14 idéer til aktiviteter med børn i haven | ECOstyle

Ta' børnene med i haven: 14 idéer til hyggelige aktiviteter med børn i haven

 • , skrevet af Nikki Lund
sjove aktiviteter til børn i haven

Haven er det perfekte frirum for både store og små. Få inspiration til mange timer i haven med hyggelige aktiviteter for både små og store børn.


Hyggelige aktiviteter for store og små

Giv små og støre børn nye sjove oplevelser i jeres egen have - og meget gerne sammen med dig. Børnene vil rigtig gerne være sammen med dig og det er en god måde at hygge sig sammen på.

Når I er blevet trætte af at spille fodbold, lave sandkager i sandkassen og hoppe på trampolin, så er her mange flere spændende aktiviteter, som I kan hygge jer med.

14 idéer til hyggelige aktiviteter med børn i haven:

 • Lav jeres egen køkkenhave.
 • Lav bål i haven.
 • Plant blomster.
 • Invitér insekterne ind i jeres have med et insekthotel.
 • Byg en forhindringsbane.
 • Byg en hule.
 • Download aktivitetsbøger.
 • Lav en skattejagt.
 • Hold en konkurrence.
 • Læs en god bog eller spil et spil.
 • Sæt et telt op.
 • Picnic i haven.
 • Pynt haven med fine sten.
 • Sæt perlefigurer op.

hyggelige områder i haven

Lav hyggelige områder i haven

Lav jeres egen køkkenhave  

Lad børnene være med til at vælge og plante de grøntsager, frugter og bær, som I skal have i jeres køkkenhave. Skal det være nogle af de populære grøntsager som gulerødder, radisser og agurker? At være med til at så og se det vokse, gør enhver glad og stolt. Store som små. Det bliver helt sikkert også nemmere at få dem til at spise mere frugt og grønt, når de selv har været med til at dyrke det..  

Få 6 gode råd til køkkenhaven.  

Lav bål i haven  

Det er så hyggeligt at sidde rundt om bålet, mærke varmen fra flammerne og høre træet knitre. Har du ikke allerede en bålplads i haven, kan det virkelig anbefales at anlægge en. Så er I nemlig garanteret mange hyggelige timer i haven på en af de aller nemmeste måder. Ryd et stykke af plænen og sørg for, at bålstedet ikke står direkte op ad andre planter og træer. Placér sten eller fliser rundt i kanten og lav evt. jeres egne små siddepladser ud af træstubbe.  

Så er i snart klar til bålaftener med hele familien. Fortæl historier og bag jeres egne snobrød, pandekager, popcorn eller lav lækre s'mores - det er alle sikre hit blandt både børn, unge og voksne.  

Plant blomster  

Børn vil faktisk rigtig gerne hjælpe til i haven, så længe du bare har tålmodighed og sørger for at lave rammer, der kan gøre det til en fornøjelse for både store og små.  

I kan fx lave hver jeres sammenplantning eller lave nogle små blomsterbed, som tilhører den enkelte. Tag børnene med ud i jeres plantecenter og lad dem vælge lidt forskellige planter, som de gerne vil have i deres krukke eller bed. Når I kommer hjem, kan I hjælpes med at plante blomsterne i bedene og når bedene skal passes, kan børnene stå for at vande deres egne bed. Det vil helt sikkert være sjovt for jer alle at følge udviklingen i hinandens bed.

byg med børn

Det er sjovt at bygge sammen 

Invitér insekterne ind i jeres have med et insekthotel  

Insekthoteller er både gode for havens miljø og det er sjovt at følge med i hvilke insekter, der flytter ind. I kan købe et insekthotel eller endnu bedre: bygge jeres eget! Det er ikke så svært endda og det er et hyggeligt projekt for hele familien.  

Se, hvordan du bygger dit eget insekthotel.  

Byg en forhindringsbane  

Her er en sjov idé, som I kan få mange timer til at gå med: byg jeres egen forhindringsbane! Brug træstammer i forskellige højder til at gå på balancegang på, eller stil dem op og fra stamme til stamme. Hop over grene og dans limbo under dem. Lav huler og krav igennem dem. Læg større sten ud på banen og løb slalom gennem dem.  

