Sådan opbevarer du din høst - og får den til at holde længere – ecostyle-dk

Sådan opbevarer du din høst - og får den til at holde længere

  • , skrevet af Nikki Lund
Sådan opbevarer du din høst - og får den til at holde længere

Har du køkkenhave eller drivhus og elsker du bare at dyrke dine egne frugter og grøntsager? Lige så skønt det er at dyrke selv, lige så ærgerligt er det, når man ikke kan følge med til at få det spist. Få tips til opbevaring af dine hjemmedyrkede lækkerier her og undgå, at de går til spilde.


Undgå at din høst går til spilde

Der er ikke noget bedre end at sætte tænderne i hjemmedyrkede frugter og grøntsager. Det er dog ærgerligt, hvis man ikke kan følge med til at få dem spist og de så må gå til spilde. Har du din egen køkkenhave eller drivhus, kan høsten godt gå hen og blive en smule overvældende. Særligt sidst på sommeren, når høsten topper.

Det er derfor en rigtig god idé at overveje, hvordan du vil opbevare din høst. Med den rigtige form for opbevaring undgår du nemlig, at din høst går til spilde og du kan samtidig nyde den henover efteråret og vinteren. Men hvordan gør du så? Mulighederne er mange. Du kan fx opbevare en del af høsten i et køligt spisekammer eller lave skøn marmelade.

Her får du inspiration og gode råd til, hvordan du får mest muligt ud af din høst.  

Sådan opbevarer du din høst

Opbevar dine frugter og grøntsager i et spisekammer

Et spisekammer (også kaldet viktualierum) er kendetegnet ved at være mørkt og køligt, men samtidig frostfrit.

Har du et spisekammer eller et viktualierum, kan du sagtens opbevare noget af din høst der. Særligt 'hårde' frugter (fx æbler) og rodfrugt kan holde længe i et spisekammer. Husk at gå kasserne igennem løbende og fjern alt, der er råddent eller skimlet. Lader du det ligge, risikerer du nemlig, at det dårlige frugt og grønt fordærver resten.

Tip: I stedet for at smide de dårlige madvarer direkte ud, kan du fx smide de dårlige æbler og pærer ud til fuglene, så de kan få gavn af det. 

Frys eller tør frugter og bær

Frys eller tør din høst

Du kan med fordel fryse både bær, frugter og grøntsager ned. Det samme gør sig gældende med krydderurter. Inden du går i gang med nedfrysningen, er det en god idé at forberede de, så de er klar til brug, når du tager dem op igen. Skær fx frugt og bær i tern og brug dem direkte i smoothies, grød eller desserter.

Tørring er også en mulighed. Her er særligt krydderurter fabelagtige, men du kan også tørre både bær, frugt og grøntsager. De søde dele, som fx tørrede æbler eller hindbær, gør sig også rigtig godt som snacks elller i müsli til morgenmaden. 

Lav marmelade

Gå i gang med syltningen

Hjemmelavet marmelade og kompot er altså noget af det bedste. Har du mange bær og frugter i din høst, er det den helt oplagte måde at konservere dem. Lavet rigtigt holder marmeladen længe og kan også bruges til små værtindegaver.

Frugt  og grønt, der er særlig oplagte til marmelader: frugt, bær og tomater. 

Prøv dig gerne frem og lav forskellige smagsvarianter. Du kan holde det helt simpelt med fx jordbær- eller blommemarmelade, men du kan også prøve at mikse frugter og bær, fx jordbær/abrikos eller rabarber/hindbær. I det salte køkken kan du med fordel sylte løg, agurker, rødbeder eller lave en omgang pickles. 

Hvordan tørrer man nødder

Sådan opbevarer du nødder

Har du høstet nødder, kan du vælge enten at spise dem friske eller med fordel tørre dem til senere brug. 

Sådan tørrer du nødder:

  • Tør dine nødder et sted, hvor der er tørt, varmt og ventileret.
  • Bred dem ud på fx avispapir.
  • Hold øje med dem og knæk jævnligt et par nødder, så du sikrer dig, at de ikke tørrer ind.
  • Når de er klar, kan du hænge dem i et kartoffelnet eller en nylonstrømpe et køligt og luftigt sted.
  • Holdbarhed: ca. 1 års tid. 

Tip: Hvis nødderne er tørret ind, kan du lægge dem (med skal) i vand i tre dage. Så er de friske igen. 


Sådan får du endnu flere frugter og grøntsager

Ønsker du en frodig høst i køkkenhaven? Med et par få tiltag og overvejelser kan du gøre køkkenhavesæsonen til en succes. Vi anbefaler: 

1. Forspir frø til køkkenhaven

Forspirer du grøntsager, får du både en tidligere start på køkkenhaven og mere robuste planter i køkkenhaven. 

2. Brug organisk gødning

Med en god organisk gødning, giver du planterne i køkkenhaven de næringsstoffer, de skal bruge til at producere endnu flere og mere smagfulde frugter og grøntsager. 

3. Planlæg køkkenhavens 2. afgrøde

Efterhånden som sommeren går og du høster løs i din køkkenhave, vil du opleve, at der opstår bare pletter. Hvorfor ikke udnytte pladsen til at dyrke nye grøntsager? Læg en plan for køkkenhaven med 1. og 2. afgrøde. Sørg for at forkultivere 2. afgrøde, så den har et lille forspring og kan nå at give udbytte, inden sæsonen er ovre. 

Klar til mere inspiration?

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account