Har du problemer med bladlus?

Få 6 gode råd mod bladlus

6 gode råd mod bladlus
Det er en skøn følelse at kunne nyde blomsterne i haven. Det er knap så skønt, når bladlus har angrebet dem, så der enten kommer færre blomster eller blomsterne er misdannede.

Hvorfor er der så mange bladlus?

Der kan være helt utrolig mange bladlus på den selvsamme lille plante. De er der lige pludselig, faktisk fra den ene dag til den anden, og man kan undre sig over, hvor de mon kommer fra.

Bladlus lever 20-40 dage og hver enkelt bladlus kan føde 40-100 bladlus i løbet af en sæson. Så er det ikke længere så underligt, hvor de mange bladlus pludselig kommer fra. Har det været en mild vinter, kan de også have overlevet vinteren.

Der er heldigvis flere løsninger, hvis du vil være fri for grimme klistrede blade og ødelagte blomster på grund af bladlus. Se vores 6 gode råd mod bladlus her.

Se her, hvad du kan gøre mod bladlus

tiltræk bladlusens naturlige fjender

Lad nyttedyr bekæmpe bladlus

Ved at tiltrække visse nyttedyr til haven, kan du minimere bestanden af bladlus i din have. Det kan fx være mariehøns, guldøje og svirrefluer, som alle er bladlusens naturlige fjender. Du kan enten købe nyttedyrene eller tiltrække dem ved at vælge planter, som naturligt tiltrækker dem.

Få flere insekter i haven

insektmiddel mod bladlus

Brug et insektmiddel

Skal det være nemt og hurtigt at blive fri for bladlus, så kan du bruge et godkendt insektmiddel, som fx InsektFri. Midlet er baseret på naturlige aktivstoffer, som er hurtigt nedbrudt.

InsektFri Spruzit mod bladlus

vand dine planter og minimer risiko for bladlus

Vand dine planter

Bladlus angriber især tørre planter, hvor de suger plantesaften ud af dem. Du kan derfor reducere et angreb ved at vande og holde planterne fugtige.

spul bladlus væk med vand

Spul planterne med vand

Bladlus falder af planten, hvis du spuler med vand. Vær dog opmærksom på, at du ikke spuler så hårdt, at planten knækker. Bladlusene dør ikke af vandet, men kravler op igen og du skal derfor sørge for at spule løbende. Er planten i en potte, kan du give den en tur med bruseren.

mas bladlus med fingrene

Mas bladlusene med fingrene

Har du mod på det, så er det en effektiv måde at blive fri for bladlus ved at mase dem med fingrene. Vær meget omhyggelig, så du får ram på så mange som muligt.

husråd mod bladlus

Husråd

Der er mange husråd mod bladlus, fx udstrøet aske og hvidløg. Bladlus flyver til og derfor har aske ingen effekt. Hvidløg skræmmer måske nogle bladlus væk og reducerer angrebet. Brug hellere et godkendt insektmiddel, så du ved, hvordan det påvirker vores miljø.

TIP: Se her, hvordan du forebygger bladlus

Sunde planter kan stå imod bladlusenes angreb. Husk at tjekke for bladlus løbende. Et angreb, som opdages i tide, kan nemmere bekæmpes og du undgår, at dine planter tager skade.

En kamp mod bladlus er også en kamp mod myrer

Bladlus er blandt de mest kendte insekter i Danmark og der findes kun få haveejere, som lader dem være. Før kampen mod bladlus er det en god idé at vide mere om dem, så du kan vælge den løsning mod bladlus, som passer til dig og din have. Du kan blive klogere på bladlus her.

Blusene har mange fjender, men de har faktisk også nogle venner i haven. Myrerne elsker bladlusenes søde ekskrementer og beskytter derfor bladlusene. Er din plante kraftigt angrebet af bladlus, vil der helt sikkert også være myrer til stede. Du bør derfor fjerne eller bekæmpe myrerne. Se her, hvordan du kan blive fri for myrer.