Lad børnene komme på banen her - de har helt sikkert mange gode idéer til sjove forhindringer og byg banen sammen. Når den er færdig, kan I skiftes til at gennemføre den og give hinanden point for udførelse.  

Byg en hule  

Du behøver ikke at have en stor naturhave for at give børnene plads til at bygge hule. Har du en mindre have, kan I sagtens tage tæpper og dyner med ud i haven, som I kan bruge til at bygge en eller flere huler. Har I plads til det og mod på en større udfordring, kan I bygge hulen ud af træ, grene, blade og andre byggematerialer, som I kan finde i haven.  

Når hulen er færdigbygget, kan I bruge det som et afslappende frirum. Fyld hulen med bløde puder og find en god bog frem, så er der dømt hygge for både store og små. 

download aktivitetsbog til børn

Lad børnene løse opgaver

Download aktivitetshæfter  

ECOstyle har lavet et par forskellige aktivitetsbøger til de små med haven som tema. Print dem ud og lad dem hygge sig med at udfylde de små opgaver, imens de bliver klogere på haven og naturen.  

Download aktivitetshæfte om haven og halloween aktivitetshæfte.  

Lav en skattejagt  

Lav en skattejagt med poster rundt omkring i haven. Skattejagt er altid populært hos de mindre børn og samtidig kan de større søskende hygge sig med at lave skattejagten. I kan fx lave poster med dyre- og naturtema, så I sammen kan blive endnu klogere på den fantastiske natur, I kan finde lige ude i jeres egen have.  

Hold en konkurrence  

En sjov og underholdende måde at få tiden til at gå i haven, er ved at lave en konkurrence. Der er de klassiske konkurrencer: hvem kan hoppe i en sæk fra den ene ende af haven til den anden uden at falde og hvem kan løbe længst med en kartoffel på en ske?  

Og så er der de konkurrencer, som kan sætte nysgerrigheden og læringen i gang: hvem kan finde den største, mest farverige eller glatteste sten? Find 3 forskellige slags blade og nævn, hvilke træer de kommer fra. Hvem finder først 3 forskellige dyr og kan navngive dem? Det gør ikke noget, hvis I ikke kan genkende alle tingene - det gør kun legen sjovere, for nu kan I sammen blive klogere ved at google jer frem til svaret.

familiehygge i haven 

Råhygge for hele familien

Læs en god bog eller spil et spil  

Hæng en hængekøje op, bred et tæppe ud eller læg jer på græsset og læs en god bog sammen. Gå på skift med at læse og se, hvem der kan lave den sjoveste oplæsning. I kan også tage et spil med ud i haven og spil ludo, UNO eller et helt almindeligt kortspil.  

Sæt et telt op  

Et telt er et sikkert hit og især, hvis der følger en overnatning med. Husk lommelygten, så I kan lege med lyset, når det er mørkt - og selvfølgelig finde ind i huset, hvis det skulle blive nødvendigt midt om natten.  

Picnic i haven  

En nem måde at skabe en hyggelig aktivitet i haven er ved at holde en picnic. Bred et lækkert tæppe ud under fx et træ og lav en lækker picnickurv med sandwiches, frugt og måske lidt til den søde tand.  

I kan også tage nogle bøger med eller et spil kort, som I kan hygge jer med.

pynt haven med sten og perlefigurer 

Få børnene til at pynte haven 

Pynt haven med fine sten  

Tag en tur til standen og led efter sten og skaller, som I kan tage med hjem og male. I kan male skiltesten til køkkenhaven eller lade fantasien løbe løbsk og male mønstre, dyr, frugt eller noget andet abstrakt. Eller skriv jeres navne på dem.  

Tip: I kan også lime flere sten sammen og lave større figurer.  

Sæt perlefigurer op i haven  

Hyg jer med at lave perler. Det er ikke kun for små børn, de større børn vil også synes, at det er sjovt at være med til, når de først er kommet i gang.  

Når I er færdige, kan I sætte dem op i havens bede, hvor de pynter sammen med de flotte blomster. 

klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account