Altid flot plæne?

Sådan vedligeholder du din græsplæne

Ser græsplænen gul ud? Bliver den nemt slidt? Så er der hjælp at hente ved at vedligeholde den løbende. Få inspiration og rådgivning til, hvordan du skal gøre.
Vedligehold græsplænen

Er græsset grønnere på den anden side af hækken?

Så er det tid til at vedligeholde plænen

Derfor skal du vedligeholde græsplænen

Flot græsplæne

Drømmer du om en græsplæne, som altid er flot grøn? En, som gør naboen misundelig? Så skal du sørge for at vedligeholde plænen. Fordelene ved at vedligeholde græsplænen er mange:

  • Forlængelse af plænens levetid.
  • Græsset er altid flot grønt.
  • Færre problemer med mos og ukrudt.
  • Græsset er sundere og kraftigere, så det har nemmere ved at overleve og komme sig efter perioder med meget sol, sne og vand.
  • Græsset vokser hurtigere og bliver mere tæt.
  • Jorden er i balance, hvilket er bedre for livet i jorden.

Hvornår skal du vedligeholde din græsplæne?

Gør vedligeholdelse af græsplænen til en fast del af dine haveopgaver. Så bliver det meget nemmere for dig at huske at få det gjort og du får en flot græsplæne hele sæsonen. Vedligeholder du plænen løbende, kræver det sammenlagt mindre arbejde af dig, fordi græsset bliver sundt og stærkt til at modstå fx tørke.

Græsplæne

Hvordan vedligeholder jeg græsplænen?

Før du går i gang, anbefaler vi, at du sætter dig ind i, hvordan du vedligeholder din græsplæne. Mange af opgaverne går igen hvert år, så sæt dig grundigt ind i hvordan du skal vedligeholde plænen én gang for alle og lav en plan, som du kan følge hvert år. Her får du de vigtigste opgaver inden for pleje af din græsplæne.

Hvordan skal jeg slå græsset?

Slå græs jævnligt. Ved at gøre det løbende og jævnligt, stimulerer du græsset til at blive flot og tæt. Brug en håndskubber, græsslåmaskine, robotklipper. Det vigtigste er, at det er tørvejr og at kniven er skarp. Græsset skal skæres af med et fint snit. Hvis du slår det af, vil det yderste stykke af græsstrået blive flænset og ødelagt. 

Skift klipperetning fra gang til gang og slå græs jævnligt. Start fra græsset begynder at gro i marts eller april og slå det hver anden uge. Græsset gror hurtigere fra maj til slut august og så bør du klippe det hver uge. Et kendt græsråd er, at der kun må klippes en tredjedel af højden på græsset. Klipper du det længere ned, bliver græsset svækket. Klippehøjden bør være 3-4 cm. Om sommeren, når der er tørke, bør du klippe det lidt højere, så græsset bedre kan stå imod tørken.

I efteråret gror græsset igen langsomt og du skal kun klippe det hver anden uge. Når det er vinter og græsset ikke gror, skal du ikke slå græs. 

Skal jeg vande græsplænen?

Solen står højt på himlen og det regner ikke i flere dage eller uger. Græsplænen ser meget vissen, ja faktisk helt tør og død ud. Kender du det? De danske somre kan være ekstreme og det går hårdt ud over græsset. 

Græsplæner er ofte ret store arealer og kræver meget vand. Der er ingen tvivl om at græsset har bedst af at blive vandet. Men det kræver meget vand i en periode, hvor der ikke er meget vand og vi bør spare på det. Det er også dyrt at vande. 

Vælger du alligevel at gøre det godt for din græsplæne og vande, så får du en flottere græsplæne med stærke rødder. Brug en spreder, der giver lidt vand af gangen. Jorden kan bedre absorbere vandet, når det kommer langsomt over en længere periode. Vand hellere to timer om ugen to gange end en halv time hver dag. På den måde træner du græsset i at sætte rødderne i arbejde. I tørre perioder dykker græsrødderne dybere og gør dem stærkere og mere modstandsdygtige over for tørke. 

Når du vander, så gør det før eller efter solopgang, aldrig midt på dagen. På de tidspunkter er der mindst risiko for at vandet fordamper inden det når ned til græsrødderne. 

 

Hvilken klippehøjde skal jeg vælge?

Om sommeren skal du slå græsset i 3-5 cm højde

Bare pletter eller andre problemer i græsplænen?

Bare pletter i græsplænen

Vedligehold af din græsplæne holder mange problemer på afstand. Men du kan stadig opleve, at der kommer mos, kløver, filt eller bare pletter på grund af fx larver af gåsebiller. Det er ærgerligt og du bør reagere. 

Forkæl din græsplæne med ECOstyle

Lad dig inspirere med løsninger til din græsplæne

Plænegødning
Plænegødning

Flot plæne? Giv organisk plænegødning til din græsplæne. ...

AQUA-Kalk
AQUA-Kalk

Mangler din plæne kalk? Med AQUA-Kalk er du sikker på at ...

Græsfrø
Græsfrø

Skal du anlægge ny græsplæne eller efterså din eksisterende ...

MosFri koncentrat
MosFri koncentrat

Træt af mos i græsplænen? MosFri er et effektivt mosmiddel ...

PH-jordbundstest
PH-jordbundstest

Gør-det-selv sæt, så du nemt og hurtigt kan få svar på, om ...

MuldvarpeFri Elite Muldvarpesaks
MuldvarpeFri Elite Muldvarpesaks

Stærk og effektiv fælde mod muldvarpe i din græsplæne. Så ...

Få en flot grøn græsplæne

Få en flot grøn, tæt og slidstærk plæne

For mange, er græsplænen en stor del af haven og derfor skal den naturligvis være tæt og flot grøn. Drømmer du også om en tæt og flot grøn græsplæne? Så får du her 6 gode råd til, hvordan du gør.