, hvis bladet har været fugtigt i en periode.  

Skurv spredes som ascosporer (sæksporehus) i foråret, når vejret er fugtigt. Især de første 3 timer efter en regnbyge spredes de fleste sporer. Hele vinteren har sporerne overvintret i nedfaldne blade eller i barken. Det er også her, at ascosporerne udvikles.  

Ascosporerne er svampens kønnede formering. Sporerne starter med at spire på de blade, de lander på, når bladet har været fugtigt i en periode. Længden på fugtighedsperioden afhænger af temperaturen. De mest optimale forhold er 16-22°C. Her bryder svampen igennem bladets overflade og etablerer sig. Det er den primære smitte og ligger grundlag for resten af sæsonens angreb af skurv.  

For dig betyder det, at du kan undgå at få skurv i æbler, hvis du undgår den primære smitte i foråret.  

Når ascosporerne har etableret sig, vil der udvikles kondisporer, hvor sporerne udvikles enkeltvis på stilke. Disse sporer spredes også med vinden og smitter flere æbletræer i løbet af sommeren.

Vidste du..

Æbler kan faktisk også smittes med skurv, EFTER de er blevet plukket og lagt på lager. Det kalder man lagersmitte.

Menneskelig relation til æbleskurv

Æbleskurv er mest af alt et kosmetisk problem, fordi pletterne sidder på overfladen. Træ og frugter tager sjældent reel skade. Selvom æblerne får mørke pletter, er de stadig spiselige. Faktisk siges det, at frugtkødet bliver endnu sødere under skurvpletterne, som et resultat af frugtens selvforsvar.  

Skurv kan godt få bladene til at visne før tid. Ved hårde angreb kan der også ske misdannelse hos frugten og den kan til tider revne. I værste tilfælde kan der være så mange pletter, at frugten bliver uspiselig - men derfor kan den sagtens stadig bruges til æblemost.

Sådan forebygger du skurv i æbler

Vælg modstandsdygtige æblesorter  

Du kan mindske risikoen for æbleskurv betydeligt ved at vælge modstandsdygtige sorter. Vælg sorter som fx Discovery, Filippa, Bramley og Rød Ingrid Marie.  

Vælg en tør placering  

Et godt tip til at undgå æbleskurv er ved at vælge et tørt sted at dyrke dit æbletræ. Skurv trives nemlig bedst i et fugtigt miljø. Et tørt sted at plante sit æbletræ kunne fx være op ad en væg og under et tagudhæng.  

Fjern nedfaldsblade  

Husk at fjerne nedfaldsblade i efteråret, da en lang række svampesporer overvintrer i dem, bl.a. rustsvampe. Du mindsker derved spredningen, når du fjerner dem.  

Beskær dit æbletræ rigtigt  

Beskæring er bedst i efteråret, når spredningen af skurv er slut. For æbletræer er det også vigtigt, at du beskærer kronerne, hvis de er blevet tætte. Tætte kroner holder nemlig bedre på fugten. Skab derfor lys og luft i træet med en god beskæring.  

Undgå at overgøde  

Det er vigtigt, at du undgår at overgøde dit æbletræ. Overgødskning skaber nemlig en kraftig løvvækst, som giver en tæt trækrone. Se vores store udvalg af organisk gødning.  

Forebyg skurv i æbler med SvampeFri  

SvampeFri hjælper dig med at forebygge skurv i æbler. Sprøjt SvampeFri blandingen på de frugter, du ønsker at beskytte og sørg for at være grundig.

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account