Træt af mos i græsplænen?

Vi hjælper dig af med det

Fjerne mos i græsplæne
Er din græsplæne en mosplæne? Så er du langt fra alene, for mos elsker græsplæner og især dem, hvor der er skygge og fugtigt. Følg med her og se hvordan du bliver fri for mos i din græsplæne og hvad du kan gøre mod mos i plænen fremover.

Hvad er mos?

Mos er en stedsegrøn plante, som ikke har rødder. Det kan vokse stort set overalt og er faktisk en nyttig plante, som beskytter jorden mod erosion og bidrager til vores økosystem ved at være levestede for blandt andet svampe og insekter. 

Nej tak til mos i græsplænen

Mos er både nyttigt og smukt. Alligevel er mos som oftest uønsket i græsplænen, fordi det gør det svært for græsset at gro. Mosset lægger sig som en dyne over græsset og kvæler det ved at hindre græssets rødder adgang til vand, luft og næring.

Mos i græsplænen

Derfor er der mos i din græsplæne

Mos skyldes ofte en kombination af flere faktorer. Her er de mest almindelige årsager: 

  • Jorden mangler ilt og er for tæt eller våd.
  • pH-værdien i jorden er for lav til at græsset kan få glæde af næringsstofferne.
  • Der mangler næringsstoffer i jorden.
  • Græsset klippes for kort.
  • Græsplænen ligger (delvist) i skygge.

 

Mos kvæler græsset.

Befri græsset fra mos og få en flot grøn, tæt og slidstærk plæne.

Sådan bliver du fri for mos i din græsplæne

Der er flere måder at blive fri for mos i græsplænen på. Vælg den løsning, som passer bedst til dig og din familie.
Undgå skygge på plænen

Undgå skygge

Mos kan, modsat græs, godt lide en fugtig jord og det er der typisk i skyggen. Overvej derfor, om du kan få mindre skygge i haven og minimér på den måde mængden af mos i plænen.Er der for meget skygge til at græsset kan trives, kan du evt. overveje at lave et surbundsbed i stedet.

Test om din jord mangler kalk

Test pH-værdien

Har du mos i plænen, kan det være et tegn på, at pH-værdien er for lav, da mos i trives i sur jord. Mål pH-værdien (surhedsgraden) i din græsplæne med en pH jordbundstest.

Se mere om pH-jordbundstest

Giv plænen kalk, hvis jorden er sur

Gi' jorden AQUA-Kalk

Er jorden sur, kan du give din plæne AQUA-kalk. Kalken øger pH-værdien til 6-7, så græsset bedre kan optage de næringsstoffer fra jorden, som det har behov for.

Se mere om AQUA-Kalk

Bliv fri for mos med mosfri

Bliv fri for mos med mosfri

Vand MosFri ud på plænen og se hvordan mosset hurtigt visner. Fjern derefter nemt mosset fra plænen. MosFri er et effektivt mosmiddel, som er baseret på naturlige aktivstoffer og hurtigt nedbrudt.

Se mere om MosFri

Riv mos væk med en rive eller mosfjerner

Riv mos væk eller brug en mosfjerner

Riv mosset af med en god jernrive eller mosrive. Du kan også bruge en mosfjerner, som børster mosset væk uden at skære i eller ødelægge græsset. Smid det overskydende mos i kompostbunken eller brug det som jorddække under buske og træer. Mosset formulder og holder på fugten i jorden.

Fjern mos og luft plænen med en vertikalskærer

Få hjælp af en vertikalskærer

En vertikalskærer, også kaldet en plænelufter, er en meget effektiv maskine. Den fjerner både mos og vissent græs, samt skærer i plænen, så græsrødderne igen får ilt, vand og næring til at vokse.

Få en flot grøn græsplæne

Få en flot grøn, tæt og slidstærk plæne

For mange, er græsplænen en stor del af haven og derfor skal den naturligvis være tæt og flot grøn. Drømmer du også om en tæt og flot grøn græsplæne? Så får du her 6 gode råd til, hvordan du gør.